Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Van is, nincs is panziója a vállalkozónak

Hidegség - A felek 98 millió forintban állapodtak meg egy hidegségi panzió adásvételénél, de csak 8 millió forintot adtak a vevők, a teljes vételár máig kifizetetlen. A tulajdonos korábban az ingatlant a „vevőknek" birtokba is adta. Már bánja.
– Huszonöt év munkája van benne, amit a család létrehozott: panziót, éttermet, négy vendégházat, pincét, borozót, két apartmant – fogott történetébe Végerbauer András hidegségi vállalkozó. – Még most is a hiteleket nyögjük. A feleségem tavaly elhunyt, ekkor döntöttünk úgy, eladjuk a vendéglátóegységet. Az érdeklődők közül végül azokkal kötöttünk 98 millió forintos vételárról szóló előszerződést, akiket egyik jó barátunk ajánlott. Bár ne tettük volna. Tavaly december 17-én, az előszerződés aláírásakor nyolcmillió forintot adtak a vevők, azzal a kikötéssel, hogy június 30-ig kifizetik a maradék 90 millió forintot. Komoly vevőknek látszottak, ezért megengedtük, hogy a panzió működtetésére létrehozandó kft.-jük cégbejegyzésénél a telephely a hidegségi ingatlan legyen. Mindeközben arra is ráálltunk, hogy birtokba vegyék a vendéglátóegységet. Június 30-án sem törlesztették azonban a hátralék 90 millió forintot. Időközben 1,3 millió forint közüzemi számla keletkezett, amelyet a panziót üzemeltetők a mai napig nem rendeztek. Ezért kikapcsoltattuk a közszolgáltatásokat. Azóta üresen áll a panzió. Az érintettek utolsó levelükben az egész panzióegyüttesért már csak 75 millió forintot ajánlottak, amit nem fogadunk el. Mivel június 30-ig nem rendezték a vételárat, immár nincs jogcímük a bentmaradásra. Mi azt szeretnénk, ha visszaadnák a kulcsokat, s elmennének tőlünk isten hírével. Még az előleg nagyobb részét is odaadnánk nekik, csak menjenek. Annál is inkább, mivel a hidegségi jegyzőnő idén július 11-ével vissza is vonta a „vevők" cégének hidegségi panzióra vonatkozó működési engedélyét. Eközben további költségeink is keletkeztek, mivel az eltelt idő alatt is folyamatosan törlesztenünk kellett kamatostól a hiteleket, s július elseje után sem tudjuk bemutatni a panziót az új, potenciális vevőknek.

Birtokon kívül: Végerbauer András hiába is szeretne bemenni saját tulajdonú panziójába, az új zár kulcsai a „vevőnél
Birtokon kívül: Végerbauer András hiába is szeretne bemenni saját tulajdonú panziójába, az új zár kulcsai a „vevőnél" vannak. Fotó: Gosztonyi Miklós

– Sajnos, szándékainkkal ellentétben nem kaptunk banki hitelt, mert soknak találták az összeget, ezért nem köthettünk szerződést – közölte a hidegségi panzió „vevője". – A később részünkről felajánlott összeg már reálisan igazodik a panzió adottságaihoz és lehetőségeihez. Az átadott előleg összegét egyébként az előszerződésben is szereplően közösen állapítottuk meg. A határidővel kapcsolatban a pontosság érdekében jelzem, hogy a végleges szerződés megkötésének a határideje volt június 30., és a fizetési határidő csak a szerződés megkötését követő 90 nappal válik esedékessé. A hidegségi jegyzőnő által kiadott, a működési engedélyünk visszavonására vonatkozó határozatot megfellebbeztük, tehát az nem jogerős. A tulajdonos az előszerződés szerint birtokba adta nekünk a panziót, ezért a közművek kiköttetését birtokháborításnak tekintjük. Emiatt bejelentést tettünk az önkormányzatnál. Ami a közműtartozást illeti, a közműszámlákat korábban a tulajdonos nem engedte a panziót üzemeltető cégre íratni, az a mai napig az elhunyt feleség nevén van. A kft. pedig – pláne elhunyt személyt illetően – magánszemélyre szóló számlát nem fizethet ki. Ennek ellenére készséggel állunk rendelkezésre, hogy egy elszámolás után – amelynek keretében az eladók az átvett előleget a bennünket terhelő költségek levonását követően visszaadják, amire egyébként mind a mai napig nem került sor – rendezzük a helyzetet, és jogi képviselőink is napi kapcsolatban állnak egymással. Értetlenül állok az előtt, hogy az önhibánkon kívül meghiúsult vásárlás kapcsán korrekt elszámolás nélkül követelik azt az eladók, hogy az ingatlant bocsássuk a birtokukba. Ha az előleget korábban vissza tudták volna fizetni, úgy az ügy is előbb lezárult volna – zárta a „vevő".

Olvasóink írták

 • 6. wellington 2008. szeptember 01. 14:31
  „Zaraki Kenpachi: sztem az eladó is elég naiv módon állt hozzá ehhez a történethez. Jog szerint rendben lévő tűnik a dolog:, az más kérdés, hogy elég faramuci helyzet. Ha egyszer nincs pénz, akkor nincs adásvétel. A cikk alapján viszont mindkét fél a megegyezésre törekszik, úgyhogy helyrerázódik ez bíróság nélkül is:)”
 • 5. NoBo 2008. szeptember 01. 12:20
  „Háááááát ez szívás!
  Én biztos addig nem adnék át semmit és nem engednék semmit, amíg a kezemben nincs a pénz, vagy a pénz összegének megfelelő fedezet! A mai világban elég naív dolog így eljárni, főleg ekkora összegnél.... Mondjuk nekem nem is lesz ennyi lém, mégha 0-24 h-ig is dolgozok 50 évig... :-(”
 • 4. Zaraki Kenpachi 2008. szeptember 01. 11:47
  „Messze elmarasztalom a vevőket, és nagyon nem tűnik sem komolynak, sem pedig makulátlannak. Már elnézést, de ki az a marha, aki előre eldönti, hogy na jó megveszem 98 M Ft-ért az egészet, se pénzügyi tervezés, semmi, utána akar hitelt felvenni? Először cselekszik, aztán beszél? És amikor nemet mond a bank, máris eláll az egésztől? Már ott hibásnak tartom a vevői oldalt, hogy nem kellően állt hozzá a vásárlásnak, utána pedig azért, mert az egésztől elállnak és teljesen más feltételeket akarnak diktálni? Igaz nem tudni kinek lehet hinni, de a cégekkel nagyon óvatosnak kell lenni.”
 • 3. hozzáértő 2008. szeptember 01. 10:33
  „A eladó hibázott: ha volt ügyvédje, azért - rosszul választott -, ha nem volt jogi képviselője, akkor meg azért....”
 • 2. barokk 2008. szeptember 01. 07:22
  „Ja, most olvasom, hogy előleg, nem foglaló, akkor mindent visszavonok”
 • 1. barokk 2008. szeptember 01. 07:20
  „Tiszta ügy. Megtarthatja a foglalót, a "vevő" meg menjen Isten hírével, mivel Ő nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. Már ha jó az a szerződés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4200 elsőéves kezd idén az NYME-n

Sopron - Összesen 4200 elsőévest avatnak egyetemi polgárrá a Nyugat-magyarországi Egyetem karainak… Tovább olvasom