Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Van, aki visszaállítaná az ellenőrzést az osztrák-magyar határon

Hans Nissel, Burgenland tartományfőnöke szerint az embercsempészet és a menekültek növekvő száma miatt kell ideiglenesen visszaállítani a határ őrzését.

Ausztria keleti részén az elmúlt időszakban jelentősen megugrott a menekültek száma. S a bizonytalan európai helyzet miatt további növekedésre kell számítani - véli Hans Nissel Burgenland tartományfőnöke. Hozzátette: az embercsempészet ma már nagyobb üzlet, mint például a nemzetközi drogkereskedelem.

A szociáldemokrata párti politikus nincs megelégedve a Schengeni-övezet külső határnak védelmével. Meglátása szerint Ausztria keleti hátárán mindaddig vissza kellene állítani az ellenőrzést, amíg az Európai
Unió megoldást talál a problémára - írta a burgenland.orf.at.

Stronach országgyűlési képviselő üdvözölte a javaslatot, mondván Burganland nap, mint szembesül a következményekkel. Példának hozta fel azt, amikor a tartományból nagy értékű traktorokat loptak el.

A határellenőrzést csak kiviteles esetben, akkor is csak ideiglenesen lehet bevezetni. Fotó: kisalfold.hu arcívum
A határellenőrzést kiviteles esetben, akkor is csak ideiglenesen lehet bevezetni. Fotó: kisalfold.hu arcívum


A köztudatba a napokban bedobott ötletet azonban nem mindenki támogatja. Az osztrák néppárt egyenesen populizmusról beszél.

Rudolf Strommer, a párt biztonságpolitikai kabinetjének szóvivője így reagált: a határellenőrzés visszaállítása csak az utolsó eszköz lehet, s bevezetni is korlátozottan lehet. A törekvés egyébként szembe is megy az uniós szemlélettel.

Ausztria akkor állíthatná vissza ellenőrzést, amennyiben komoly veszélyt jelent a nyitott határ az ország számára. Ez pedig jelenleg nem áll fenn - tudatta.

Tagállami hatáskör
Franciaország és Németország azt javasolta 2012-ben, hogy az Európai Unió hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, egy hónapos visszaállításának lehetőségéről olyan esetekre, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.

Akkor Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kifejtette: illegális bevándorlás Ausztria számára nem jelent "cselekvési szükségletet".

Az osztrák hatóságok szorosan együttműködnek a magyar és a szerb társszervekkel. A schengeni szabályok szerint a közbiztonságot fenyegető súlyos veszély miatt a tagállamok legfeljebb 30 napra hatályon kívül helyezhetik a megállapodást - mondta négy éve a miniszter.

Az ellenőrzés visszaállításának ötlete időről-időre felmerül a burgenlandi politikai közéletben. Szinte nem telik el úgy év, hogy a téma ne kerülne szóba.

Ezzel lehet növelni ugyanis a népszerűséget, a adott esetben szavazókat nyerni. A szociáldemokrata párttól rendszeresen hallani olyan javaslatokat, hogy erősítsék meg a határ védelmét. S vezényeljenek katonákat a keleti szakaszokra.

Az osztrák-magyar szakaszon egyébként egyes helyeken már lebontották az őrbódékat, illetve az átkelőkön az épületek más funkciót kapnak, kaptak.

Magyarország 2007. decemberében lett a Schengeni-övezet része. Ennek lényege, hogy csak a zóna külső határain van ellenőrzés. A tagállamokon belül szabadon utazhatunk. Fontos, az övezet nem egyenlő az Európai Unióval így például Romániába, vagy Bulgáriába beutazáskor elkérik az útlevelet.

Horvátországba viszont személyi igazolvánnyal is beléphetünk.

Az osztrák-magyar határszakaszon eddig kétszer állították vissza az ellenőrzést, akkor is ideiglenesen. Egyszer a labdarúgó Euróba Bajnokság, másodszor pedig a Világgazdasági Fórum miatt vezették be az intézkedést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a 84-es főúton, a határnál - Egy sérült

Az ütközés következtében az egyik jármű az út menti árokba csúszott. Tovább olvasom