Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Varjak kontra gazdák - nagy kárt okoznak a védett madarak a földeken

Elszaporodtak a vetési varjak, a védett madarak sorra dézsmálják a Sopronhorpács térségi kukoricaföldeket.

Molnár Lajos egyhektáros földjén már legalább 150 ezer forintos a kár.

– Évek óta egyre nagyobb problémát jelentenek a kukoricaföldjeinken garázdálkodó vetési varjak – mérgelődött Molnár Lajos újkéri gazda, akinek Sopronhorpács határában van egyhektáros kukoricása.

– Ezek a madarak ugyanis védettek, irtani sem szabad őket. Igen elszaporodtak és elszemtelenedtek, s nemcsak Sopronhorpács, hanem Egyházasfalu térségében is. Most, hogy nyolc-tíz centire kinőtt a kukorica, a vetési varjú alulról leszedi róla a magot. Olyan ez, mintha a gyökerét enné, s ezáltal a kukoricának annyi. Felmértem egyhektáros földem eddigi vadkárát, legalább ötvenszázalékos a kiesés, s ez százötven-kétszázezer forintot jelent. Az én földem mellett további 35 hektár kukoricás található, gazdáikat éppúgy érinti a probléma, mint engem.

Tavaly is újra kellett vetni a növényt, hogy egyáltalán legyen termés.

– Mit tehetnek a gazdák, hogy a vetési varjak is, és a jó terméskilátások is megmaradjanak? – kérdeztük a regionális környezet- és természetvédelmi hatóságnál.

– A vetési varjút és más védett madarat kártétel-megelőzés érdekében riasztani lehet – tudtuk meg Pintér Imrétől, a regionális környezetvédelmi hatóság jogi titkárságvezetőjétől. – Ehhez viszont a környezetvédelmi hatóság engedélye szükséges. A módszer kiválasztása céljából érdemes a természetvédelmi kezelőhöz, nemzeti park igazgatóságához fordulni.

Sajnos a vetési varjú könnyen hozzászokik a riasztáshoz, emiatt a következő lépés a gyérítés lehet, ami szintén engedélyköteles. A gyérítést az illetékes vadásztársaságok kérvényezhetik – és hajthatják végre – a földművelők panaszai nyomán. A vetési varjú fészektelepei környékén a riasztásnál és gyérítésnél azért kell nagy figyelemmel eljárni, mert a vetési varjú fészkeit használja hazánk egyik fokozottan védett ragadozó madara, a kék vércse, valamint a védett erdei fülesbagoly is.

Olvasóink írták

 • 1. anuvuk 2010. május 18. 18:47
  „A vetési varjú helyzete sajnos nagyon összetett, - a gazdákat valóban a "kár" érinti.
  Az is igaz, hogy a kék vércsék miatt lettek védettek a varjak - de ebbe a témába sajnos nagyon nehéz lesz az öszhang. A legnagyobb baj ott van, a varjú és a kék vércse élőhelye nem mindíg fedi egymást.
  Amennyiben a közelben nincs állattartás legelő, rét, semmi esély nem lesz hogy megtelepedjenek a vércsék.
  A jó szándék nagyon sok munkát igényelne, - a varjakat olyan helyekre kellene szoktatni, még etetéssel is, ahol a kékvércséknek is megfelelne az élőhely.
  Ez a tevékenység a jelen helyzetben, csak álom maradhat,
  A jövőben csak tanácsolni tudom a gazdáknak, hogy ilyen eset a jövőben ne forduljon elő, fekete rongyokból varjú utánzatokat kell kiakasztani azokra a fákra, ahol a költések lesznek, - csak előre látónak kell lenni !!!!
  "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél év után bontják a díszburkolatot

Sopron - Alig fél évvel a terület átadása után felbontották a Faller Jenő utcai társasházak előtt… Tovább olvasom