Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Valósághű leltárt kérnek a városvédők a négy évről

Átlátható, demokratikus Sopront szeretne a Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület.

– Javasoljuk, hogy a közgyűlés a jövőben csak olyan költségvetést szavazzon meg, ami nem tartalmaz működési hiányt. Ennek betartásáért a városvezetés és a költségvetést megszavazó képviselők tiszteletdíjukkal vállaljanak felelősséget. Javasoljuk egy költségvetési hiánykorlátról szóló rendelet megalkotását is – fogalmazott Nagy Tamás, az egyesület polgármesterjelöltje.

A szervezet fontosnak tartja, hogy átlátható legyen az önkormányzati tulajdonú cégek működése, a közgyűlési munka is kapjon nagyobb nyilvánosságot és vonják be a civileket a döntéshozatalba. Mindemellett kérik, hogy a jelenlegi városvezetés készítsen közérthető és valósághű, minden fontos döntést tartalmazó leltárt az elmúlt négy évről és Fodor Tamás vállalja az eszmecserét három kihívójával.

Olvasóink írták

 • 18. ssmd 2010. szeptember 20. 18:14
  „17.>>
  Egyetértünk - szerintünk is természetesnek kellene lennie a ciklus végi leltár elkészítésének. Sajnos a városvezető Fidesz ezt nem így gondolja.”
 • 17. zhall 2010. szeptember 20. 04:15
  „Gratulálok az Uraknak,16-ból tíz hozzászólás az Önöké.
  Szerintem pedig a korrekt elszámolást nem kérni kéne,hanem ez alapvetően kötelező kéne hogy legyen,nem csak váltáskor.”
 • 16. Orfeusz 2010. szeptember 19. 09:00
  „Dávid Ibolya nyugdíjazását kérte. Vajon majd a börtönbe is havonta viszi neki a munkája "jól megérdemelt jutalmát" a postás? Képzeljék egykori igazságügyi miniszter a kaptárban ........... Szeretni fogják a rabtársak..........”
 • 15. Ovinkor 2010. szeptember 18. 22:17
  „Biczi_László 2010.09.16. 18:43

  A városban többfelé hallom, hogy most aztán mindenképpen a Fideszre kell szavazni, mert különben itt kő kövön nem marad.

  Valójában, ha a Fideszre szavazunk, a város költségvetése két éven belül összeomlik az adósságállomány miatt.

  Kb. mennyi az éves adósságszolgálat?

  Mennyi vándorolt ebből az óriási összegből magánzsebekbe és Fidesz-pártkasszába? (Csak kérdés, nem állítás! Abból indulok ki, hogy természetesen semmi. Olyan látványosan fejlődik a város, hogy hamarosan egész Magyarország adósságát visszafizetjük. Pl. a kópházi melegvízből.)”
 • 14. hegyestű 2010. szeptember 17. 00:33
  „Biczi úr hozzászólása is igen érdekes,
  mi több önmagában az az adat ijesztő, hogy az augusztusi módosítás után a város idei költségvetési hiánya közel 7 milliárd Ft, ami 21 mrd bevétel mellett IJESZTŐ!
  Egyébként a városvédők az LMP polgármester-jelölteknek feltett kérdésére is válaszoltak.
  link: http://www.sopronivarosvedok.hu/hirek.html”
 • 13. Bbert 2010. szeptember 16. 23:00
  „Városvédő, dávidibolyisták szánalmasok vagytok.”
 • 12. Biczi_László 2010. szeptember 16. 18:43
  „Néhány adatot szívesen megosztok én is az érdeklődőkkel, úgy is, mint a pénzügyi bizottság tagja:
  Sopron adósságállománya:
  2006.12.31-én = 6.945.045 millió Ft (ez az októberi választásokat követő átadás-átvétel időpontjában néhány 100 millióval kevesebb)
  2007.12.31-én = 7.937.126 millió Ft
  2008.12.31-én = 9.960.905 millió Ft
  2009.12.31-én = 14.184.525 millió Ft
  2010 várható = 17.500.000 millió Ft (ez a szám nem spekuláció, ez kiolvasható a város költségvetési rendeleteiből. A 2009 év végi állományhoz hozzájön a nyáron kibocsájtott újabb 3 milliárdos kötvény + a folyószámlahitel 500 millióval történt emelése.)

  Amúgy, a működési hiány nélküli költségvetés elfogadhatósága hangzatos ugyan, de tökéletesen felesleges követelés. Ha megnézi valaki, akár az idei költségvetést, abban 200 milliós működési pozitívum van. (a rendelet 22.számú melléklete) Ez persze nem azt jelenti, hogy milyen jól gazdálkodunk, hanem, hogy mit hova könyvelünk. Ráadásul ez teljesen törvényes, megfelel az idevágó jogszabályoknak. Sőt, éppen a mostani könyvvizsgáló kérésére, ami működésre megy, az a bevételi oldalon is működési bevételként szerepel.

  Nem ez a megoldás. Ez bűvészkedés a számokkal.

  Ha azt mondanánk, hogy a helyi adóbevételek - több, mint 3 milliárd évente -, mondjuk 20%-a, kizárólag felhalmozási célt szolgálhat, már közelebb lennénk a megoldáshoz.
  Általában elmondható, hogy ki kell jelölni azokat a területeket, amik prioritást élveznek és azokra koncentrálni. A nem szükségszerű beruházásokat megszüntetni. Azért az mégis fura például, hogy ebben a helyzetben, ez a városvezetés fél milliárdot költött kommunikációra. Ez a szám köszönő viszonyban sincs a korábbi vezetések hasonló kiadásaival.”
 • 11. ssmd 2010. szeptember 16. 16:55
  „9. >> Hasonló megoldásban gondolkodunk illetve javaslunk.”
 • 10. ssmd 2010. szeptember 16. 16:54
  „A végére egy megjegyzés: nem olyan összegzést, leltárt vártunk és javaslunk, mint amit a Fidesz - jelentős költséggel - minden postaládába eljuttatott.
  Konkrét számokra is kíváncsiak vagyunk, pl.: hogy a jelenlegi Városvezetés mennyivel növelte a város adósságát, konkrétan milyen pályázatot indítottak el - mert az általuk készített győzelmi jelentés jó része a korábbi vezetéstől örökölt projektek befejezéséről szól.
  És még vmi: a jövő terveiről egy szó nincs a terjedelmes anyagban - ezt mikor ismerhetjük meg?
  dr. Fodor Tamás mikor fog nyilvános vitát, eszmecserét vállalni három kihívójával?

  Somogyi Miklós, Városvédők”
 • 9. igazságpillanata 2010. szeptember 16. 16:51
  „Szerintem azt kellene elfogadni, hogy a következő város vezetés évente mennyi %-ban garantálja az adósság csökkentését.
  Mondjuk évi 8% ezt tartani kellene, ha nem sikerül, akkor bérmegvonás a vezetéstől.
  Ilyen egyszerű...”
 • 8. ssmd 2010. szeptember 16. 16:49
  „A sajtótájékoztatón elhangzott javaslataink V.:
  10. ) Nyilatkozzon a jelenlegi Városvezetés arról, hogy milyen formában kívánja megvalósítani a NER-t Sopronban, hogyan valósul meg helyi szinten a konzultáció a soproni polgárokkal, milyen szerepet szánnak a civil szervezeteknek. Aktuális kérdés, hogy hogyan valósul meg az Új Széchenyi Terv soproni társadalmi vitája.

  11.) Néhány alapvető fontosságú és több cikluson átívelő kérdésben Sopron-minimum kialakítása a helyi politikai szereplők között, ilyen kérdés lehet pl.: adósságkezelés, kórház finanszírozási problémái.”
 • 7. ssmd 2010. szeptember 16. 16:49
  „A sajtótájékoztatón elhangzott javaslataink IV.:
  8.) Felelős döntést csak elegendő információ birtokában tudnak hozni a választók - ennek jegyében elvárjuk, hogy a jelenlegi Városvezetés készítsen közérthető nyelvezetű, ám a valóság minden fontos döntését tartalmazó (így az adósság- és hitelállomány nagyságát; a megvalósult nagy értékű beruházásokat) leltárt az elmúlt 4 évről. A beszámolót hozzák nyilvánosságra a honlapon és az Önkormányzat által támogatott nyomtatott médiában.
  Egy olyan városvezető párt részéről, ahol az elszámolás, elszámoltatás kiemelt választási ígéret volt, ez természetes és visszautasíthatatlan kérés.

  9.) A felelős választói döntés megalapozásához tartozik az is, hogy dr. Fodor Tamás polgármester úr is vállalja a nyilvános eszmecserét három kihívójával.”
 • 6. ssmd 2010. szeptember 16. 16:48
  „A sajtótájékoztatón elhangzott javaslataink III.:
  5.) Fontos lenne a közgyűlési munka jelenleginél sokkal nagyobb nyilvánosságának megteremtése: javasoljuk a közgyűlés üléseinek a városi honlapon történő közvetítését - erre a technikai feltételek adottak, jelentős többletköltséggel nem jár.

  6.) Szükségesnek tartjuk a civil szervezetek által megpályázható önkormányzati források keretének növelését a soproni költségvetésben.

  7.) Alapvetőnek tartjuk, hogy a városi honlapon illetve az Önkormányzat által finanszírozott nyomtatott médiában kapjon teret a civil a kurázsi kreativitása.”
 • 5. ssmd 2010. szeptember 16. 16:47
  „A sajtótájékoztatón elhangzott javaslataink II.:
  3.)Szükségesnek tartjuk a közgyűlési SZMSZ módosítását, az ellenőrző funkciók bővítését: a képviselői kérdések és interpellációk korábbi szabályainak visszaállítását - ez különösen fontos az egyszínű Városvezetés esetén.

  4.) Legyen átlátható az önkormányzati tulajdonban lévő cégek működése, pénzügyi helyzete - különösen a Sopron Holding esetében tartjuk fontosnak mindezt. Ennek kapcsán érdemes felidézni mekkora küzdelem árán sikerült elérnie Nagy Tamás polgármesterjelöltnek a jelenlegi Városvezetésnél a mélygarázs perben az ügyvédi megbízási szerződések nyilvánosságát.”
 • 4. ssmd 2010. szeptember 16. 16:46
  „A sajtótájékoztatón elhangzott javaslataink I.:
  "1.) A város súlyos pénzügyi helyzetében javasoljuk, hogy a közgyűlés csak olyan költségvetést szavazzon meg, ami nem tartalmaz működési hiányt. Ennek betartásáért a Városvezetés és a költségvetést megszavazó képviselők tiszteletdíjukkal vállaljanak felelősséget. Javasoljuk egy költségvetési hiánykorlátról szóló rendelet megalkotását is.

  2.) Az Önkormányzat mindennapi működésében a civil kontroll erősítése érdekében javasoljuk a civil és szakmai szervezetek képviselőinek bevonását a döntéshozatali folyamtokba, konzultánsként. Örömmel tapasztaljuk, hogy Nagy Tamásnak ezt a több éve hangoztatott javaslatát a jelenlegi Városvezetés is átvette - igaz, csak a választások közeledtével, de tanulni soha nem késő :o)
  "”
 • 3. ssmd 2010. szeptember 16. 16:44
  „1.>> Azért szerepelünk, mert van érdemi mondanivalónk.
  Egyébként érdemes lenne megnézni, hogy a Fidesz milyen nagy túlsúllyal szerepel az elektronikus média politikai műsoraiban.”
 • 2. SzImike 2010. szeptember 16. 12:00
  „Pusztán annyi, hogy jó szervező és egy jó szakmai stáb áll mögötte és a városvédők mögött. Ha ismerné, akkor tudná.”
 • 1. Orfeusz 2010. szeptember 16. 08:47
  „Hogyan van az, hogy az esélytelen MDF/Városvédők lista folyamatosan szerepel a médiában, míg a tényleges erők alig kapnak helyet? Látom a Pulzus TV-ben a Nagy Tamás-féle buli hirdetéseit, talán résztulajdonos a TV-ben? Fizet érte vagy "barterozik"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suzuki és kamion ütközött

Egy Suzuki és egy kamion ütközött szerda délután Nagycenken az általános iskola közelében. Tovább olvasom