Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Védegylet: Ne legyen magánkórház a Muckon!

A Védegylet ellenzi, hogy egy súlyos adóssággal küszködő vállalkozó magánkórházat építsen a Soproni-hegységben. Az ingatlan tájvédelmi körzet és Natura 2000 terület.
Az Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. 8700 négyzetméter összterületű magánkórházat szeretne építeni a Soproni-hegységben. Az elképzelés óriási felháborodást váltott ki Sopronban és környékén, mondván a beruházás teljesen elpusztítaná az addig érintetlen védett területet - áll a Védegylet Egyesület közleményében.

Figyelemre méltó, hogy az említett terület tulajdoni lapján szereplő adatok szerint, a beruházó 2007-ben 112 millió forint jelzáloggal terhelte meg az ingatlant a CIB Banknál.

Két év múlva, 2009 júliusában a CIB Bank végrehajtási jogot jegyeztetett be a területre feltehetően azért, mert a terület tulajdonosa, az Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. vélhetően nem fizette a törlesztő részleteket. Furcsa, hogy ezek után az építési szándékáról ismertté vált cég az interneten fellelhető ingatlanhirdetések között két helyen is meghirdette eladásra a területet: egyszer 500 millió forintért, máskor 99 millióért kínálva eladásra.

További fontos tény, hogy a cégbírósági bejegyzés szerint az Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. ellen is folyamatban van a végrehajtás, amelyet 2009. szeptember 7-én rendeltek el.

A történet csattanója, hogy az I. fokú építésügyi hatóság elutasította a beruházó elvi építési engedély iránti kérelmét, kiemelten hivatkozva az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elutasító állásfoglalására.

A beruházó fellebbezett, így az ügy jelenleg a Nyugat- Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal asztalán fekszik. Ezáltal a beruházást másodfokon akár engedélyezhetik is.

A Védegylet Egyesület az ügy során felmerült jogellenességek miatt több szervnél panasszal élt, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Miniszternél összeférhetetlenséget jelentett be, mivel a minisztérium által felügyelt Központi Építészeti – Műszaki Tervtanács vezetője két, az ügyben eljáró hivatalt irányít.

A Védegylet célja továbbra is a beruházás megvalósulásának a megakadályozása, mivel álláspontjuk szerint az jogszerűtlen, és a védett területet veszélyezteti.

Olvasóink írták

 • 20. sógorferenc 2010. február 13. 22:44
  „Huszadik hozzászólóként kicsit más oldalról szeretném leírni véleményemet, mellyel nem kell egyetérteni,de
  talán lesznek olyanok akik egy kicsit elgondolkodnak. Persze azoknak akiknek a szótárában első helyre kerül a ne, nem, ne kapjon engedélyt, irigység, nem kell tönkretenni, természetrombolás, börtönbe vele... azok
  akik úgy élnek nap mint nap, hogy ők sokat dolgoznak mások keveset, ők kevés pénzt kapnak mások sokat,
  azoknak ezek a gondolatok úgy sem jelentenek semmit.
  Az is igaz, hogy abban az országban ahol pénzt gyüjtöttek Isaorának, ahol a Fekete erdei klinikán nevelked-
  tek/irigykedtek, ahol a mai televiziók azon versenyeznek, hogy ki tud fő adásidőben a kibeszélő műsorok
  elé több nézőt leültetni, ott nehéz a szemléletváltás. Sok év fog még eltelni ahhoz, hogy a hogyan lehet
  valamit a legjobban, leggazdaságosabban, a legkörnyezetkimélőbben, leggyorsabban megvalósítani!
  A civileknek pedig az lesz a feladatuk, hogy a közösség szempontjából ellenőrizve segítsék a fejlődést!
  Talán eljön az az idő is! Kivánom közös épülésünkre!”
 • 19. SC 2010. február 12. 22:13
  „18. hozzászólás Hargitaigóbé
  Neked is csak ajánlani tudnám,tanulj meg helyesen írni,mielőtt idejössz észt osztani!Nekünk a soproni erdők az erdők,mert Mi itt élünk, magunkénak tartjuk.Meghagyjuk neked az osztrák erdőket és a Hargitát is.Viszlát!”
 • 18. Hargitaigóbé 2010. február 11. 22:33
  „Ugy olvasgatva egyesek véleményét ez erdökröl , nem tudom megálani ,hogy ne irjak ! Kérdésem ezekhez az emberekhez , hogy tudják-e mi az , hogy erdö , láttak- e valaha is erdöt ? Mo-on ami van az csak cseten , és ne a burgenlandi lombost hasonlitgassátok a mo-i erdökkel .Mennyetek Salzburg, Karintia stb fele ott majd láttok erdöt meg erdögazdálkodást ! De ha kimentek a Hargitára na ott fog a szemetek kiesni es erdöt látni ! Tehát amig igazi erdöbe nem jártatok addig ne osszátok az észt , hanem maradjatok a cstennél es annak viseljétek gondját !”
 • 17. WestBild 2010. február 10. 13:24
  „14. : Előbb utóbb elérünk oda is....
  12.: Miért most nem egy félbehagyott, lerombolt épület áll ott? Amit én is szorgalmazok: területrendezés
  és fásítás, aztán adjuk vissza a természetnek ezt a területet!
  15.: nem rossz ötlet, de én attól nem félek, hogy T. Grahovecz "Úr" itt valamit is építene. Attól
  már jobban, hogy a felszámolás ellenére valahogyan eladja az ingatlant és akkor egy esetleges új
  befektető már komoly gondot okozhat! Főleg ha pénzes is....
  Szóval összefogás kell, de nem Grahovecz ellen, hanem a terület védelme érdekében! Ez az én véleményem!”
 • 16. denes 2010. február 10. 08:11
  „Kedves Hozzászólók!
  Az auszriai ill. a magyar erdők közötti különbség nem biztos, hogy Ausztria javára dőlne el. Az erdő nem akkor szép, ha alatta nincs semmi. a kidőlt fák, lehullott ágak, bár a nemtörödömség látszaetát keltik, nem annak a jele. Ezeken az anyagokon olyan élőlények élnek, amelyek arról gondoskodnak, hogy az idei év célja (Cauntdown 2010 a biológiai sokféleség éve) biztosítva legyen. Meg az is megmutatkozik az erdőben, hogy jól élünk (ill. gázzal fűtünk és kidobták a cserépkályhákat) és nemigen mennek száraz fát szedni az emberek. Kb. 30 évvel ezelőtt még létezett az erdészeten az ún., "háti teher" ami annyitt tett, hogy valaki a hátán hazavihető ágakat, rőzsét 50 fillérért elvihette hivatalosan.
  Ettől függetlenül erdei kórház nem kell, persze valami megoldás kéne a Muckra, mert így az enyészet az úr.”
 • 15. TancsKaszabell 2010. február 10. 07:54
  „Úgy vélem eleget ostoroztuk ezt a "dédelgetett" természetromboló tervet !
  A vélemények úgy látom egyértelműek ! Nem kell nekünk , nekünk az érintetlen erdő kell !
  Igen, és félek attól is,hogy valahol valamilyen illetékes helyen talál támogatót... persze jó pénzért,ahogy azt már ismerjük. Örülök,hogy egy szervezet hajlandó összefogni a küzdelmünket és képviseli közös akaratunkat.
  Ezért !
  Nos,nem a napokban,mert igen cudar az időjárás,de itt ott közösségi helyszíneken és ahol erre engedélyt adnak a hatóságok, aláírásokat kellene gyűjteni az ellenzőktől ! Kéretik mindenfajta pártosságot kizárni !!!
  Miért ? Mert ez közügy ,a mi közös ügyünk kedves soproni barátaim.Nem szeretném,hogy bármely párt rácsimpaszkodjon erre a törekvésre !”
 • 14. Lárika 2010. február 09. 22:26
  „Ők irigylik, "mi" meg hagyjuk minden bűnözőnek tönkretenni? Már régen börtönben volna a helye a T. vállalkozónak azért, amit a Hátsókapu utcában művelt. És még a becsületes embereknek kell harcolni, hogy megmaradjanak a szép erdőink???!!!”
 • 13. okoskanak 2010. február 09. 17:46
  „Kedves SAmu !

  Neharagudj de Te semmit nem tudsz ezek szerint milyen állapotok vannak az osztrák illetve a magyar oldalon ! Neked mibe tükrözödik vissza az erdők állapota ? Reinewald az baromira szép tényleg! De hogy a magyar erők fajgazdagabbak az is tény! Az osztrákok hangsulyozom IRIGYLIK a magyar erdőket természeti szépségük érintetlenségük miatt !Az egyetemen jobban oda kellet volna figyelned!!!

  Legalább ha nem értesz hozzá ne legyél a leghangossabb!”
 • 12. soproni 2010. február 09. 14:38
  „Csabazs! Köszönöm,akkor jól emlékeztem. :)Lehet,hogy,ha engedélyezik neki a klinika építését,akkor az erdő közepén is hamarosan egy félbehagyott épitkezést és rombolást láthatunk?”
 • 11. bentham23 2010. február 09. 10:20
  „8-ra
  "Talán ha nem adják ki az Önkormányzatnál akkor egy csomó embert megkíméltek volna. (anyagilag és szellemileg is!"
  -Szerintem G.A. kívül senkinek nem okozott sem anyagi sem szellemi értelemben problémát a Mucki beruházás a Polgármesteri Hivatal részéről történő elutasítása.”
 • 10. SC 2010. február 09. 09:40
  „Matu!
  Pár év,esetleg évtized,és újra hasonlítani fog egy erdőre! A természet majd tesz róla!”
 • 9. Csabazs 2010. február 09. 07:16
  „soproni 5#

  De , igen G. "úr"!
  Remélem másodfokon nem kap engedélyt!
  Nem kell magánklinika Sopronba...
  Az erdő a miénk, nem szabad tönkretenni!”
 • 8. MATU 2010. február 08. 21:30
  „Az a baj,hogy ez a dolog sokkal összetettebb annál,hogy legyen vagy ne legyen! Egyrészt kérdés,hogy mikor kiadták az első elvi építési engedélyt,akkor miért nem tiltakozott miatta senki? A Védegylet sem! Talán ha nem adják ki az Önkormányzatnál akkor egy csomó embert megkíméltek volna. (anyagilag és szellemileg is!) 2.Végrehajtás nem egy egyenlő a felszámolással.3.Ez a terület most cseppet sem hasonlít ERDŐ-re!Sőt! Nem messze kalandpark épül tavasszal? Van egy étterem,ide is autóval járnak a vendégek. . . .”
 • 7. H68 2010. február 08. 20:03
  „Végre valaki,vagy valakik fellépnek ANTI és csapata ellen.
  Szomorú, hogy ilyen embernek még lehetnek és vannak is tervei Sopronban, a SZABAD életben!!!
  Embereket tett tönkre azzal, hogy évekkel később tudtak beköltözni az előre kifizetett házaikba !!
  TUTI BIZTOS KFT”
 • 6. ggg 2010. február 08. 18:33
  „a tájvédelmi körzet és a natura 2000 mellett a soproni hegység része az "európa zöld öve" (www.europeangreenbelt.org) elnevezésű projektnek, mely a vasfüggönynek "köszönhetően" szinte érintetlen és a világon egyedülálló ökoszisztémájú területet foglalja magában finnország északi részétől egészen albániáig.”
 • 5. soproni 2010. február 08. 17:33
  „Nem ő az a vállalkozó aki a Hátsókapu utcában (Cézár pincénél)megvásárolt egy épületet,aminek a felújítását évek óta nem folytatja? Tud valaki erről bővebben?”
 • 4. c7 2010. február 08. 16:56
  „Próbálkozzon Albániában! Ott lehet még "hitele"?”
 • 3. mindigatutit 2010. február 08. 16:05
  „elképesztő és egyben nem is értem,hogy egy felszámolás allat lévő cég egyáltalán bármit is kezdhet magyaroszágon.”
 • 2. SAmu 2010. február 08. 15:27
  „Én is egyetértek! Szégyen, hogy az erdő állapotán is felismerhető , hogy magyar v. osztrák területen vagyunk-e..!?”
 • 1. Roben 2010. február 08. 14:21
  „Egyetértek a Védegylettel!Ne épüljn oda magánkörház! Igy is olyan kevés már az erdő!még a maradékot is el kell venni az emberektől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre kevés autó parkol a föld alatt

A kibővített soproni díjfizetős parkolási zónával a városháza többek között azt kívánta elérni, hogy… Tovább olvasom