Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Van remény az árcsökkenésre

Az országban Sopronban a legdrágábbak a panellakások. Budapesten ugyanakkor némileg mérséklődtek az ingatlanárak az elmúlt időszakban. Talán Sopronban is beindul az árcsökkenés. 
(illusztráció)

Sopronban legdrágábbak a panellakások

– Budapesten jelentős túlkínálat következett be az ingatlanpiacon, emiatt ha csekély mértékben is, de kezdetét vette az árcsökkenés – mondta megkeresésünkre a soproni székhelyű Alpesi Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője, Kiss János, aki az országos ingatlanszövetség tagjaként naprakész információkkal rendelkezik az árakról. – Ettől függetlenül a budapesti lakásárak még mindig magasabbak a soproniaknál, a kép viszont csalóka: a fővárosban akár a négyzetméterenkénti 350–360 ezer forintos árig is el lehet menni, de ez igen magas színvonalú kiépítettséget takar. Sopronban többnyire a dömpinglakások felhúzása és 210–260 ezer forintos négyzetméterenkénti áron való mielőbbi értékesítése a cél.

Ugyanakkor hazánkban Sopronban a legdrágábbak a panellakások: míg országosan 80–115 ezer forintba kerül négyzetméterenként, városunkban 150–155 ezer forintot kérnek érte. Az is soproni sajátosság, hogy a felújítás nélküli régi, belvárosi lakásokat majdnem ugyanannyiért árulják, mint amennyibe az új kerül. A vásárlók pedig általában kisméretű ingatlanokat keresnek. A hatvan négyzetméteres és az ennél nagyobbak iránt csekély a fizetőképes kereslet. Az utóbbi hetekben már jelét láthatjuk az elmozdulásnak: akadnak tulajdonosok, akik lejjebb viszik az árakat. Kétségkívül nagyobb sikerrel járnak majd, mint akik mereven ragaszkodnak irreális elképzeléseikhez.

Az Informert Bt. ügyvezetője, Vámosiné Gál Erzsébet szerint idén Sopronban már az új lakásokból is a keresletet meghaladó kínálati piac jött létre. A telítettség elsősorban a vásárlóknak kedvez, hiszen ennek köszönhetően az új otthonok árnövekedése nem éri el az infláció mértékét. A hosszú távra tervezők – a tízmillió forintos lakáshitel lehetőségének birtokában – legfőképpen a háromszobás lakások iránt érdeklődnek, viszont a felvehető kedvezményes lakáshitelek egyelőre nem hoztak fellendülést a használt lakások piacán, ahol ma már többnyire stagnálnak az árak. Nem könnyű értékesíteni a nagy értékű kúriákat sem, de például egy húszmilliós családi ház is immár két éve vár új gazdára. Van hát remény arra, hogy Sopronban is érzékelhető árcsökkenés vegye kezdetét.

Minőségi cserével

Tóth István ingatlanfejlesztési szakértő, a Sopron Park Kft. budapesti képviselője elmondta: szerencsés helyzetben vannak, mivel a lakópark már elkészült, a leendő vásárlók pedig biztosra mehetnek a szerződéskötésnél, ráadásul egyes lakásokat már a piaci újlakásárak alsó határától tudnak kínálni. A lakásvásárlók között jelentős azok száma, akik a tízmilliós állami hitelt felvéve minőségi cserével költöznek új otthonukba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegykői vigasságok

A hegykői önkormányzat és több támogató szervezet jóvoltából idén is megrendezik a Hegykői Nyár… Tovább olvasom