Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Védett a papréti zsinagóga

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma védetté nyilvánította a papréti zsinagógát. Az épület tulajdonjogának visszaszerzéséért hónapok óta tárgyal a soproni városvezetés a győri Pannon TIT Egyesülettel.

60 millióért adták volna el

A soproni zsidóság XIX. szá zadai zsinagógáját, az ideiglenes védelem lejártát követően, mű emléki védelem alá helyezte a kulturális minisztérium. A második világháború óta sorsára hagyott épület még 1987-ben került könyvjóváírással – tehát ingyen – a győri Pannon TIT tulajdonába.

Félő volt azonban, hogy az erősen leromlott állagú épületet eladják, ezért a soproni zsidóség kezdeményezésére– első lépésként – az önkormány zat ideiglenes védelem alá he lyeztette. Erre azért volt szük ség, nehogy olyan célokra érté kesítsék, amely sértené a zsidó ság és minden jóérzésű ember érzéseit. (A Kisalföld többször is foglalkozott a zsinagóga sorsá val, s írásaink is közrejátszottak abban, hogy az érdeklődés kö zéppontjába került az épület.)

Ezzel párhuzamosan a városve zetés tárgyalásokat kezdett a győri ismeretterjesztő társulat tal, amely először 60 millió fo rintért akarta eladni a zsinagó gát. Walter Dezső polgármester azonban kijelentette: pontosan annyit fizet a város, amennyiért a győri TIT megkapta, vagyis semennyit.

Kulturális intézmény

– Többször tárgyaltunk a Pan non TIT képviselőivel, miközben szorgalmaztuk védetté nyilvánítá sát – mondotta Kalmár István al polgármester. – Az induló ár 60 millió forint volt.

Sopron termé szetesen ennél kevesebbet ajánl – pontosabban ajánlott Walter Dezső polgármester. Elismerjük, hogy bizonyos összeget költöttek állagmegóvásra, de közel sem annyit, mint amennyit eredetileg kértek. Most már közel állunk a megállapodáshoz, hiszen másnak értékesíteni nem, vagy csak na gyon nehezen tudnák, éppen a műemléki védelem miatt. Az egy kori zsinagóga – a helyreállítását követően – kulturális intézmény ként működik majd.

Az elnökség dönt majd

Csobod Tibor, a Pannon TIT Egyesület igazgatója érdeklődé sünkre elmondta, tanulmá nyozzák a soproni ajánlatot, amelynek sorsáról elnökségük dönt. – Mi abban vagyunk érdekel tek, hogy együttműködjünk Sopronnal, s véglegesen rende ződjön a zsinagóga jövője – je lentette ki az igazgató. H. F. Fotó: Kisalföld archívum A kulturális minisztérium műemléki védelem alá helyezte a papréti zsinagógát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánkézbe kerül a Hotel Maróni

Sopronban a a legismertebb 13 szálloda, köztük a soproni Hotel Maróni is magántulajdonba kerül. Tovább olvasom