Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Változás előtt áll a zsirai értelmi sérültek otthona

A Zsirán működő értelmi fogyatékosok otthona idén 51 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint tavaly. Az országos iránynak megfelelően a rendszer átalakítása várható.

Zsirán 1951 óta működik a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona. Az 1739-ben épült műemlék együttesben jelenleg 160 közép súlyos értelmi akadályozott személy éli mindennapját. Az intézet törekvése az, hogy akiket csak lehet integrálják be a többségi társadalomba. Ennek egyik fontos állomásaként az 1990-es évek óta az intézmény, a településben integráltan lakóotthont működtet. Ezekben a lakásokban a tizennyolcan kis segítséggel élhetik a faluban megszokott mindennapi életet.

Idén 51 millió forinttal kevesebb összegből gazdálkodhatnak mint tavaly. Ennek ellenére továbbra is bérlik azt a varrodát, ahol több mint negyven fő dolgozhat az intézmény falain kívül. Így ők is megélhetik azt, hogy értelmes munkavégzéssel, hasznos tagjai a társadalomnak.
Egy, a napokban elkészült koncepció részletesen foglalkozik a bentlakásos intézmények sorsával. Információnk szerint az elkövetkezendő harminc évben kívánják átalakítani a mostani rendszert. Tegyük hozzá, amennyiben a zsirai kastélyon kicserélnék a nyílászárókat, további megtakarításokat lehetne elérni a működtetésben.

- Be kell látnunk, a nemes cél, hogy a sérülteket beillesztjük a társadalomba ez idáig nem valósult meg - fogalmazott Hollósi Péter igazgató. - Az embereknek megvan a maguk baja, gondja, s emellett nem jut idejük és erejük a sérültekkel foglalkozni. Zsira meglehetősen kis település a maga nyolcszáz lakosával. S talán emiatt sem lehet teljesen sikeres az integráció.

Brüsszelben is játszanak
Az otthon lakóiból alakult színjátszó csoport a tervek szerint májusban Brüsszelben lépnek fel. Az Európai Parlamentben az Isten pénze című darabot adják elő.

Olvasóink írták

 • 3. bogote 2011. március 23. 23:07
  „karakter! Te nem tudsz helyesen irni!”
 • 2. pistika 2011. március 23. 17:17
  „Valakinek megtetszett a kastély...”
 • 1. karakter 2011. március 23. 11:43
  „"Változás előtt áll a zsirai az értelmi sérültek otthona"
  Mi van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőd: Fülöp Géza is megszólalt a városrehabiltiáció ügyben - videó

A fertődi képviselő-testület tagjai kerekasztal beszélgetésen tájékoztatták a város lakosságát a… Tovább olvasom