Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Vasúti fordítóból fiatalok színpada

Az egykori Déli pályaudvar környékén feltártak egy Ferenc József idejéből származó, 18 méter átmérőjű vasúti fordítókorongot.

Az ókori szabadtéri színházakhoz hasonló, kör alakú lépcsős építmény tűnik szembe a Bánfalvi út mentén, a volt Déli vasúti pályaudvar térségében. Esetünkben azonban nem kultúr-, hanem ipartörténeti emlékről van szó. A területen nemrég tártak fel egy Ferenc József idejéből származó vasúti fordítókorongot.

Bognár Csaba tervei szerint Sopron ifjúságának újabb kulturált találkozási pontját teremtik meg. Magasi
Bognár Csaba tervei szerint Sopron ifjúságának újabb kulturált találkozási pontját teremtik meg. Magasi


Idős emberek szájhagyományaiból tudta Bognár Csaba, a terület tulajdonosa, hogy az 1847-ben épített soproni Déli pályaudvarhoz egy vasúti fordítókorong is tartozott. Ennek oka, hogy a gőzmozdonyokat mindig orral előre kellett a szerelvények elé állítani, mert úgy 80–100 kilométeres sebességre is képesek voltak, míg hátrafelé csak 40-nel tudtak haladni.

Aztán megjelentek a dízelmozdonyok, s a fordítókorongok feleslegessé váltak. Bognár Csaba amikor elhatározta, a vasút melletti ingatlannak a benzinkúttól az Erzsébet-kert felé eső részét is rendbe rakja és funkcióval látja el, akkor gondolt arra, fel kellene kutatni ezt az ipartörténeti emléket. A kerítéstől nem messze sikerrel jártak.

Szakértők szerint a korongot határoló, kézzel faragott, ívelt mészkövek megegyeznek az Országház épületének anyagával. Az is kiderült, hogy a fordítókorong egy része a bombázás során megsérült.

A vállalkozó először az eredeti állapotot szerette volna visszaállítani, de a becsült 36 millió forintos költség túl magasnak bizonyult. A feltáró munkák során viszont örömmel tapasztalták, milyen pompás a mélyedésben az akusztika.

Ez vetette fel az ötletet, hogy egy olyan – részben forgó – színpadot kellene létrehozni, ahol a város tehetséges fiataljai szerepelhetnének. A még rendezetlen területet is hasznosítják, oda szolgáltatóegységeket építenek. Lesz kávézó és fagyizó, valamint biztonságtechnikai telephely és informatikai kiskereskedelemmel foglalkozó üzlet.

2015-re készül el

Az egyetem tanárainak és diákságának bevonásával a szolgáltatóegység és a színpad tervei már elkészültek, megkapták az építési engedélyt is. A több tízmillió forintos beruházás kivitelezése az év második felében kezdődhet és a jövő évben készülhet el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a soproni KRESZ-parkot

A Sopron Holding az önkormányzat megbízásából parkolókat alakít ki a Lövér körúti KRESZ-parkban. Tovább olvasom