Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Városfejlesztési gazdasági társaság alakul

Sopron - Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt.-t alakít az önkormányzat. A gazdasági társaság elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a megyei jogú városok fejlesztéseik megvalósításához támogatást kapjanak.
A részletek egyelőre nem ismertek, de legkésőbb szeptember 8-ig meg kell alakítani azt a gazdasági társaságot, amely egyik előfeltétele annak, hogy Sopronnal – és adott esetben más megyei jogú városokkal is – támogatási szerződést kössenek a városközpont felújítására.

Ismert, hogy az önkormányzat a 2013-ig szóló tervezési időszakban többek között szeretné komplex módon megújítani a belvárost, ugyanakkor elkezdődött az a munkafolyamat is, amelynek eredménye az úgynevezett Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) lesz, amely nem más, mint egy fejlesztési szemléletű középtávú elképzelés. A stratégia értékelési szempontrendszerének egyik kiemelt része a megvalósíthatóság, amelynek érdekében elvárás a megyei jogú városokkal szemben, hogy létrehozzák a városfejlesztési gazdasági társaságot.

A rendszer működésének lényege, hogy a teljesen önkormányzati tulajdonú, vagy vegyes (de mindenképpen önkormányzati többségű) társaság egyrészt piaci körülmények között a magánvállalkozásokra jellemző rugalmassággal dolgozik, ugyanakkor tevékenysége az önkormányzat számára teljes mértékben átlátható. Az önkormányzat kisebbségi tulajdonosként olyan külső partnereket (például bankok, ingatlanfejlesztő, építési és más vállalkozások, kamarák, kistérség, megyei önkormányzat) vonhat be a társaságba, akik (amelyek) általánosan érdekeltek a kijelölt városfejlesztési területen – az úgynevezett akcióterületen – a városfejlesztési elképzelések megvalósításában.

A regionális operatív programok esetében természetesen az önkormányzat a pályázó, de partnerként megjelenhet a városfejlesztési társaság is, amelynek tevékenységi körét ugyan a programok teljes ismeretében lehet meghatározni, de általánosságban elmondható, hogy feladata lehet például a megvételre kijelölt ingatlanok megvásárlása, a terület-előkészítési munkálatok irányítása, az önkormányzati beruházások végrehajtása, a magánvállalkozások építési tevékenységének koordinálása, az adott program pénzügyi egyensúlyának biztosítása.

A társaság működésének célja tehát az önkormányzat városfejlesztési elképzeléseinek megvalósítása a lehető legkedvezőbb pénzügyi feltételekkel, a közérdeknek megfelelően. Működési költségeire a fedezetet az önkormányzat megbízásából végrehajtott fejlesztési akciókért járó díjazás biztosítja, amelyek a programok kiadásai között szerepelnek, így a társaság csak akkor juthat hozzá, ha azok a terveknek megfelelően haladnak.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium útmutatója lehetővé tesz kft. vagy zrt. megalakítását is, erről a helyi képviselő-testületek döntenek, éppúgy, mint a leendő cég alaptőkéjéről, amelynek nagysága a mostani számítások szerint 40–100 millió forint lehet. Ez az önkormányzatnak – miután a teljes alaptőke minimum 50 százalékát kell biztosítania, de nem lehet több a részesedése, mint 75 százalék – 20–75 millió forint tőkebefektetést jelenthet.

Sopronban zrt. megalakítását szorgalmazza a városvezetés, erről a csütörtöki közgyűlés dönt, ezt követően láthatnak hozzá a részletek kidolgozásához.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2008. február 27. 12:38
    „Remélhetőleg nem a Deák tér módjára történik a városközpont felújítása, mert az újabb kudarc lenne, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a tavaszi nagytakarítás Sopronban

Sopron - Hétfőn indítja nagyszabású tavaszi nagytakarítási akcióját a Sopron Holding Zrt. A tervek… Tovább olvasom