Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Városrészek fóruma Sopronban: Zsúfolt gyűjtőutak, üres belváros

Minden soproni számára öröm a megújult Tűztorony és a megszépült Fő tér, de a belvárosi műemlék épületeknek funkciót kell találni. A gyűjtőutak pedig túlságosan is forgalmasak. Dr. Zombori István képviselő szerint ezek körzetének legfőbb örömei és gondjai.

Máris több levél és észrevétel érkezett felhívásunkra, amelyben jeleztük: Sopronban is útjára indul a Városrészek fóruma című cikksorozat.

Ám mielőtt az olvasói észrevételek és panaszok nyomába erednénk, a belváros önkormányzati képviselőjével, dr. Zombori Istvánnal beszélgettünk nemcsak a történelmi belváros, hanem a klasszikus értelemben vett város lehetőségeiről és a leggyakoribb lakossági panaszokról.

Dr. Zombori István: A Csengery utca forgalma neuralgikus pontja a városrésznek. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Zombori István: A Csengery utca forgalma neuralgikus pontja a városrésznek. Fotó: Magasi Dávid


– Egy képviselőnek az a fontos, ami az itt élőknek, éppen ezért jónak tartom a kezdeményezést – mondta elöljáróban a képviselő, aki örömmel számolt be arról is, hogy aktívak a körzetében élők, gyakran keresik fel kéréseikkel, örömeikkel és persze problémáikkal is.

A történelmi városmagról szólva dr. Zombori István elmondta: minden soproninak öröm a megújult Tűztorony és a felújított Fő tér, de a folyamatot folytatni kell. Külön feladat a megszépült városrésznek a tartalommal, funkcióval való megtöltése.

– A belváros alapvető problémája ma az, hogy nincs kihasználva. Érdekeltté kell tenni a vállalkozókat, hogy meglássák a lehetőségeket, ez a folyamat az önkormányzat részéről már megkezdődött. Az egyetemmel is tárgyalások folynak arról, hogyan lehetne bevonni a fiatalokat is – mondta el a képviselő.

Dr. Zombori István szerint különösen a zajra érzékenyek a város lakói, ilyen értelemben például a Csengery utca forgalma neuralgikus pontja a városrésznek.

– Korábban a rossz út miatt panaszkodtak a lakók, a felújítása óta sokkal csendesebb, de a járműforgalom továbbra is óriási. Gond volt a közeli vasút gyakori füttyjele is, de azt az egyeztetéseken sikerült elérni, hogy most már csak akkor van hangos jelzés, ha az valóban indokolt. A nagy rakománysúlyú kamionok jelentős száma azonban továbbra is lakossági panaszok kiváltója – mondja a képviselő.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. zeta62 2013. január 17. 07:59
  „42. WeiseÖdenburg 2013.01.16. 22:54

  A magyar mentalitás terén nem adok igazat. Csak nézd meg a "magyar" politikusokat, akik összeugrasztották egymással a népet! 70 %-a nem magyar, csak beszélnek magyarul, de belül a másik hazájuk(állampolgárságukat) képviselik...”
 • 42. WeiseÖdenburg 2013. január 16. 22:54
  „41. Olajfa14 2013.01.16. 20:59
  Ők mertek álmodni nagyot .A nagy politika irányvonalát viszont nem ők határozták meg.Az Ö jó szándékuk
  elsikkadt az erős kül és belföldi érdekek mentén.Az országban csak a gyűlölködés maradt,érvényesült a magyar mentalitás.”
 • 41. Olajfa14 2013. január 16. 20:59
  „Hol van az 1989-1990-es mdf, szdsz, fidesz stb. Hol vannak a jóizű, mégis kemény viták, borozások? Hol van Hirschler Rudi, Czike Berci, Fülöp Jóska, Agota Gábor, Pozsgay, Kóczán, Magas, Sass, Major Árpi, Fejes Zoli, a többiek? Hol vannak a remények, az álmok? Hol?”
 • 40. Abalajobb 2013. január 16. 20:35
  „34. Igy van + egy szomorú várost!
  38. Köszönet a gondolatokért. Persze, hogy nem állnak ki Walterékkel vitára. Mivel magyaráznák az elvesztett pereket, a rágalmazásokat. 2002-2006 között egy élhető városban éltünk, jó hangulatban. Senki sem kérdezte a politikai nézeteinket, konzervatív, fidesz szalonos is lehetett cégvezető, városházi irodavezető, iskolaigazgató, városi kinevezett... A munka és a szakértelem számított.”
 • 39. WeiseÖdenburg 2013. január 16. 07:07
  „A parkolási rendeletet módosítani az egész Várost fizetési rendszer bevonásával az állandó lakosok"kik a súlyadót itt
  Sopronban fizetik" évi 2000Ft. ellenében ellátni 12 hónapos bérlettel szélvédőn elhelyezve,ki nem rendelkezik ezzel az
  fizet.A parkolási díjat még lehet emelni,nagyobb bevételre tenne szert a Város.A várkerületi üzletek hasznosítására
  koncepciót kialakítani.A város tulajdonában levő üzleteket csak az adót tevékenységet végző vállalkozással
  szerződést kötni,lást a Parola bolt esete Kisalföld cikk.”
 • 38. himbi 2013. január 16. 00:12
  „33.BLA!
  Deáktéri "légópincék"? Érdekes, azért vannak látogatói, vendégei... A Deák téri játszótéren rengeteg gyerek játszik, szép lett a park. Petőfi téri mélygarázst nem használja senki? Persze, hogy nem ha a föld felett nem szűnik meg a parkolás és szinte az üzletek, intézmények stb... bejáratainál szállhatsz ki a kocsidból mert nem tudsz gyalogolni pár m-t. A mélygarázsban ráadsul az első fél óra ingyenes tudomásom szerint, de javíts ki ha tévednék! Ugyan nem közlekedem autóval, de hidd el, hogy ha lenne előbb parkolnék a mélygarázsban mint pl: a Széchenyi téren. Én tudok gyalogolni kemény 2-3 percet pl:a nagypostáig. A részemről meg lehetne szüntetni a Széchenyi tér páros oldalán a parkolást és a Színház utca teljes hosszában is! Helyette lehetne egy zöld területet kialakítani vagy a meglévőt bővíteni. Esetleg mondjuk kerékpárutat vagy sávot ki lehetne alakítani a jelenlegi parkolók helyén. Igaz, cserébe max. 3 percet kellene sétálnod míg eléred a célod. Viszont a mélygarázs kihasznált vagy kihazsnáltabb lenne! A polgármester Úrnak sokat köszönhetsz! Bevezette az ingatlanadót (ha nem is ez a valós neve, de a lényege ugyan az) igaz a vállalkozások kommunális adóját csökkentette kemény 200 azaz kettőszáz Ftal! Kellett nekünk 40 millióért forgóajtó a városházára, le kellett sötétíteni a hivatal auótinak a szélvédőit, nagyon kellett a Pláza fölé a lámpás csomópont ami épphogy megfogja a forgalmat és ugyanez a helyzet a Csengeri úttal is. Drágult a szemétszálltás mellesleg 200 millió Ftért egy időben máshova hordták a szemetet. Az önkormányzati lakások jórésze ramaty állapotban van amire igencsak ráférne a felujítás, jelentősen emelkdetek a helyijáratú buszok viteldíjai, szerintem elég drága a parkolási díj is főleg a föld felett. 2 óra leforgása alatt összehívnak egy közgyűlést és az ellenzéknek ideje sincs felkészülni a napirendi pontokra, A polgármester és a városvezetés miért nem mer kiállni egy nyílvános bezsélgetésre a volt Walter féle vezetéssel vagy Walterral?”
 • 37. torosmoni 2013. január 15. 22:46
  „Nincs egy nyomorult főépítész évek óta. (bocsánat volt egy hónapig) vicc! Koncepciótlan az egyész városfejlesztés. Ott van például a Balfi út végén a körforgalomnál az a "törmeléktelep". Más városban sportpálya, lakópark mellet mondjuk Kalandpark vagy minimum játszótér van. Itt meg?! Nem hiszem el hogy a nyomorult telephelyet nem tudták volna valahova perifériára kivinni. Téglagyár, Somfalvi út, stb... Nincs konkrét felelőse a dolgoknak. Az meg hogy meghallgatnak csak duma.”
 • 36. zeta62 2013. január 15. 22:18
  „35. WeiseÖdenburg 2013.01.15. 22:04

  Hmmmm.....
  Respect!
  Nem indulsz polgármesternek? Egy szavazatod már lenne.”
 • 35. WeiseÖdenburg 2013. január 15. 22:04
  „A Város túlnőtte magát.Minden fejlesztést képzett városfejlesztő mérnők szigorú szakmai irányítása mellet
  kellene végezni.Az építésre kijelölt területen építés engedélyezését a közművek kiépítése és az út hálózat saját erőből történő megvalósításához kötni.A bel és árvízrendezési feladatok megoldása is ! Példa az Ágfalvi Úti
  lakópark és most aktuális János telepi út és sárprobléma .Mind kettő helyen az eredeti föld tulajdonosok hatalmasat
  kaszáltak a telkek eladásán,ágfalvi lakópark esetében volt több tulajdonos aki 4-5 vagy még felette is telket bocsájtott eladásra.A város pedig közösségi pénzből rendezte pl. a belvíz okozta problémát.
  Továbbá a városban alvó lakok,kik Ausztriában dolgoznak,sok esetben legalább kettő gk.-val foglalják a parkolókat.A súlyadó pedig az állandó lakóhelyükön kerül befizetésre.A városban bevezetni az idegenforgalmi adót,
  nem csak a hivatalos szállást kiadókkal fizettetni ,aki nincs bejelentkezve városunkban a Balatoni árakon fizettetni a megállapított ősszeget. A lakás tulajdonoson követelni a befizetését,elmulasztása esetén szigorúan
  szankcionálni,mert adó elcsalása. Viszont ha bejelentés történik a bérleti összeg 0.17-0.18 % folyik be nagy közösben.Bécsújhelyhez hasonlóan a város belső részét gk.val csak az állandó lakosok közlekedhetnek.
  Javaslom a felelősök megnevezését a győri úti lámpa rendszer kialakításáért,ami egy súlyos csapás a közlekedésre.
  Az erdei malom közben a lakók vegyék már tudomásul,hogy nem az erdei állatok járnak az emberek közé,hanem
  az ott lakók vették el az erdőben élő vadak életterét.A soproni vállalkozások pedig hangsúlyosabban,anyagi lehetőségük alapján támogassák a rendőrség üzemanyag ellátását.A bűnmegelőzési járőrözés érdekében.
  A Deák téren nagyobb figyelmet a közrendre, ide keveredett suhanc ne a járdán végezze az anyagcserét és rettegjen a rablás gondolatától is.”
 • 34. zeta62 2013. január 15. 21:58
  „"Polgarmester Urnak sokat koszonhetunk!!!"

  Szó szerint. Több, mint tízmilliárd adósságot.”
 • 33. BLA 2013. január 15. 20:14
  „balajobb. Ha azt nevezzuk haladasnak amit a Deak teren tortent a Walter fele legopincekkel, vagy a Csengery utca leszukitese, akkor neked nem sok eszed van. A pont festeses korforgalmakrol milliokert nem is beszelve. Sokan vagyun am azert meg akik nem szenilisek!! Senki altal hasznalt melygarazsok?! Ebbol a penzbol lehetne mar szep Varker villamossal, parkolok a varos hataraban, ahonnan az emberek konnyeden a varosba utazva elvezhetnek a szepseget. Nem volt szep itt semmi sem. A torony majd osszedolt a hazakkal egyetemben. A kocsmak nem hinnem hogy valakinek hianyoznak. Szep es ertekes kornyezet hozza a szep es profitalo vallalkozasokat, az inteligens latogatokat es turistakat. Az osztrak aki kifliert es husert meg sajtert jon, azt nem erdekli a szinvonal. Az <moderálva>!! Maradjon otthon szerintem az olyan. El kell kezdeni valahol, es Polgarmester Urnak sokat koszonhetunk!!!”
 • 32. intar 2013. január 15. 18:42
  „24. caszablanka 2013.01.14. 21:03

  Remélem nem kerül sor a Várkerületi felújitás,,,,,

  Ne reménykedj! Sor kerül rá! Kerül amibe kerül! :)) Ha beledöglünk akkor is!”
 • 31. himbi 2013. január 15. 16:53
  „Úgy gondolom, hogy nem az a baj, hogy hitelből van valami építve fejlesztve. A gond ott kezdődik, hogy ezt valamiből valamikor vissza is kell fizetni? No, de miből? Sopronban nagy pénztermelő cégek már nincsenek. Egyedüli nagy cég a Sörgyár. Nincs már Sotex, Pamut, nagy építőipari cégek, stb... Ipart kellene idehozni a városba ami hosszútávon munkát ad a lakosságnak és ezzel együtt helyiadóbevételt is teremt. Az ittesetlegesen letelepedő nagyobb cégek amit építenek irodaházakat, üzemcsarnokokat stb... kötelezni kell arra, hogy az építkezéshez szükséges anyagokat (legalábbis nagyrészét) a városban található cégektől szerezzék be és soproni cégeket bízzanak meg az építkezéssel. Van egy ismerősöm aki nyíregyházi ácsokra bízta a házának a tetejét, egy másik ismerősöm Vas megyéből érkezett festőkkel festeti a házát. Miért?? Sopronban nincsenek szakemberek?? De vannak, és nem mindegyik dolgozik kint Ausztriában!!”
 • 30. soproni 2013. január 15. 14:00
  „6. Mankapunka! Honnan veszed ezt a badarságot?”
 • 29. látó 2013. január 15. 12:40
  „27. fején találtad a szöget!”
 • 28. zeta62 2013. január 15. 12:26
  „Az úgynevezett elkerülő úton annál nagyobb xart, mint a lámpák, nehéz lett volna alkotni.”
 • 27. Maja94 2013. január 15. 09:11
  „Nem szabadott volna engedni, hogy a város ennyire szétterüljön. Most a régi szántók, szőlők, rétek helyén épült
  " városrészek " követelik azt az infrastruktúrát, ami az úgynevezett belvárosban lenne. A belváros azért megy tönkre, mert már szinte lakója sincs, a külterületek / hiába nevezik őket a város részeinek / pedig iszonyú nagy költséget jelentenek. Ez csak a kárpótlás / akkor sem az igazi károsultak kapták meg jogos jussukat/ során
  ügyeskedők álltal megszerzett és jó haszonnal értékesítőknek jött jól. Kb. tudjuk, kik azok. A NAV vagy lánykori nevén
  APEH nem vette észre? ? Majd úgy 20 év múlva rájönnek. Azok, akiktől elvették a szőlőket, földeket,erdőket a köze-
  lébe sem mehettek a zsírosfazéknak. Nézik és megvetéssel csodálják az új miliárdosainkat és a városnak okozott gondokat. Természetesen az adóinkból, a filléreinkbőll pedig mindannyian fizetünk.”
 • 26. kertész 2013. január 15. 08:54
  „Zeta62!A körforgalom fogalma ezeknek kinaiul hangzik.Egy körforgalmat építettek a Virágvölgy út elején,úgy hogy abból a pénzből még a Simon háza elött is leaszfaltozták az utat.Abdai 60 út felújításáról prédikál,holott ha tizet fel tudna sorolni az jó lenne.A Főtér felújítása abból állt,hogy megforgatták a köveket,és tették göröngyössé,a gyerek kocsiban űlőknek kirázza a lekét.A belváros utolsó nagy felújítása 1977-ben volt Sopron 700 éves évfordulójára,azóta csak foltozgattak,meg dumáltak.”
 • 25. orion1 2013. január 14. 21:36
  „A belváros még csak hagyján, de az óváros milyen lepusztult!!!!
  és az Ikva áruház környéke is,
  stadion üzletház, átrium üzletház. Az Erzsébet utcában ami egy történelmi utca, ...is felépítettek egy hiper-modern lakóházat közel a csengeri utca sarkához. Kár, hogy az 1800-as években született építészek már mind meghaltak :(”
 • 24. caszablanka 2013. január 14. 21:03
  „Remélem nem kerül sor a Várkerületi felújitás végrehajtására , mert az sok olyan tervet foglal magában ,melyre nincs megoldás és alternativa. Hová terelik azt a sok autót, aki a környező utcákból a sok egyirányu utca miatt kénytelen erre közlekedni. Nincs más elvezető utca. Az elkerülő út is sokszor - főleg reggel és estefelé, de nyáron szinte mindig - zsúfolt. Sok városlakó megragadt a korabeli Várkerületi fényképek szintjén. Sétáló emberek, két lovaskocsi, meg üzletek. Érdekes ami jó lett volna - pl. a villamos - azt nem sikerült az elmúlt 22 évben megalósitani. Vagy a trolibusz. Auszriában van olyan város - pl Bruck, Kapfenberg - ahol hasonló léptékü városban megélt a trolibusz. Sopron városszerkezetét nem lehet Győrhöz, Kismartonhoz hasonlitani .”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 70 évvel ezelőtti doni tragédia áldozataira emlékeztek

A Deák téri II. világháborús emlékműnél évről évre megemlékeznek a Második Magyar Hadsereg doni… Tovább olvasom