Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Városvezetői tiszteletdíjak

Megemelték az önkor- mányzati tisztségviselők, képviselők, bizottsági tagok, a tanácsnok tiszteletdíját.
Az ország költségvetési törvénye a köztisztviselők illetményalapját január elsejétől 35 ezer forintban állapította meg. Az önkormányzati képviselők tiszteletdíja eszerint és egy 1992-ben elfogadott törvény alapján – amely 3,5-es szorzószámot ír elő – ebben az évben 117.250 forintról 122.500-ra emelkedett. A bizottságok elnökei és a tanácsnok – több tisztség, bizottsági tagság esetén is – az alapdíj 100 százalékával növelt tiszteletdíjat vehetnek fel.

245 ezer forint havonta

A bizottságok elnökei és a tanácsnok tehát idén tízezer forinttal kapnak többet, vagyis a havi juttatásuk 245 ezer forint. Abban az esetben, ha a képviselő bizottsági tag – több bizottsági tagság esetén is – az alapdíj ötven százalékával növelt összegű tiszteletdíj illeti meg, így a bizottsági tagsággal rendelkező képviselő az elmúlt évi 175.900 forinttal szemben 183.800 forintért „járulhat" a városi kasszához.

A szorzószám 15

A közgyűlés módosította a polgármester és az alpolgármesterek illetményét is. Az alap az ő esetükben is a 35 ezer forint, de a szorzószám a polgármester esetében 15. A közgyűlés az adható legmagasabb szorzószám figyelembevételével állapította meg a város első emberének fizetését, amely idén 20 ezer forinttal nőtt, 525 ezer forintra. A közgyűlés megváltoztatta a tisztségviselők költségátalányát is. A polgármester esetében ez az összeg illetményének 30 százaléka, vagyis 175 ezer forint.

10.500 forint nyelvvizsgáért

Az alpolgármesterek fizetése is emelkedett. Kalmár Istváné 490 ezerről 510 ezerre, Hruby Józsefé 500.100 forintról ugyancsak 510 ezer forintra nőtt. Hruby József nyelvvizsgával is rendelkezik, ezért számára – a törvényi előírások alapján – úgynevezett idegennyelv-tudási pótlék is jár. Ez az illetményalap (35 ezer forint) harminc százaléka, vagyis 10.500 forint. Az alpolgármesterek költségátalánya illetményük húsz százaléka, vagyis 102 ezer forint.

Tanácsadók megbízással

Az önkormányzatnál azonban nem csak tisztségviselők, tanácsnok és képviselők dolgoznak. Lehetőség van tanácsadók foglalkoztatására. Sopronban jelenleg hárman – Biczi László, Wilfing Ferenc és Kránitz László – segítik a városvezetők munkáját. Az ő tiszteletdíjukat a polgármesterrel kötött megbízási szerződés rögzíti. Közülük csupán Kránitz László mondta el, hogy 2002. október 15-én írták alá a szerződést, amelynek összege – bruttó 250 ezer forint – azóta sem változott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fészekrakás osztrák hitellel

A határ mentén élők kézről kézre adják a burgenlandi hitelügyintézők telefonszámait. Reklámra nincs szükségük, így is tömeges az érdeklődés a sokak számára hazainál kedvezőbb osztrák lakáshitelek iránt. – Régebben műszaki cikkekért rohantak a magyarok Ausztriába, most hitelért járnak a határon túlra – véli egy osztrák bank magyar ügyfelekkel foglalkozó munkatársa. Tovább olvasom