Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Válságban a söripar, másutt élénkül a piac

Sopron és környéke - A válság kirobbanásakor néhány cégvezető bizakodott, talán tavasztól javul a helyzet. Most mégsem nyilatkoznak optimistán, Lövőn viszont már túlteljesítették a tervet. A szakemberek szerint kiszámíthatatlan a piac, nem vagyunk túl a nehezén.

A soproni sörgyár jelentős munkaerőt szív fel a környéken, a válság azonban komolyan sújtja az iparágat. A vendéglátó-ipari egységek forgalma ugyanis az első félévben 20 százalékkal esett vissza, a sörpiac 7 százalékkal kevesebb megrendelést realizál. – Az üzletekben csökkent a fogyasztás, a vásárlók az olcsóbb söröket keresik. Emelkedik a jövedéki adó és az áfa, így további 5 százalékos visszaesés várható. A cégünk elsősorban a marketingköltségek és szponzorációk csökkentésével kezeli a válságot, létszámleépítést továbbra sem tervezünk. A munkaidő-beosztást a piachoz igazítjuk, de még nem volt szükség munkaidő-csökkentésre. Takarékoskodunk a kölcsönzött munkaerővel, a túlórákkal – tudtuk meg Kiss Évától, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. kommunikációs szakemberétől.

A sörpiacon mostanáig hét százalékkal csökkent a kereslet, a jövedékiadó- és az áfaemelés miatt további visszaesésre számítanak. Fotó: Magasi
A sörpiacon mostanáig hét százalékkal csökkent a kereslet, a jövedékiadó- és az áfaemelés miatt további visszaesésre számítanak. Fotó: Magasi

A Huncargónál nem fejlesztenek, új munkatársakat csak a legszükségesebb esetben vesznek fel. – Most a nemzetközi sofőrök mellé belföldieket keresünk. Lehet, hogy túl vagyunk a nehezén, de az élet sokáig nem áll vissza a régi kerékvágásba. A legnagyobb veszteséget a fuvardíjak visszaesése okozta, ez az eddigieknél is komolyabb költségcsökkentésre késztetett bennünket – tudtuk meg Rajki Jánostól, a Huncargo Spedition Kft. ügyvezetőjétől. Már korábban hírt adtunk arról, hogy a cégnél visszaadták a bérelt autókat, hiszen mintegy 30 százalékkal csökkent a megrendelések száma. A próbaidős sofőrök szerződését nem hosszabbították meg, és megváltak a nyugdíjaskorúaktól is. Költségeiket a legegyszerűbb fogásokkal csökkentik, vigyáznak a telekommunikációs kiadásokkal, létrehozták a papír nélkül működő adminisztrációt, csökkentették az energiafelhasználást és a napidíjak összegét, valamint az üzemanyaggal való takarékoskodásra kérik sofőrjeiket.

A Roto Elzett lövői gyárában a korábban bevezetett 32 órás munkahétről visszatértek a régi kerékvágásba.

– Az év első három hónapjában vevőink visszafogottak voltak, ami keresletcsökkenést eredményezett. Áprilisban stabilizálódott a helyzet, kicsit megélénkült a piac, így már visszaálltunk az ötnapos munkahétre. Olykor szombaton is dolgozunk és az elmúlt hónapban túlteljesítettük az eredeti terveinket – nyilatkozta a Kisalföldnek Pintér János, a Roto Elzett vezérigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korai az áfa emelése

Sopron - Idő előtt, már júniusban megnövelték öt százalékkal a színházbérletek árát Sopronban. Az… Tovább olvasom