Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Változott a városi vagyonrendelet

Sopron - Vasúti csomópontról, vagyonrendeletről is döntöttek a csütörtöki közgyűlésen. A polgármester hatásköre ezentúl kiterjed a hatvanmillió forint értékű ingatlanok adásvételére is.

A Kőszegi úti vasúti csomópont helyére tervezett alul-, illetve felüljáróról is vitáztak csütörtökön a képviselő-testületi ülésen Sopronban. Mint elhangzott, egyelőre nem bizonyos, de nagyon valószínű, hogy a gépjárműforgalmat terelik a sínek, azaz a felszín alá. Kóczán Zoltán (SZDSZ) elmondta: a város több variációval pályázott a kormányhoz csomópont kialakítására. A nézeteltérést az váltotta ki, hogy az előző városvezetés elképzelése, azaz a vasút felszín alá vezetése nem fér össze az aluljáró kivitelezésével. Kalmár István elmondta, a GYSEV Zrt. pályázati úton forrást nyert a Sopron– Szentgotthárd vasútvonal fejlesztésére, ehhez kapcsolódhatna a felüljáró kivitelezése. – A vasúti mélyvezetésnek van realitásalapja, hiszen az Európai Unió forrást biztosított a tanulmányterv elkészítésére – mondta el a szocialista frakció vezetője. Simon István alpolgármester válaszolt: a városvezetés az aluljárót támogatja a felüljáróval szemben. – Ez körülbelül 3 milliárd forint, és ha egyszer több százmilliárd forintból megvalósul a vasútvonal kéreg alá süllyesztése, akkor nem lesz tehertétel a most létesítendő aluljáró megszüntetése.

Kóczán Zoltán felszólalásában felhívta a figyelmet, ne bagatellizálják el a hárommilliárd forintot. Biczi László (MSZP) kérte képviselőtársait, hogy ne vessék el más lehetőség figyelembevételét. Fodor Tamás zárszavában kifejtette, továbbra is a vasúti aluljáró kivitelezése a cél, a vasút mélyvezetése egyelőre nem aktuális kérdés.

A vagyonrendeletről szóló napirend tárgyalásánál nézeteltérést váltott ki, hogy a polgármester hatásköre ezentúl kiterjedne a hatvanmillió forintig terjedő értékű ingatlanok adásvételére. Nagy Tamás (MDF) a polgármestert kérdezte: „Ön ezt demokratikus lépésnek tartja?"
Fodor Tamás elmondta, ha a képviselőknek tudniuk kell a döntésről, akkor tájékoztatni fogják őket, illetve véleményüket is kikérik, hiszen a polgármesternek beszámolási kötelezettsége is van. Nagy Tamás négyszer tette fel azt a kérdést, hogy megtekintheti-e a mélygarázsperben köttetett ügyvédi megbízási szerződést. „Ez a kérdése nem ide tartozik" – válaszolt a polgármester. „Ki dönti el azt, hogy a közgyűlésnek mi a fontos? Ön?" – kérdezte Kóczán Zoltán. Fodor Tamás elmondta, eddig sokkal kisebb értékhatárnál is megkérdezték a képviselők véleményét.

Simon István alpolgármester zárszavában elmondta, a polgárok Sopron honlapján informálódhatnak,  milyen változások történnek a város vagyonát illetően, a polgármester pedig be fog számolni a közgyűlésnek. „Vagyonkataszter is készül, melyet szintén figyelemmel lehet kísérni" – tette hozzá az alpolgármester. A rendelettervezetet végül 16 igen, nyolc nem mellett fogadták el.

A tűzoltóság pályázati úton történő eszközbeszerzését minden képviselő támogatta ugyanúgy, mint azt, hogy a 84-es számú főút és a Rákosi út kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá alakítsák át.

A Soproni sÖrdögök férfi kosárlabdacsapatának működtetője, az FKL Sportszolgáltató Kft. 35 millió forintos folyószámlahiteléhez kérte az önkormányzat – mint többségi tulajdonos – kezességvállalását. A képviselők 21 igen, egy nem és egy tartózkodás mellett elfogadták az indítványt. Végül sürgősségi előterjesztést tárgyaltak. Kilenc képviselő – a szocialista és a szabad demokrata frakció tagjai – kérte, hogy az önkormányzat jogvitás kérdéseiről – a peres és büntetőügyekben – tájékoztató készüljön a következő, novemberi közgyűlésre. Az előterjesztést valamennyi képviselő támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Széchenyi-gimnázium kulcsait

Sopron - Bejárás után átadták a Széchenyi István Gimnázium kulcsait csütörtökön. Pénteken kezdődik a… Tovább olvasom