Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Vécébe fulladt a kislány - Ítélet Győrben: senki nem megy börtönbe - fotók

A Beled környékéről származó család tétlen és szerencsétlenkedő hozzáállása miatt vécébe fulladt Edina, a kis újszülött. A Győri Törvényszék meghozta ítéletét.


13.50 - Dr. Köszler Ferenc tanácsa azért értékelte gondatlan cselekvésnek az apa és az anyós magatartását, mert véleménye szerint a tőlük elvárható körültekintést mulasztották el, nem győződtek meg arról, hogy Beatrix szült-e.

A vallomásokból egyértelműen kiderül ugyanis, nem hitték el a dolgot, hiszen a baba nem sírt fel, s az anya hasa sem lapult le. Hogy ez mennyire hibás és tudatlan érvelés, a legtöbben tudják, de a bíróság többször hangsúlyozta: itt most bele kell élni magunkat ennek rendkívül műveletlen és tájékozatlan vádlotti körnek a helyébe. "Nem szabad teret engedni az előítéleteinknek, mondván, hogy micsoda emberek ezek - mondta a bíró.

Vécébe fulladt a kislány - Ítélet Győrben: senki nem megy börtönbe


Az anyát azért mentették fel, mert az írásban kapott szakértői vélemény azt sem zárta ki, hogy Gy.-né Beatrix olyan állapotban volt, amelyben nem tudott odaillő választ adni az eseményekre. Az először kiérkezett répcelaki mentőápoló is eszméletlennek találta, s hozzátartozói szintén annak hitték, mivel nem lehetett vele kommunikálni - fejtette ki a bíróság.


13.10 - A vádlottak számára az eljárás továbbra sem zárult le, mivel az ügyész részben a tényállás megváltoztatása, részben súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést. A védelem tudomásul vette a számára kedvező ítélelet.

Az ügy ismét az ítélőtáblára kerül.


11.05 - A Győri Törvényszék meghozta ítéletét a Beled környékén élő család ügyében. Dr. Köszler Ferenc tanácsa így állapította meg a felelősséget a vécébe fulladt újszülött halála miatt.

Az anyát, Gy.-né Beatrixet felmentette. Férjét, Gy- Gábort és anyósát, Gy- Miklósnét másfél év fogházra ítélte, de mindkettőjük esetében 3 év próbaidőre felfüggesztve. Az apa és az anyós gondatlanságból elkövetett emberölés vétségéért felel.

Az esetleges fellebbezések később hangzanak el.


Előzmények
Az eset röviden

Sokan ismerhetik már az elképesztő történet lényegét, amely itt, a fejlettnek tartott nyugati régióban esett meg. Meszelt szobával vártak egy kisbabát, s a gyermek idő előtt indult útnak. Az anyja, Beatrix rosszul volt, a vécén kötött ki, s a kicsi fejjel lefelé zuhant a kagylóba, ülő anyja takarásában. A család pedig, ahelyett, hogy kiemelte volna, toporgott, jajveszékelt. A férfi a ház előtt tipródott, mert félt a vértől, de ő hívott mentőt. Az anyós a vécén ülő menye hátát simogatta.

Az anya és az apa korábban öt évet kapott, a csecsemő nagymamája hatot. Az ügyész azzal érvelt korábban, hogy csupán ki kellett volna venni a gyermeket a vécéből, míg az anya könnyek között vallotta az utolsó szó jogán: nem is tudták, hogy megszületett.

Újraindult az eljárás

Az ítélőtábla ezután meglepő döntést hozott: hatályon kívül helyezte a törvényszék ítéletét, mivel megalapozatlanságot talált és hiányosnak vélte az indoklást. Úgy látta: a korábbi ítéletnél azokat az bizonyítékokat, amelyek a vécén szült anya esetleges ájulására, tudatvesztésére utaltak volna, nem megfelelően vették számításba, s a bíróság nem indokolta meg, hogy bizonyos bizonyítékokat miért emelt ki.

Augusztus 29-én a Győri Törvényszék egy másik büntetőtanácsa kezdte volna meg a per újratárgyalását, de érdemben semmi sem történt. Az ok már a magyar valóság körébe tartozik: nem volt pénze a Beleden élő vádlottaknak Győrbe jönni. Ezért néhány alkalommal „Mohamed ment a hegyhez": vagyis a Győri Törvényszék vonult ki a rábaközi kisvárosba, mígnem az önkormányzat elvállalta az utaztatást.

A nő vallomása

Az új perben már nem tettek vallomást, de korábbi elmondásukat ismertette dr. Köszler Ferenc tanácsa. E szerint az anya favágásnál segédkezett két héttel a kiírt időpont előtt. Szúrt az oldala, és férje még mondta is, hogy ez vajúdás lehet. „Dehogyis szülök" – válaszolta Bea, de azért este elmentek az anyósáért, hogy valaki ott legyen pánikbeteg férje mellett, ha neki kórházba kell menni.

Éjjel negyed kettőkor elment a magzatvíz, de fájdalmat nem érzett. Szólt Gábornak, hogy hívjon mentőt, mert ezt eszébe véste a védőnőnél. Beatrix a vécére ült és azt hitte, csak nagy dologra kellett mennie. A vallomások szerint viszont kiabált: „valószínűleg kiesett a baba". A férj odaszaladt: „Dehogy született meg, még mindig nagy a hasad." Az ötvenegy éves anyós a menye hátát simogatta azzal, hogy „nyugodj meg, már jön a mentő". A férj abban bízott, hogy rangidős anyja gondját viseli a kiáltozó fiatalasszonynak, míg ő úgyis csak rosszul lesz a vértől.

Végül senki nem vette ki a babát, csak a mentők. Az újszülöttet könnyűszerrel ki lehetett emelni.

Az asszonynak nem ez volt az első szülése, két fia nevelőszülőkhöz került. A harmadik Miklós lett volna, ha fiú. Végül Edina lett, de úgy, hogy szegény már a névadást sem érte meg. „Először el akartuk vetetni a gyermeket, mivel nem voltak meg hozzá a feltételek. De kiderült, hogy a tizenhatodik hétben van"

A mentők is hüledeztek

A kislány 3000 grammal és 51 centivel született és összesen 2-3 percet élhetett. Azt is micsoda körülmények között: fuldokolva a szennyben.

Az elsőként kiérkezett mentő szerint Beatrixszel nem lehetett kommunikálni, dünnyögött, elrévedt s csak a fájdalomingerre reagált. Az utána következő szakember már beszélt vele. A tanúk egyébként máig is csak döbbenettel képesek felidézni azt, hogy kiérkezésükkor a baba még mindig a vécében volt, lábacskái felfelé álltak, senki nem emelte ki onnan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor Tamás - Félrevezető és hazug az MSZP hozzáállása

Ahelyett, hogy a szocialisták elismernék személyes felelősségüket és mélységes hallgatásba… Tovább olvasom