Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Vásznakon a bohócok sajátos világa

Sopron - Sopronba látogatott az ország egyik legnépszerűbb színművésze, Tahi Tóth László, akinek festményeit is megcsodálhatta a közönség az Albert József vezette beszélgetős est előtt.

Tahi Tóth László, a népszerű komikus színművész nyolc, a cirkusz és a bohócok sajátos világába kalauzoló festményét állították ki a napokban a BW Pannonia M. Hotelben.

– Édesapám korának jó nevű festőművésze volt, kortársai is nagyra becsülték. Ránk, hét testvérre komoly művészi hagyaték maradt. Máig is lelkiismeret-furdalást érzek-érzünk, hogy nem propagáljuk az ő művészetét kellő hőfokon – mondta Tahi Tóth László. – Jómagam örökölhettem valamit apám tehetségéből.

Képzőművészeti gimnáziumban érettségiztem, s úgy is volt egy ideig, ezen a területen haladok tovább, míg végül a színművészet felé fordultam.

Ám máig megmaradt bennem ez a rajzolási szenvedély.
Például a színpadon általam megformálandó figurákat rögtön papírra vetem, skicceket készítek róluk. Külsőleg közelítek szerepeimhez: előbb tudom azt, hogy egy alaknak bajusza van és bal lábára sántít, mintsem a lelkét ismerném. Így indokoltnak tartom, hogy rajzolással, festegetéssel is foglalkozzam. Eddig legalább húsz önálló és tíz közös tárlaton mutatkozhattam be. Legutóbb az Óbudai Művelődési Házban rendeztek kiállítást alkotásaimból, negyven festményből állt a kollekció. Különben szüleimnek köszönhetem a szép iránti fogékonyságot: édesanyám Pozsonyban amatőr színjátszó volt, aki a zenére is inspirált, sokáig csellóztam. A zene, az ének, az éneklés mindig örömmel tölt el, feleségem, Kárászi Szilvia is zongoraművész.

– Egyik írásom nyilvános felolvasása után vetődött fel az ötlet, rendezzem könyv alakba papírra vetett gondolataimat – folytatta a színművész. – Így született meg a Geg című könyvem, amelyben intő szóval és élcelődve fordulok egy meg nem nevezett fiatal színészhez, milyen veszedelmek és meglepetések érhetik ezen a gyönyörű pályán. Hadd tegyem hozzá, napjaink megszorítási hulláma a színművészetet sem kíméli, több száz millió forintot vontak el a színházaktól. Anyaszínházam, a Vígszínház két teátrumát ez annyiban érinti, hogy korábban évente tíz premiert tartottunk, ez a szám kényszerűségből most hatra csökken...

A fegyházban is...

Tahi Tóth László színművész beszélgetőműsor keretében a sopronkőhidai fegyház és börtön lakói előtt is szólt életéről, hitvallásáról, pályafutásáról.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a szennyvízcsatorna

Röjtökmuzsaj–Ebergőc - Mintegy 350 millió forintból elkészült Röjtökmuzsajon és Ebergőcön a… Tovább olvasom