Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Városvezetőnek szerződött

– Nem politikusnak szerződtem, hanem városvezetőnek. Felvállalom a szocialista és a szabaddemokrata elveket, de nem a párt utasításait hajtom végre – nyilatkozta Walter Dezső, Sopron újonnan megválasztott polgármestere a Kisalföldnek.

Walter Dezső
– Hogy érzi magát az új szerepében, milyenek az első benyomásai?

– Átérzem annak a felelősségnek a súlyát, amelyet a 11950 soproni szavazó helyezett rám. Ez a hely és ez a helyzet persze rányomja bélyegét az ember egész karakterére. Érzem magam mögött azokat a soproniakat, akik belém vetették a bizalmukat és azt várják, hogy ebben a nehéz helyzetben produkáljak.

– Sikeres üzletemberből városvezetővé, sikeres polgármesterré kell válnia. Mit csinál másként?

– Most nyakkendőben járok dolgozni, de alapvetően ugyanaz a Walter Dezső vagyok, mint amikor autóval kereskedtem, vagy tanársegédként kerestem a kenyerem. Ezzel együtt, való igaz, már ebben a két hétben is változtam, hogy úgy mondjam, érettebb lettem.
Eddig nyolcvanöt emberért éreztem felelősséget, most 54 ezerért kell dolgoznom. Megjegyzem, az üzleti gondolkodásmódom azért polgármesterként is megmaradt. Megtettem az első szárnycsapásokat, tárgyalásokat kezdtem például azért, hogy visszaszerezzek a városnak százmillió forint értékű földet a lőtér közelében, valamint a Táncsics utcai laktanya épületét és a mögötte lévő területet.

– Mivel telt még az első két hivatali hete?

– A helyzetfelméréssel és annak a stábnak a kialakításával, amellyel közösen vezetem a várost. A házban tart a pénzügyi átvilágítás is. A múlt kedden átvettem elődömtől a hivatalt, erről jegyzőkönyv készült, amely tartalmazza mindazt, ami az átadás-átvételen elhangzott.

– Abból, amit mond, azt érzékelem, érték meglepetések.

– Valóban, vannak tisztázandó kérdések és sajnos, olyan esetek is felszínre kerültek, amiről azt mondta az elődöm, hogy lezárt ügy. Ide tartozik például a Hotel Rózsadomb adásvétele. Egyáltalán nem olyan megnyugtató a helyzet, mint ahogyan a választási kampány idején mondták. Azt ígérték, jön a pénz, csak várni kell, a költségvetésbe is betervezték az összeget… Erről egyelőre nem mondok többet, most tanulmányozom az iratokat, beszélek az ügyvédekkel, és majd meglátjuk, mit tehetünk.

– A választások idején sok ígéret elhangzott. Medgyessy Péter utat ígért, ön egyebek között azt, hogy kitakaríttatják a várost, megvizsgálják az egészségügy helyzetét, azon belül a kórház működését.

– Igen. A takarítás ügyében intézkedtem. Tárgyaltam a köztisztasági vállalat igazgatójával és főmérnökével. Egyértelművé tettem: most kitakarítjuk a várost, és utána szinten tartjuk a tisztaságot.

– Ehhez, ugye, több pénz kell.

– Most nem, csak akkor, amikor átalakítjuk a vállalat struktúráját. Az még hátravan. A kórházzal a következő a helyzet: hétfőn lesz az önkormányzati testület beiktatása, akkor tesszük le a hivatali esküt. Megkértem a kórház igazgatóját, hogy kedden 11 órára jöjjön el hozzám, mert szeretnék találkozni vele, és közösen megbeszélni, hogyan tovább. A miniszterelnök ígéretéről annyit, hogy ő az M9-es, illetve a várost elkerülő útról beszélt. Ezek a központi költségvetésben a maguk idejében minden bizonnyal megjelennek.

– A választási kampányra a pártok alaposan felkészítették polgármesterjelöltjeiket. Mindegyik oldalon komoly stáb dolgozott azon, hogy megnyerően mosolyogjanak a plakátokon, és alkalomadtán ügyesen térjenek ki a  kellemetlen kérdések elől. Kapnak-e hasonló útmutatást a város irányításához?

– Eddig egy vállalatot irányítottam, most pedig városvezetésre szerződtem és nem arra, hogy politikus legyek. Nem is akarok az lenni. Természetesen vallom a szociáldemokrata és a liberális elveket, de nem várja el tőlem senki, hogy pártkatona legyek. Csak annyit politizálok, amennyi a város irányításához szükséges. Azokra a fórumokra, talpalókra viszont, amelyek segítenek jobban kiigazodni a közigazgatásban, elmegyek.

– Ezekben a hetekben zajlanak a frakcióegyeztetések. Mindenki kíváncsian várja, kik lesznek az alpolgármesterek és hogyan alakulnak a bizottsági posztok.

– Hétfőn az alakuló ülésen megtudja a sajtó és Sopron lakossága is, kikkel fogok együtt dolgozni. Annyit azért elmondok: mindketten fiatalemberek, új arcok. Ketten együtt öt évvel idősebbek, mint én.

– És szocialisták…

– Valóban.

– A kampányban azt ígérték, szabad demokrata alpolgármestere is lesz a városnak.

– Az SZDSZ nem szerzett annyi szavazatot a választásokon, hogy ez indokolt legyen. Kóczán Zoltán tanácsnokként veszi ki részét a koalíciós feladatokból.

– A polgármesteri hivatal átalakítása megkezdődött. Mik a legfontosabb változások?

– Felállítottunk egy titkárságot, teljesen új emberekkel. Újak lesznek az alpolgármesterek, és szinte az is bizonyos, hogy Kránitz László országgyűlési képviselő tanácsadóként segíti majd a munkámat.

– Hogyan viszonyulnak a nyilvánosság kérdéséhez? Remélhetjük-e, hogy kevesebb lesz a zárt ülés?

– A korrekt tájékoztatás fontos. Azt tervezzük, minden héten sajtótájékoztatót tartunk, amin elmondjuk, mit végeztünk az elmúlt időszakban és mit tervezünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megemlékezés gyertyái

Sopron régiójában gyertyaöntő vállalkozások dolgoznak hazai és külföldi piacra. Kézműves-foglalkozás… Tovább olvasom