Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Védett és védtelen épületek a Lövérekben

Sopron - Rohamosan nő a Lövérek beépítettsége, s ezzel párhuzamosan gyarapodik azoknak az épületeknek a száma, amelyeket lebontanak. Sokan aggódnak, félve az egyedülálló városrész jellegének megváltoztatásától.
A Lövérek fogalom az egész országban. Erdők által körülhatárolt kertes, jellegzetes családi házak állnak itt. Többségük sajátos építészeti stílust képvisel, ezért szinte védjegyei a városrésznek. Egy részük országos vagy helyi védettséget élvez, többségük azonban – ha úgy adódik – átalakítható, vagy akár le is bontható.

A Kisalföldben többször foglalkoztunk a Lövérek építészeti és természeti értékeinek megóvásával, vagy egy-egy ház elbontásával. Most egy újabb épület lerombolására hívták fel figyelmünket a Hunyadi utcában, mondván, folytatódik az értékek elpusztítása. Tény, az említett ház nem volt védett, semmilyen különleges jellegzetessége nem volt, és nem szerepelt sem az országos, sem pedig a helyi védettségi listán, bontása szabályos engedély alapján történt – tudta meg a Kisalföld a polgármesteri hivatalban.

– A lövéreki épületek sorsára különös figyelmet fordítunk – mondta Kuslits Tibor főépítész. – Azokon az épületeken, amelyek országos vagy helyi védettséget élveznek, bármiféle átalakítást csak a tervtanács hozzájárulásával lehet elvégezni. A többi épület esetleges lebontása vagy átalakítása a hatályos építésügyi előírások szerint történhet.

Olvasóink írták

  • 1. bácsbokodembrió 2008. május 09. 12:26
    „És az is engedéllyel történt, hogy az előtte álló ostorfát kivágták, mondván, hogy az új tulajnak árnyékolja a házát. A másét is árnyékolja, de annak akinek nem futja méregdrága légkondira, annak ez még nyáron jól is jön. Meg sok rajta a levél is de a fasor miatt olyan jellegzetes a Hunyadi utca, amilyen, és Károlyról is látható, mert olyan igazi zöld csík az utca.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulnak a parkerdő eszközei

Sopron - Az ország 19 állami erdőgazdasága közül a sopronira hárulnak a legnagyobb közcélú… Tovább olvasom