Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Vastapsot kapott a Döglött aknák

Sopron - Vastapsot érdemelt Csurka István Döglött aknák című komédiájának premierje a soproni Petőfi Színházban, ugyanakkor néhány apró szövegrontás miatt mégsem nevezhetjük tökéletes előadásnak a bemutatót.
Jogos az elvárás, hogy egy színházi előadástól – a premiertől is – a tökéleteset kapjuk. Kiválasztott műben, színészi játékban, díszletben, kellékben egyaránt. Esetünkben Csurka István (1934) tragikomé-
diája, a – Cseke Péter rendezésében színpadra állított – Döglött aknák hozta is a várakozást. A hatvanas évek derekán, az új gazdasági mechanizmus idején játszódó történetben a lázadás és az alkalmazkodás fonák, torz figuráival találkozhattunk, sikertelen és kisiklott életek tárultak föl előttünk, a pergő, poénokkal teli szöveg hallatán pedig igen gyakran fülig ért a szánk. A nevetés már önmagában is gyógyít – így még inkább stílszerű a környezet, egy „pártkiemelt" kórház kétszemélyes kórterme. Történetünk tehát mi másról is szólna, mint gyógyításra váró társadalmi nyavalyáinkról. Az első számú beteg régi reakciós, a másik régi szektás. Mindketten a politikai helyzet áldozatának vallják magukat. Az egyik főszereplő (Koncz Gábor) felismeri szobatársában (Ujlaki Dénes) azt a tanácsi hivatalnokot, aki rendre elutasítja az ő lángossütő-iparengedély kérelmét. A másik viszont azzal a szörnyű váddal hozakodik elő, hogy annak idején szobatársa adta őt a nyilasok kezére. Hogyan bírja ki egymást e két jóember a kórtermek „zárt" világában? A helyzet- és jellemkomikum gazdagságát felvonultató Csurka-mű – amelyet a Moór és Paál című, 1965-ben született kisregénye alapján 1971-ben írt – igazi kor- és kórképet fest az adott témáról.

Koncz Gábor és Ujlaki Dénes főszereplésével a hatvanas évek groteszk világába tekinthettünk be. Fotó: Magasi Dávid

Ugyanakkor nem tagadhatjuk le, hogy a premieren az egyébiránt remek színészi alakításokat apró szövegrontások árnyékolták be, legalább három-négy alkalommal, s főként az amúgy bravúrosan játszó Ujlaki Dénestől. Tisztelem a rendező munkáját, de kötve hiszem, hogy Nyírő Bea (Zsóka) – a hatvanas évek közepén – színes napilapot forgathatott volna, mint tette azt az egyik jelenetben. Hogy ez apróság? Illúzióromboló apróság. Arra utal, hogy színrevitelkor ennél az epizódnál csak legyinthettek egyet: jó lesz az...

Maga a darab kibéküléssel ér véget. Honi állapotainkat tekintve ma is van mit tanulni a Döglött aknákból...


Csurka István a soproni premieren

A Döglött aknák soproni bemutatója után a szerző, Csurka István is felment a színpadra megköszönni a közönség vastapsát. Az író lapunknak elmondta: tragikomédiáját először a Katona József Színházban mutatták be Major Tamás és Kállai Ferenc főszereplésével. A darabot – amely megért ötszáz előadást – tizenöt éven át tűzték műsorra. Azóta számos vidéki teátrumban játszották, s a televízióban is sugározták. „A darab szerintem időszerűbb, mint akkor volt. A soproni előadáson Koncz Gábor és Ujlaki Dénes véresen komolyan alakították szerepüket, viszont a komikum is maradéktalanul érvényesült. Nagyszerű teljesítmény volt a részükről" – nyilatkozta a Kisalföldnek Csurka István.

Olvasóink írták

  • 2. joco 2008. február 19. 06:21
    „Csurka mikor megirta ezt a darabot, akkor még "normális"-san gondolkodó igazi ellenzéki ember volt. És ma? egy szélsőjobbos, aki már nem érrá "alkottni" ilyen és hasonló darabokat csak ...”
  • 1. Németh Miklós 2008. február 18. 21:13
    „Sajnálattal hiányolom a kritikából annak megemlítését, hogy Cs. I. remekbe sikeredett darabjait 1989-tól sehol sem játszották - legalábbis ezidáig... Biztos valaki - esetleg maga Csurka - meg tudta volna ennek miértjét válaszolni, ha rákérdeznek.
    Helyette ellentmondásos mondatával kell beérnünk: "véresen komolyan alakították....a komikum is...érvényesült." Ha a komédiáját is ilyenfajta "bölcsességekkel " tűzdelte volna tele, nem lett volna oly sikeres.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy faház, kéménytűz is volt

Sopronban a Nemeskúti úton szombaton délelőtt kigyulladt egy 15 négyzetméteres faház. Egy… Tovább olvasom