Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Védett az egykori vízimalom

Telekáron romantikát kínálva ajánlja a Fenyő téri egykori vízimalom épületét egy soproni ingatlanközvetítő.
Az ingatlan a hirdetés szerint felújítandó vagy lebontandó – a különleges épület azonban védett műemlék, így lebontása szóba sem jöhet. Bozóki András kultuszminiszter újabb két soproni ingatlant nyilvánított műemléknek a napokban megjelent rendeletében. A Bécsi utcai Storno-műterem mellett mostantól a Fenyő téri malom is műemléki védettséget élvez.

Leromlott az épület

– A 18. századi épület egykor vízimalomként működött, sajnos ez mára már kevéssé látható – tudtuk meg Veöreös András műemlékfelügyelőtől, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársától. – A Fenyő tér felől nézve még látható az egykori malom kőkapuja is, de a lakóházként használt patakparti épület meglehetősen leromlott, romos állapotban van.

Tervegyeztetés szükséges

Az ingatlanközvetítő érdeklődésünkre elmondta, tud a védettségről, állítása szerint véletlenül került be a hirdetés szövegébe a lebontás lehetősége. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előzetes tervegyeztetés alapján engedélyezheti az épület felújítását vagy átépítését, a műemléki értékek megőrzésének figyelembevétele mellett, de le nem bontható.
– A műemléki védettség egyértelműen többletkötelezettségeket jelent a tulajdonosoknak. Szigorú előírásoknak kell megfelelni, másrészt új pályázati lehetőségekhez is juthatnak azáltal, hogy az épület műemlék – mondja a szakember.

A Storno-műterem is védett

A rendelet védetté nyilvánította a Bécsi út 25. szám alatt lévő, Storno Ferenc 1888-ban megnyílt, historizáló stílusú műtermét is, amelynek megnyitását restaurálási munkálatoknak kell megelőznie. Ezt a megyei fenntartású Soproni Múzeum szűkös költségvetéséből kellene biztosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketemunkások az Intersparnál

A Soproni Rendőrkapitányság munkatársai és a határőrök kedden tíz óra után néhány perccel körbevették az épülő Interspar Áruházat és lezárták a környező utcákat. ott dolgozókat egy helyre terelték, hogy a megyei munkaügyi főfelügyelőség hozzáláthasson a feketemunkásokat kiszűrő ellenőrzéséhez. A cél ezúttal is a feketemunkások „felderítése” volt. Tizenöt feketemunkást találtak. Tovább olvasom