Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Vas megye vette meg a Florasca felét

Sopron - A Vas Megyei Önkormányzat vette meg Győr-Moson-Sopron megyétől a soproni székhelyű Florasca Környezetgazdálkodási Kft. ötvenszázalékos tulajdonrészét. A Vas megyeiek is továbbadnák a céget.

Lezárult egy fejezet a Florasca kft. életében. A céget az elmúlt években többször hirdették meg eladásra, a kísérletek azonban mindig eredménytelenül zárultak. (A cég sorsát a Kisalföld nyomon követte, legutóbb július 11-én, A dolgozók megvennék a Florascát címmel írtunk a témáról.) A nyár közepén az egyik tulajdonos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a cégben lévő ötvenszázalékos részén ismét megpróbált túladni.

A másik tulajdonos, a Vas Megyei Önkormányzat élt elővásárlási jogával és mintegy hatvanmillió forintért kivásárolta megyénket.
A cég működési területén több telephelyen foglalkozik kommunális és ipari folyékony hulladékok gyűjtésével és ártalmatlanításával, illetve a hansági tőzegre alapozva földkeveréket állítanak elő.

– A közgyűlés döntése értelmében immár a százszázalékos tulajdonrészünket meghirdettük eladásra – tudtuk meg dr. Kun Lászlótól, a Vas Megyei Önkormányzat főjegyzőjétől. – A minimális ár 150 millió forint. A pályázatban ugyanakkor több kikötést is tettünk. Az új tulajdonosnak tovább kell vinnie a cég feladatait, többek között a lakossági derítőkből el kell szállítani a szennyvizet. Továbbá a meglévő tizenhét iszaplerakó rekultivációját is el kell végezni. A számítások szerint ennek költsége eléri a 450 millió forintot. Számolunk azzal is, hogy eredménytelen lesz a felhívás. Ez esetben rendbe rakjuk a Florasca gazdálkodását és a vasi önkormányzat üzemelteti tovább a céget.

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta: megyénk mindvégig abban volt érdekelt, hogy a cég gazdasági helyzetét önkormányzati ráfordítás nélkül tegyék rendbe. Éppen ezért korábban azt is támogatták volna, hogy a menedzsmenthez kerüljön a cég. Vas megye mindenesetre élt elővásárlási jogával, és remélhetőleg a további döntéseket a jó gazda gondosságával hozza majd meg.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázcsőfektetés pluszköltségekkel

Sopron - Gázcsőfektetés miatt a soproni Lackner utcában felbontották az idén tavasszal felújított… Tovább olvasom