Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Vándorlás 200 ezer kilométeren és 25 országon át

Zsigmondi Gábor huszonhat éve megszállottként járja Európát. Kétszázezer kilométert kitevő zarándokútjai során a kontinens 25 országában fordult meg.

A napokban Sopronba érkezett, de újra külföldre indul.

Zsigmondi Gábor neve talán nem ismeretlen portálunk olvasói számára. A 62 éves férfi különös zarándoklata során már megfordult a megyében.

A miskolci származású vándor 1984-ben indult első útjára, azóta járja kontinensünket.

˝Egy barátom tanácsára vágtam neki az első utamnak, az élmény pedig meghatározó volt: azóta ez az életformám. Egy Franciaországból kapott táskaírógépen írom életem és útjaim történetét, remélem, hamarosan kiadják majd. Sokan mondják, nem értem el semmit, hiszen nincs vagyonom. Úgy gondolom, lelki gazdagságom miatt mégis megérte a sok zarándoklat.˝

Zsigmondi Gábor mindig magánál hordja emléktárgyait. Fotó: Lakner
Zsigmondi Gábor mindig magánál hordja emléktárgyait. Fotó: Lakner

Húsz éven át biciklivel közlekedett, ezzel Európa-szerte hírnevet szerezve magának, de egy sajnálatos baleset miatt hat éve már csak gyalog indulhat útjaira. Bottal járva, súlyos csomagját maga mögött húzva ez emberpróbáló feladat, ráadásul napjainkban egyre kevesebb segítséget kap. Elmondása szerint már nem látják mindenhol szívesen a hozzá hasonló vándorokat.

Egy Franciaországból kapott táskaírógépen írom életem és útjaim történetét, remélem, hamarosan kiadják majd.
˝Régebben sokkal segítőkészebbek voltak az emberek. Mostanában már a zarándokútvonalakon is megjelent az üzleti szellem. Sok szállás, amely kifejezetten a zarándokoknak kínálja szolgáltatásait, ugyanannyiba kerül, mint bármelyik hotel. Általában az adományokból tartom el magam, de ez egyre nehezebb. Gyakran azok sem segítenek, akiknek ez lelkiismereti kötelességük lenne˝ – fogalmazott a férfi, aki mögött több mint kétszázezer kilométer áll. Látogatásairól úgynevezett zarándokkártyákat vezet, melyekbe a meglátogatott helyszíneken pecsét kerül. A kártyák hossza összefűzve már meghaladja a négy métert. Hamarosan újabb darabbal gazdagodhat a gyűjtemény, a férfi ugyanis Rómába készül.

Olvasóink írták

  • 2. Kukac40 2010. március 13. 08:23
    „Szép szép, de miből él? 25 éven keresztül adományokból? Nem adózik, nem fizet TB-t miből lesz nyugdíja?”
  • 1. kbálint 2010. március 12. 09:34
    „Nagy tiszteletem a vándorlónak, de talán nem elvárásként, hanem lehetőségként kéne kezelni az adomány kérdését. Persze lehet, hogy a riporter fogalmazta el a "lelkismereti kötelességet".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telebendős ízutazás Sopronban

Hétvégén több helyszínen rendezik meg a Soproni Ízutazás és Telebendő Napokat. Tovább olvasom