Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Változások a vérellátó rendszerben

Sopronban, az Erzsébet-kórház véradó állomásán már csak meghatározott napokon fogadják az utcáról betérő önkéntes véradókat.
Aki legalább egy éve nem adott vért a soproni Erzsébet-kórház szakállomásán, több változást is tapasztalhat ezen a területen. Egyrészt nem lehet a hét bármelyik napján „ad hoc" jelleggel betérni véradásra, másrészt a megszokott virsli-sör-üdítő helyett egységesen ötszáz forintos étkezési utalványban részesül a véradó.

– A soproni véradó állomás munkáját is érintette az Orszá- gos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) struktúrájának átalakítása, a centralizálás. A mi esetünkben ez annyit jelent, hogy – a korábbi gyakorlattól eltérően – minden levett vért a térség véradási régióközpontjába, Győrbe küldünk, amelyet a víruskivizsgálás után nagy kapacitású automatán, gazdaságosan dolgoznak fel – tájékoztatott dr. Prs Judit, a soproni területi vérellátó intézet megbízott osztályvezető főorvosa. – Nálunk ezzel együtt megszűnt az ilyen jellegű tevékenység, de vérellátónk a Győrből visszakapott vérkészítményekkel továbbra is szolgálja az Erzsébet-kórházat. Mindez összhangban van az országos törekvéssel: a több helyszínnel végzett, de viszonylag kis mennyiségű vérkészítménygyártásokat váltsa fel a gazdaságos nagybani előállítás. A soproni állomáson ennek megfelelően csak kedden és csütörtökön várjuk a véradókat, miközben a kihelyezett vállalati, intézményi véradások továbbra is az előzetes megbeszélések alapján történnek. Tekintettel arra, hogy esetenként hétfőn és szerdán is van szervezett véradás, tanácsoljuk az önkéntes egyedi véradóknak, előzetesen érdeklődjenek a véradás lehetősége felől a 99/311-005-ös telefonszámon.

Kilencezer véradás évente

A Sopron és Kapuvár térségében működő soproni területi vérellátó intézetben – a Vöröskereszt kiváló szervezésének köszönhetően – évente kilencezer véradás történik. Idén időarányosan egy százalékkal többen adtak vért, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális térkép: szegényedik a belváros

Lezárult a Sopronról készülő szociális térkép elkészítéséhez szükséges adatgyűjtés, jelenleg azok kiértékelése zajlik, és előzetes adatokkal rendelkezünk – tudtuk meg Kónyi-Kiss Gábornétól, a szociális iroda vezetőjétől. A felmérésben 75 főiskolai hallgató és a szociális szféra 50 alkalmazottja, illetve a szociális iroda munkatársai kerestek fel 1735 családot. Tovább olvasom