Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Várostűrő fákat telepítenek Sopronban

Várhatóan ezen a héten végeznek Sopronban a várostűrő fák ültetésével, illetve a pótlással.
Több mint száz várostűrő, a légszennyezésnek jobban ellenálló „előnevelt" fát ültetnek, mintegy másfél millió forint értékben. A legtöbb csemete a Várkerületre, a Fapiac és a kórház környékére kerül.
– A fajtákat egyenként válogattuk ki úgy, hogy illeszkedjenek a városképhez – mondta el érdeklődésünkre Nagy Zsolt főkertész. – Újdonságnak számít az ostorfa gömb-, valamint a csörgőfa oszlopváltozata. Ezek azért is jók, mert a különböző lombkorona miatt villanyvezetékek alá, illetve szűk utcába is telepíthetjük. A későbbiekben az ágak nem lógnak be az útra, illetve nem zavarják a közlekedést. A városi fák gyorsabban „amortizálódnak", ezért sűrűbben kell cserélni azokat. A faültetéssel egy időben teljes talajcserét is végeznek, így mentesítve a káros anyagtól a környezetet. Főként a járdákon kiképzett faültető helyek problémásak, itt ugyanis magasabb a hómentesítéshez kiszórt só koncentrációja.

A főkertész hozzátette: az lenne a legszerencsésebb, ha minden kivágott fa helyett kettő fiatalt ültetnének. Igaz, ettől még távol vagyunk. – Jelenleg nincs szabályozás arról, hogy például egy Sopron nagyságú városban mekkora zöldfelületet, illetve fásítást kell elérnünk – folytatta Nagy Zsolt. – Vannak olyan utcák, parkok, ahol korábban a lakók, illetve a cégek ültették a fákat. Nekünk ezekre a területekre nincs ráhatásunk. Azonban a vágási engedélyben rögzítik, hogy a kidöntött fák helyére újat kell telepíteni – utalt a főkertész a Vándor Sándor utcában zajló fakivágásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron: az első nagy sikerre várnak

Az Euroligában három forduló után még nyeretlen, vasárnap pedig a magyar bajnokságban is… Tovább olvasom