Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Vasárnap szavaznak Burgenlandban

Vasárnap járulnak urnák elé a burgenlandi választópolgárok, hogy döntsenek a parlament összetételéről.
Most vasárnap járulnak urnák elé a burgenlandi választópolgárok, hogy a tartomány parlamentjének összetételéről döntsenek. A választási kampányban a két nagy politikai erő, a szociáldemokraták és a néppárt szinte mindent bevet egymás ellen.

A burgenlandi választási kampány a célegyenesbe érve egyre inkább eldurvul. A két nagy politikai erő, a szociáldemokraták (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (OVP) az utóbbi napokban a választási törvény megsértésével vádolta egymást. A néppárt azt állítja, hogy a kormányzó SPÖ utasítására az egyik kereskedelmi tévécsatornánál futó reklámjukat csak megvágva közölték le. Nem sokkal később az SPÖ lendült támadásba és azt vetette az OVP szemére, hogy a párt alattomos szórólapkampányba kezdett. A politikai adok-kapok azonban itt nem ért véget. A néppárt szerint a kormányon lévő SPÖ közpénzből jelentetett meg olyan kiadványt amelyen az SPÖ tartományfőnök jelöltje, Hans Niessl látható. A hozzá tartozó cikkek pedig a tartományi kormány eddig elért eredményeit fényezik.

A kampány egyik fő témája egyébként a tartomány rossz munkaügyi helyzete, amelyről már a Kisalföld is beszámolt (Kampánytéma lett Burgenlandban a magyar munkavállalók helyzete, 2005. szeptember 29.) Emellett a tartomány közlekedési helyzete is élénken foglalkoztatja a pártokat. A mostani kormánynak több olyan útépítési terve is van, amelyet több település választói (pártszínektől függetlenül) bírálnak. Ilyen a Sopronig tervezett A3-as sztráda és délen a rábafüzesi átkelő felé vezető S7-es gyorsforgalmi főút tervezett nyomvonala.
A pártok a fiatalokat is mobilizálják, akik kiveszik a részüket a kampányból.

Ez egyrészt annak köszönhető, hogy ettől az évtől a tartományi választások során már 16 éves kortól urnák elé járulhatnak az osztrák fiatalok. A kismartoni (Eisenstadt) sétálóutcában matricákat ragasztgató diákokra lehetünk figyelmesek. A 17 éves Phillip Lomosits a szociáldemokraták, az SPÖ szimpatizánsa és a párt győzelméért hajlandó maga is tenni. – A szabadidőmből áldozok fel azért néhány órát, hogy segítsek a párt akcióiban – mondja Phillip. – Ezáltal új embereket ismerhetek meg és nagyon sok klassz élményt is szerzek.
Christoph Wolfot is „akció" közben csíptük el. A kismartoni fiatal a szociáldemokraták ellenfele, a néppárt (ÖVP) sikeréért dolgozik. – Kétszer is segítettem már a pártnak. A nyár végén napkrémeket osztogattunk, azzal a szlogennel, hogy „vörösből is megárt a sok", most pedig kis néppártos szélforgókkal lepjük meg az embereket piaci napokon.

A közvélemény-kutatások szerint a Szociáldemokrata Párt a választás nagy favoritja. A legutóbbi felmérés szerint az SPÖ akár abszolút többséget is szerezhet a 36 fős tartományi parlamentben a hétvégi választások során. A nagy ellenfél, a néppárt várhatóan nem nyerhet, a „feketék" inkább azért küzdenek, hogy megakadályozzák a „szocik" átütő sikerét. A másik két párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek (Grünen) csak a két nagy asztaláról leeső morzsákért száll harcba, komoly esélyeik nincsenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsítik a vasúti átjárókat

Az országban évente 110-120 baleset történik út-vasút kereszteződésében, 66 százalékuk csak fénysorompóval ellátott átjárókban következik be. A balesetek megelőzésére, illetve a figyelemfelhívásra a legjobb megoldás: sorompókarok felszerelése. A GySEV Rt. területén összesen 104 út-vasút szintbeni kereszteződés van. Tovább olvasom