Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Van mit javítani a közlekedési kultúránkon

Sopron - Biztonságosan közlekedni egy életúton címmel közlekedésbiztonsági programok várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket két héten át. Kipróbálható a szlalompálya, a fékezés nedves úton és más izgalmas kihívások.
Megkezdődött kedden a Magyar Autóklub által szervezett soproni közlekedésbiztonsági program a Tesco parkolójában. – Az elmúlt napok közúti tragédiái különlegesen aktuálissá teszik a közlekedés biztonságára való fokozott odafigyelést – fogalmazott a megnyitón Farkas Gábor soproni rendőrkapitány. – Ilyenkor, a nyári szabadságolások táján sajnos mindig növekszik a balesetek száma. Évente térségünkben 15–25 ember veszíti életét közúti balesetben, ez országosan közepesnek mondható. Ugyanakkor minden egyes életet követelő baleset megelőzhető lenne, ha a közlekedők odafigyelve, rutint szerezve közlekednének. Egyre több fiatal ül volán mögé és az idős, 70–80 éves sofőrök száma sem elenyésző, ami a többi sofőrtől empátiát igényel. A veszélyekre mindig fontos felhívni a figyelmet.

A gyerekek kipróbálhatják a fékezést a nedves úton és a szlalomozást a biciklis-rutinpályán. Fotó: Magasi
A gyerekek kipróbálhatják a fékezést a nedves úton és a szlalomozást a biciklis-rutinpályán. Fotó: Magasi

– A közlekedési infrastruktúra javítására, és nem utolsósorban a közlekedési kultúra fejlesztésére lenne szükség – fogalmazott Perjámosy István rendőr alezredes, aki a megyei rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának autópálya alosztályát irányítja.

Simon István alpolgármester közlekedéstörténeti áttekintése után üdvözölte a kezdeményezést és felhívta a figyelmet, hogy már gyerekkortól fontos a biztonságos közlekedés alapjainak megismerése.
A „rutinpályán" – ahol ingyenes biciklis és autós közlekedési tréning vár mindenkit – két hétig naponta 8 és 18 óra között várják az érdeklődőket.

Olvasóink írták

 • 6. utazó47 2008. augusztus 08. 10:15
  „Kedves Pedagógus

  Nem Önnel szeretnék vitázni érveket ütköztetni,hanem ebben a témában megoldást keresni .A legkisebb létszámu óvoda is szerintem 70 fős.Két szülövel számolva is ez ha eléri a 100-at ( van akik elváltak ...)akadna köztük egy egy ráérő délelőttre és délutánra is.Iskoláknál 300-500 gyermek szüleiből ugyszintén.Amennyiben mégsem akkor ez az igénytelenségüket bizonyitja. Akár nevezhetném felelőtlenségnek, majd az élet minősiti ugyis.Kisvárosi példa németországból: Olyan helyen parkoltam éppen ahol a 2.-3. osztályosoknak gyakorlati vizsgát tartottak a helyi rendőrök kerékpározásból. Ott ugyanis ennek hiányában kerékpárral nem mehetnek iskolába. Ez valahol teljesen normális. Mi erről nem is hallottunk, nem is igényli senki semilyen fórumon.Kár.Itt sokat veszítünk, pedig minimális befektetés, gyakorlás tapasztalat szerzés és müködne a közlekedés malma gyermeki szinten. Majd kibővülne diákkorban egészen a jogositvány megszerzéséig.előbbre ugrok pár évet de megintzcsak tényt irok le.Segédmotoros Kresz vizyga végén kijőnnek a vizsgázók.Szidnak fűt-fát.Ránézek a kezükben lévő KRESZkönyvre. 80 ból 6-7 nél látni a nyomdából kikerült könyvön,hogy a 10. oldalnál tovább nem volt lapozva.Akkor miről beszéljünk továbbiakban.Aki átment annak mázlija volt.Majd a jogositvány megszerzése utánni dolgokrol később irok.Igaz egy kérdésem lenne bárki válaszolhat! Aki ennyit olvasott a könyvből? mit tudhat? Alapvető fogalmakat sem, ezért ilyen a közlekedési morál, avagy a közlekedési kulturánk. Nincs az a rendőri apparátus aki ezen változtatni tud.Ezt az egyénnek magának kell alakitani önmaga ás a köz érdekében és biztonságáért.Mit tud az ilyen vezető tenni a gyermekeink védelmében amikor évente 160 főlőtti a ZEBRÁN történő gázolások száma? ( Elnézést az esetleges helyesirási hibákért nem vakon irom,de csak a billentyüzetet figyelem)”
 • 5. pedagógus 2008. augusztus 07. 14:15
  „Kedves utazó47 !

  Önnek igaza van!
  Valóban vannak kollégák akik ezt csinálják, hogy siessenek át a gyerekek és ezzel rossz példát mutatnak.
  Az óvóképző udvarán már nem látni a nyomát sem az óvodai KRESZ parknak.
  A magyar szülők nem olyan mentalitásuak mint az említett lengyel példa - sajnos a szülőket is nevelni kell - és igen kevesen érnének rá pl. reggel 9-ig a stop táblát tartani....más napi apróságok (tépőzáras benti cipő,egyujjas kesztyű stb...) kéréséről már ne is beszéljünk,kudarcot vallanak próbálkozásaink.
  Nem kértem mást, mint hogy a régi városi KRESZ parkban az útjelzéseket frissítsék fel.Semmi nem kell hozzá mint fehér festék és egy ecset!
  Nem csak a közlekedési modor, hanem a magyar mentalitás, hozzáállás, embertársaink felé irányuló nem létező figyelem is kritikán aluli.Sajnos.”
 • 4. utazó47 2008. augusztus 07. 11:50
  „Kedves Pedagogus

  Kezében a lehetőség éljen vele, ha kell és érdekli segithetek is.40 év vezetési gyakorlattal, tapasztalattal a hátam mögőtt. 1972-73-ban átadtak s soproni ovonőképző udvarán egy ovodai KRESZ parkot. Igaz egy fecske nem csinált még nyarat.Amikor viszont 3 felnőtt viszi a kiscsoportot sétálni 18-22 gyermeket valami nem stimmel ám.Csak tessék nyitott szemmel erre figyelni és tapasztalni fogja, hogy az átkeléskor akár a zebrán akár a járda meghosszabitott vonalán kelnek át már futásra ösztönzödik a csoport vége.Miért? Ugyanezt fogjatapasztalni 2-3 gyerekes családnál is akár anyukával, akár apukával.Itt kezdődik az átfutásra nevelés.Ez hiba. Ezt csak a pedagogus és a szülő együttes hatása tudja jó irányba terelni.Ez minden bajok forrása.Növekszik a veszély kisiskolás korban főleg csoportos hazamenésekkor.Lenne még jonéhány tippem csak senkit nem érdekel.Egyszerübb másra mutogatni, pénzre hivatkozni.Ez irreális és kevés.Nem kell rendőrfőiskolásért kiálltani.Lengyelországban az ovodák,iskolákközelében szülők látják el a gyermekek átkelését fényvisszaverő köpenyben, kétoldalt stop táblás oriás táblával. Senki nem reklamál. Nyugottak segitőkészek autosok kerékpárosok.Nálunk ez hiánycikk KÁR. majd folytatom még van miből , miről ha fontos. Főleg ha meghallgatják mások is.”
 • 3. miracle 2008. augusztus 06. 20:28
  „Meg a gyalogosokat a kerékpárúton való korzózásról.”
 • 2. DrDon 2008. augusztus 06. 16:25
  „Valaki szervezhetne egy programot arra is, hogy leszoktassa a bicajosokat a járdán való száguldozásról :S”
 • 1. pedagógus 2008. augusztus 06. 14:35
  „A közlekedési kultúra kialakítását már óvodás kell elkezdeni a gyerekekkel.Ezért az év végén is kilátogattunk a csoporttal a városi KRESZ parkba de teljesen lehangoló volt:
  repedezett aszfalt
  elhanyagolt gyalogátkelők,táblák stb...

  Szomorú hogy nincs gazdája!!!

  Szombathelyen fantasztikus KRESZ parkot készítettek működő lámpákkal, bérelhető biciklikkel,rolerekkel.Igaz hogy belépőjegyet kell váltani de legalább EU-s színvonalú és segíti a pedagógusok munkáját is.

  Mikor lesz felújítva a soproni KRESZ park??
  A szombathelyihez hasonló parkról még "álmodni" sem merek de legalább a táblákat cseréljék ki és a festéseket újítsák meg!

  Ezeket a rutinpályákat nem ideiglenesen - 2 hét - kell felállítani és néha "bedobni" ezt a témát hanem folyamatosan és lehetőséget adni arra, hogy a gyerekek megtanulják a KRESZT nem elméletben táblákat mutogatva, hanem a gyakorlatban és ha kell akkor rendőrtiszti főiskolás hallgatók segítségével a KRESZ pályán!Élményközeli, interaktiv pálya kellene....

  Továbbá lehetőséget adni a város lakosságának arra hogy tudjon gyakorolni az autóval is.Sok olyan ember van aki valamilyen oknál fogva pár évet nem vezetett - nem volt autó,beteg lett stb... - és most fél visszaülni a volán mögé,gyakorolna de nincs hol.

  A közlekedési kultúrát pedig a gyermek - aki benn ül az autóban és figyeli a reakciókat - a szülőktől tanulják meg, mi pedagógusok már csak csiszolhatunk rajt, vagy felhívjuk a figyelmet a helyes közlekedésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák gazda: Tarlóégetés okozta a tüzet

Sopronkőhida - Valószínűleg egy osztrák gazda tarlóégetése okozta a hétfői kéthektáros tüzet… Tovább olvasom