Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Varga János és a Kutyakölykök

Bár Sopron kedvenc csapata, a Strokes kiesett az RTL Klub Csillag születik című műsorának középdöntőjében, maradt még soproni, akinek szurkolhatunk. Varga János a Kutyakölykök vezetője...

Semmit sem veszít népszerűségéből a Strokes saját városában, Sopron továbbra is szereti a csapatot, ahogy ezt tette tévéműsor nélkül is. Ám a szombati műsorban, ahol az ütősök kénytelenek voltak búcsút inteni, kiderült, van még ott soproni, akinek szurkolhat a lokálpatrióta város.

 Varga János, akit elsősorban mint az Ürmös néptáncegyüttes alapítóját ismerhetik sokan, de évekig volt a város környezetvédelmi felügyelője, sőt, önkormányzati képviselő is, a zalai Kutyakölykök koreográfusa, vagy ahogy a műsorvezető Ördög Nóra fogalmazott: ˝edzője˝. A kulisszák mögött ott szorít ő is a csapatért...

A Kutyakölykök fellépését ezúttal is tapsvihar kísérte. Fotó: RTL Klub
A Kutyakölykök fellépését ezúttal is tapsvihar kísérte. Fotó: RTL Klub

– A Kutyakölykök direkt erre a produkcióra állt össze, az öt fiú a Zalai Táncegyüttes tagja, ahol pedig én vagyok a művészeti vezető. Megkértek, hogy segítsek, s természetesen örömmel álltam az újabb kihívás elé – mondta el portálunknak Varga János, aki – ha valaki nem tudná róla – a folklór, a néptánc világában rendkívül elismert szakember.

A Kutyakölykök a Zalai Táncegyüttes tagjai, amelynek művészeti vezetőjét, Varga Jánost felkérték koreográfusnak. Fotó: Zalai Hírlap
A Kutyakölykök a Zalai Táncegyüttes tagjai, amelynek művészeti vezetőjét, Varga Jánost felkérték koreográfusnak. Fotó: Zalai Hírlap

Sopronban megalakította az Ürmöst, Győrben vezette a Rába Táncegyüttest. Közel két évtizede szakmai kihívásra adott válaszlépés volt a térség vezető táncegyüttesének pályázata, s Varga János azóta vezeti a Zalai Táncegyüttest. Emellett ő a Maros Művész Együttes koreográfusa is Marosvásárhelyen. Rendszeresen jár Erdélybe, gyűjti, filmre veszi a még fellelhető autentikus táncokat, Vajdaszentiványon pedig táborban adja át ismereteit külföldi és magyar fiataloknak.

Még bírom energiával, nekem ez az életem. Jó, most kicsit sűrű, de megéri, mert ezt még nem próbáltuk - mondta Varga János.
Még bírom energiával, nekem ez az életem. Jó, most kicsit sűrű, de megéri, mert ezt még nem próbáltuk - mondta Varga János.

Egyetemista kora óta gyűjti az erdélyi táncokat. Sopron melletti otthonából, Harkáról hetente háromszor utazik Zalaegerszegre, havonta kétszer pedig Marosvásárhelyre. Most, hogy a Kutyakölykökkel készülnek, még a budapesti stúdióban is törzsvendég. És ezek mellett még hozzá kell tenni, nem ebből él, így környezetvédelemmel, rendezvényszervezéssel és iskolafenntartással foglalkozó vállalkozását is irányítania kell.

– Még bírom energiával, nekem ez az életem. Jó, most kicsit sűrű, de megéri, mert ezt még nem próbáltuk. Érdekes világot találtunk a színfalak mögött, ott is megvannak már a kis csoportosulások, mi Tabáni Istvánnal kötöttünk leginkább barátságot – meséli a koreográfus, aki elárulta: a következő válogatóra ˝jobban ráfordulunk a folklórra˝.


Névjegy:

Varga János Celldömölkön született 1959-ben. A soproni középiskolás, majd egyetemi évei során került igazán közel a néptánchoz. Erdőmérnöki és közgazdászdiplomája mellett megszerezte a néptáncoktatói képesítést is. Nemzetközi és hazai fesztiválokon szakmai elismeréseket, dobogós helyezéseket ért el koreográfiáival, az együttes produkcióival. Napjainkban az egyik legnagyobb sikert arató színpadi műve a Cigányritmus. Nős, hobbija a lovaglás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klímavédelemre fókuszálnak

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetemen csütörtökön megkezdődnek a Magyar–német Nyersanyag-,… Tovább olvasom