Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Védett az esernyős ház

„ Legalább tíz év telt el a soproni esernyős ház rekonstrukciója óta. Azóta a ház állapota romlik, és csak áll kihasználatlanul. Mi a cél vele? Nem lehetne hasznosítani?”
– Az említett ház a Bástya utca 42. számú telken, a Bécsi út és az elkerülőút kereszteződésének közelében található – mondta el ifj. Sarkady Sándor könyvtárigazgató-helytörténész, mikor arra kértük, elevenítse fel az épület múltját. – Kínai kalapos házként, vagy a tetején látható esernyő végett esernyős házként szokták említeni.
„ Az épületről annyi ismert, hogy a XVIII. század elején Lackner Kristóf ösztönzésére épült kerti lakok egyike."

– Az akkori polgármester felhívására számos ilyen házikó épült, melyek később az amerikai és orosz bombázások következtében megsérültek és elpusztultak – tette hozzá ifj. Sarkady Sándor.
Az esernyős házon kívül mára mindössze egy hasonló létezik Sopronban, ez a Pázmány Péter utcában található. – Az 1956-os Sopron és környéke műemlékei című kiadvány arról is beszámol, hogy a háztető csúcsán álló esernyő a széltől valaha csilingelt, ez azonban mára megszűnt – folytatta ifj. Sarkady Sándor. – Körülbelül egy évtizede, az elkerülőút építésekor egyébként felvetődött a kerti lak lebontásának gondolata, de szerencsére – egyedülálló jellege miatt – megmenekült a megsemmisüléstől, sőt, ebben az időben állították helyre.

– Az esernyős ház helyi védettséget élvez – tette hozzá Kuslits Tibor, Sopron főépítésze. – Hasznosítani – főként a mérete miatt – meglehetősen nehéz lenne. A funkciója sem tisztázott, de megóvása ajánlott lenne, ez a ház ugyanis soproni jellegzetesség.
Mint kiderült, a kert, melyben a házikó állt, a rendszerváltás előtt tanácsi tulajdonban volt, azt a hivatal dolgozói bérelhették. Egy évig Szóka Sándor, a városüzemeltetési iroda munkatársa volt a kert bérlője.

– A ház, bár meglehetősen apró, lakás céljára egykor használható volt. A két szinten két erdőmérnök-hallgató lakott. 1994-ben, mikor megkezdődött az elkerülőút építése, a kert megszűnt, a házat pedig felújíttatta a városháza. Adottságai miatt csak turisztikai célra lehetne használni, ehhez azonban belső átalakításra lenne szükség. Esetleg, ha a közeli amfiteátrumot hasznosítaná a város, akkor ehhez kapcsolva az esernyős ház is kaphatna funkciót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzletek és lakások épülhetnek

A Felsőlövér utcában és a környéken lakók megosztottak. Sokan szeretnék, ha mielőbb felépülne egy új mini szolgáltatóház, mások pedig ellenzik, mondván, csak lakásokkal együtt érné meg a beruházás, ezért növekedne a zsúfoltság a város védett övezetében. Közben a valamikori ABC már évek óta nem működik, az épület állaga romlik, a környék szégyene. Tovább olvasom