Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Válság idején: osztrákok a kínaiban

Sopron - Az egyik kínai bolt pang, a másik viszont tele van osztrák (és magyar) vásárlókkal – így összegezhetnénk a kisalfold.hu kínaiáruház-felmérését. A vásárlók természetesen az olcsóságra hajtanak, de vajon ez megvédi a boltot a csődtől? Ön bemenne?

Három kínai bolt szűnt meg hónapokkal ezelőtt Sopronban. Egy az Árpád utcában, kettő pedig a Várkerületen (a volt Blues Bagoly helyén és a Major köznél üzemelő). Nem nagyon tudtuk ezt mire vélni, mivel akkoriban világgazdasági válságról még szó sem volt. Ráadásul – ha hihetünk a legendáknek – a kínaiak egymásnak nem csinálnak konkurenciát, hanem gondosan „lefedik" a piacot. A megszűnt boltok vezetőit ugyan nem ismerjük, de hajlamosak vagyunk azt gondolni, egy kézben futnak össze a bezárt és a még működő „kínai biznisz" szálai Sopronban.

Ázsia I.
Ázsia I.

Kínaibolt-kommandóra indultunk, hogy felderítsük, miként állnak ellen a textilipart is érzékenyen érintő globális recessziónak a soproni ázsiai üzletek. Műbőr magassarkúk, fröccsöntött kabalák és művirágok között kutattuk a titkot.

Az Ikva áruházba hosszú kihalt évek után költözött be Ázsia. A kilencvenes években az Ikva a város emblematikus üzlete volt, majd lassan elkezdett lecsúszni, a vásárlók elmaradtak, majd végül a kutya se járt már oda. Évekkel ezelőtt a kínaiak beköltöztek, azóta – úgy tűnik – megy a bolt. Szerdán, kora délután számtalan vevőt találtunk az Ikvában, ahol két emeleten keresztül verekedhettük át magunkat a könnyűipar remekeinek tengerén. Először gyors ármustrát tartottunk, és nem csalódtunk. Találtunk pár száz forintért papucsot, egy-két ezerért pólókat és szintén tökolcsón minden mást a bőröndtől a pizsamáig. A legmeglepőbb azonban, hogy minden második vásárló osztrák volt. A kasszánál előzékenyen kérdezték tőlük: forintban vagy euróban óhajtják-e kifizetni a műbarkákat.

– Egy jó cipőt szeretnénk venni – mondta el nézelődés közben két középkorú hölgy. Mint mondták, sosem voltak még kínaiban, de most benéztek, hátha tényleg olcsó. Úgy vélik, nagyjából ugyanaz a kínálat, mint a "rendes" butikokban. Hosszasan vizsgálják a felhozatalt, ám végül nem találnak megfelelő darabot.

- Ingadozik a kereslet, mint bármikor máskor, de visszaesést nem tapasztaltunk - mondja az egyik eladó. - Valóban sok az osztrák, talán nekik is jobban meg kell fogni a pénzt. De magyarok legalább ugyanannyian vannak. Válság ide vagy oda, talán az árak miatt nem érezni, hogy csökkent volna a kereslet.

Nem így éreznek az egykori West Üzletházból átalakított másik kínai bolt munkatársai. Vásárlót itt nem találtunk, így afelől sem tudtuk érdeklődni, hogy miként alakul a vásárlói magatartás, azaz a "spórolás" miatt tér-e be valaki egy ilyen boltba. - Sajnos érezhető a visszaesés - vélekedik a pénztárban ülő lány. Mint mondja, a vevők legalább fele "eltűnt". Emiatt a bolt szomorú képet fest, ők pedig munka híján beszélgetéssel ütik el az időt. A főnök senkit sem küldött el a válág kezdete óta. De sosem lehet tudni, mit hoz a jövő.

Ön gyakrabban jár kínaiba, mióta kitört a válság? Vagy előtte is csak ott vásárolt? Be nem tenné a lábát?? Írja meg!

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. @Sopron@ 2009. március 24. 22:56
  „Elég érdekes véleményeket olvastam itt,csak az a baj,hogy mindenki pénzből él.Én sem kedvelem az osztrákokat,de nem azért ,mert ide járnak vásárolni,/mert olcsóbb/.Érdekes,hogy a pénzük egy jelentős részét nálunk költik,a mi államunkat gazdagítva,de mi mégis sokkal rosszabbul élünk.Szóval,hogy is van ez? A másik.A kínai üzleteket szidják,pedig valóban a termékük 70%-át kapni a többi üzletben is,csak meg kell nézni a cimkét,hogy hol gyártották,de ha lecserélték akkor ez van.Viszont a cipő részlegük az katasztrófa!”
 • 41. mindigatutit 2009. március 24. 09:34
  „szerintem itt egy páran nagyon el vannak tévedve,vagy még tényleg nem vettek jó minőségű árut.”
 • 40. :)) 2009. március 23. 18:32
  „gall 38->1.: A hozzáértő az 1 varrónői szakmai szem. Szakmám. 2.: Nincs boltom. 3.: pl.:Van 1 adidas melegítőm ami ugyanúgy 5-ős öltés sűrűséggel van varrva mint a kínais cuccok. ja és az egyenes varrás nem mindenhol egyenes és márka boltban lett véve. 4.: mindenhol van sz.r és nem sz.r termék, csak ki kell fogni. 5.: Senki pártján nem állok.”
 • 39. pici023 2009. március 23. 13:59
  „Rebetli!!!
  Mi magyarok is megyünk az osztrakhoz vasarolni!Es a magyarra is ervenyes Ha sz.r nem lenne büdös......”
 • 38. gall 2009. március 23. 11:34
  „:))....37#....te is ugyanebből élsz,és itt fröcsögsz rájuk.gerinc helyett,műanyagnyúlvány van benned,---hozáértő--szánalmas vagy.”
 • 37. :)) 2009. március 22. 20:20
  „Hozzáérő szemmel megnézve a márkás,drága cuccok ugyanúgy sz.... úl van megvarrva, mint a kínai. A kettő között annyi a különbség, hogy milyen cetli márkajelzés van rajta. Ennyi!! Magyar butikosok nagy része meg a kínai piacon vásárol. Varratni meg drága az anyag.”
 • 36. jucuska40 2009. március 21. 20:54
  „56-os!! Odajárok ahova csak akarok kedves!!! Főleg oda ami a pénztárcám is elbirja....ha tetszik önnek hanem! Egyedül nevelek kér gyereket....és nekem megfelel az amitről beszéltem...szarok arra kit gazdagitok.......lényeg hogy betudjam osztani a pénzem drága....ön örüljön hogy a magyarokat gazdagitja dupla vagy tripla áron!!”
 • 35. ungi 2009. március 21. 20:16
  „Gall! Nem.”
 • 34. ungi 2009. március 21. 20:15
  „30-as hozzaszolashoz! En is nagykereskedelemben dolgozom. Tudom miröl beszelsz.De..........Nalunk KÖTELEZÖ segiteni a vevönek akkor is, ha nem a mi reszlegünkröl akar valamit. Ezert vannak hazon belül a telefonok.Ha nem tudok valamit, akkor megkerdezem a masik reszleget, es felvilagositom a vevöt, merre keresse az arut. Gondolom , a szazezer fele arut meg csak ugy irtad, mert Europa legnagyobb aruhazaban is csak 55000 arucikk van, es 56 ezer 2m az eladoter területe. Az meg nem Magyarorszagon van.De ne aggodj, ide is be fog gyürüzni a " vevöcentrikussag", es hiaba vagy arufeltöltö, kötelezö lesz mindenkinek, mindenben segiteni. Miert van olyan erzesem, hogy mi egy cegnel dolgozunk?”
 • 33. ungi 2009. március 21. 20:03
  „Rebetli! Kiskereskedelmi egysegben, mint a Billa, Zielpunkt, Spar, nem keres az elado többet. Hidd el! A Hofer az kivetel, de ott meg is szakadhatsz. Meg nagyon gyorsnak is kell lenned. Igazad van annyiban, hogy van aki többet keres. De azok a reszlegvezetök. Nekik akar a havi 1300 is összejön. De övüke a felelösseg is.Eszer, meg faszi pedig nem a megfelelö szo. Inkabb meggondoltabb! Draga valami, akkor nem veszi meg. Miota az araink ugy elszalltak, meg nem is lehet mondani, hogy mindent vesznek. Jönnek (egyenlöre meg) fodraszhoz, fogorvoshoz, vesznek cigit, (mert az olcsobb) de ennyi.Nekem jo tapasztalataim vannak velük kapcsolatban.”
 • 32. rebetli 2009. március 21. 13:44
  „A11-es. ungi-nak.
  A sógoroknál a létminimum 1000.euro. A fizetés egy óvodai dadusnak is több!A bolti eladóknak a fizetése,
  mosollyal,és mosoly nélkül is több, bármit is mondassz! Itt meg vásárolnak,mert olcsóbb!Észér az osztrák!
  Meg faszi!Ha a sz.r nem volna bűdös vinnék még azt is!”
 • 31. Telepathia 2009. március 21. 07:53
  „A legfontosabb hogy Sopron városába elköltsék az eurójukat.”
 • 30. badam 2009. március 21. 00:58
  „11es hozzászoláshoz, nagykereskedelmi boltba dolgozom, a drága vásárló elvárja a mosolyt, de amikor nem képes elolvasni hogy melyik osztályhoz tartozik az eladó és minden egyébbel odajön egy idő után elviselhetetlen, akkor probálj meg mosolyogni..... Mert szerinte az eladó a vásárlóért van, szerinte 1 eladónak a több mint 100000 féle terméknek a nevét a helyét meg az árát tudnia kéne fejből. Amikor emgmondodo neki rendesen elnézést nem tudom, maga itt dolgozik nem tudnia kéne választ kapom attol a falra mászok, még a saját osztályomat is nehéz fejben tartani naponta változnak az árak meg atermékek mennek ki ujjak jönnek be. Amig nem tapasztalod addig nem tudod milyen fogcsikorgató ilyen körülmények között dolgozni. Aztán meg a fönökök persze elvárják hogy minden tökéletes legyen, közbe a "drága" vásárlók feltartanak, meg hogy ne beszéljek vissza, ne aragudj semmi joga hogy a sárba tiporjon, nem az a dolgom hogy az ő baromságait hallgassam meg őt kiszolgáljam hanem hogy az osztályon megfelelő minőségben legyenek kint a termékek, sok embernek nem egyértelmü hogy ÖNKISZOLGÁLÓ ÁRUHÁZ....”
 • 29. Muaddib 2009. március 20. 22:06
  „Nem akarok általánosítatni de, a profi képzett eladók vannak annyira igényesek, hogy nem helyezkednek el wianniba, kínaiba, egyéb olcsó árú boltban.
  Mosonmagyaróváron egy olcsó árú boltba beugrottam papír törölközőért és a pénztáros mikor végzett velem kicsapta a pénztáros pult ajtaját és nem várta, meg míg elmegyek onnan, hanem begyömöszölte magát az eladó térbe úgy hogy közben rám böfögött.
  Kb a vevők többsége is ugyan ez a színvonal úgy, hogy ilyen helyeken ne is várjanak udvarias kiszolgálást.
  Igényes áruk értékesítésével foglalkozó vállalkozók cégek már jobban megválogatják az eladói színvonalat.
  Egyébként nekem az a véleményem hogy a Magyarokban megvan az a nagy adag önzőség hogy pár forint különbségért, nekiugranak az eladónak de eszükbe sem jut hogy az értűk dolgozik.
  Embernek szüksége van sikerre az eladónak, válalkozónak a jó bevételen kívül a vevők elismerésére.
  És ezt az olcsó árut keresőktől nem kapja meg pláne az utóbbit.
  Nekem 6-éve volt egy kisboltom és ezt a fillérezést önsajnálattal körítve untam meg és bezártam.
  Ma Szolgáltatással foglalkozom és az újgenerációs gazdagokat, szolgálom ki, nagy sikerrel.”
 • 28. Szilágyi_Zsolt 2009. március 20. 21:20
  „- Elnézést? Igazi bőrből van ez a cipő?
  - Ném, déhogy!
  - De a talpa igazi gumi?
  - Ugyán!
  - És legalább tartós?
  - Felejce él!
  - Hát akkor?
  - Olcó!”
 • 27. 56-os 2009. március 20. 17:32
  „jucuska40

  Hát csak folytassa a többi felelötlennel Kínát gazdagitani.
  Aztán amikor MO csödbe megy, menjen csak nyugodtan Kinába dolgozni és majd meglátja hogy néz ki a nunkások élete ott.
  Hogyan lehet valaki ilyen naiv ?
  Sajnos ez igy megy az egész Európába, Australia-ba, New Zealand-ba. Söt most már Malaysia-nak is több mint 30%-a kiai.”
 • 26. AUW 2009. március 20. 17:10
  „Pofa be te kis bunko ! Nincs kivel vitaznom !”
 • 25. Aladár 2009. március 20. 16:55
  „AUW, AUW, AUW? Merre jársz?
  Olvasd el a cikket! Érdemes! Megint kiderül mennyire igénytelenek az osztrákok. Már turizni is idejár!”
 • 24. apuka05 2009. március 20. 16:46
  „Azért azt is meg kell említeni,hogy a "menő" Intersparos cipőüzletben is árulnak kínai cipőt,csak többért adják el!!”
 • 23. AHA. 2009. március 20. 16:25
  „Nem feltétlenül kell márkás dolgokat vásárolni, én sem azt mondom. Vannak Győrben olyan üzletek még ahol magyar varrónők és cipőkészítők termékeit lehet venni. Na, én ezekhez ragaszkodom.
  Én is megjártam már "márkás " termékkel, de azért kisebb az esélye. Ruhát cipőt iszonyatosan ritkán veszek, mert a jó minőséget keresem. ...és biztos,hogy kevesebbet költök ruházatra mint aki a kínaiban vásárol.”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pia: Ön mikor rúgott be először?

Felbuzdulva a "mikor szexelt először?" című körkérdésünk népszerűségén, ezúttal arra vagyunk… Tovább olvasom