Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Várólistán Sopron felújítása

Sopronban 30 éve, mióta felújították a történelmi belvárost, alig történt valami ezen a téren.
Sopron harminc esztendővel ezelőtt nyerte el a Műemlékvédelmi Európa Díjat, miután felújították a történelmi belvárost. Azóta azonban alig történt valami ezen a téren. Idén tízmillió forint jut homlokzatfelújításra, nagyszabású rekonstrukció azonban legkorábban csak három év múlva indulhat.

Sopron hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb városa, amely harminc évvel ezelőtt, 1975-ben komoly nemzetközi figyelemben részesült: a történelmi városrész tervszerű helyreállítása elismeréséül, Sopron Műemlékvédelmi Európa Díjat kapott.

– A hatvanas-hetvenes években a soproni és a hazai építészek, műemlékesek nagy lendülettel fogtak a soproni belváros rekonstrukciós munkáihoz. Szemük előtt az olasz műemlékvédelem példája lebegett – emlékezett az akkori időkre Winkler Gábor Ybl-díjas építész, aki részt vett az 1975-ös, a városháza dísztermében rendezett ünnepélyes díjátadáson. – Az alapos szakértői munkának és a gondos kivitelezésnek az egész kontinensen híre ment.

Mindez végül rangos nemzetközi elismerést eredményezett. A díjátadáson Szabó János akkori államtitkár Sopronban hirdette meg azt a rekonstrukciós programot, amelynek hatására megszépültek az ország más városainak történelmi negyedei is.

Sopron belvárosa napjainkban kettős arcot mutat. A Tűztoronyhoz közeli utcák – így a Szent György, a Kolostor, az Új és a Templom utca – több száz éves palotái, épületei között igényesen felújítottat éppúgy találunk, mint olyanokat, amelyek nem méltóak a patinás belvároshoz: omladozó vakolatukkal, „ráncfelvarrásra" váró homlokzatukkal az enyészet megdöbbentő jeleit mutatják.

– Idén tízmillió forintot biztosít a soproni költségvetés homlokzatfelújításra – tudtuk meg Hruby József alpolgármestertől. A városfejlesztési bizottság még az év első felében dönt a pályázatok sorsáról, amelyben előnyt élveznek a városképi jelentőségű épülete.
 – Nehezíti a műemlékekkel kapcsolatos rekonstrukciós elképzelések megvalósulását, hogy Sopron több mint egy évtizede – az addigi gyakorlattól eltérően – már nem részesül műemléki normatív támogatásban. Ennek következményeként csak az állagmegóvási munkálatokra jut pénz. Jóllehet a műemléképületek zöme már magánkézben van, és felújításuk a tulajdonos feladata, nem mondtunk le a Tűztorony és a belváros újabb nagyszabású rehabilitációjáról sem. Ilyen célból 600 millió forintos pályázatot nyújtottunk be, amelyet várólistásként fogadtak el. Ez annyit jelent, hogy reményeink szerint három éven belül útjára indulhat a nagyobb belvárosi rekonstrukció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdeklődő van, befektető nincs

Sopronban a Lövér körúti egykori gyermekszívszanatórium kiürített épülete 2002 májusában került a NyME vagyonkezelésébe. A hasznosítási elképzelések bentlakásos továbbképző központ vagy egy kollégium kialakításáról szóltak. Ez utóbbi eshetőséget a férőhelyenkénti hárommillió forintos költségek miatt végül is elvetették. Tovább olvasom