Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Válogatott fűrészesek edzettek Sopronban

A soproni erdőben, a Fáber-réti tanpályán tréningeztek a 29. fakitermelő-világbajnokságra készülő magyar csapat tagjai.
A megmérettetést egy hónap múlva Zágrábban rendezik.


A csapatnak már volt ideje összeszokni, hiszen májusban véget értek a válogatók. Ráadásul a ráckevei Juhász István, a hajdúdorogi Kozák András és a sombereki Rittlinger Róbert jól ismerik egymást, többször jártak már a világversenyen. A megmérettetés stadionban zajlik. A csapattagok vállalkozóként dolgoznak, munka- s szabadidejükből áldoznak az edzésre.

– Megint ők voltak a legjobbak a válogatón – fogalmazott dr. Gólya János egyetemi oktató, a versenyzőjelöltek kiválogatását és a csapat felkészítését koordináló soproni székhelyű Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány kuratóriumi elnöke. Megtudtuk: a világ különböző részein már régóta rendeznek hasonló versenyeket, az első nemzetközi megmérettetést Magyarország és Jugoszlávia tartotta 1970-ben.

Rittlinger Róbert darabol.
Rittlinger Róbert darabol.

– 1989-ig az állam adott pénzt a versenyekre, azt követően hoztuk létre az alapítványt, hogy megteremtsük a felkészülés anyagi hátterét – folytatta a szakember. – A nemzetközi fakitermelő versenyek célja a legújabb technikák, eszközök, védőfelszerelések bemutatása, elsajátítása. Manapság sajnos kevés ember választja a fakitermelést munkájának, pedig jó szakemberekre itt is mindig szükség van.

A verseny öt számból áll. Mindnél fontos a gyorsaság, a precizitás, a munkavédelmi szabályok betartása. Büntetőpont jár többek között a korai startért, a járó lánccal történő helyváltoztatásért és akkor is, ha a szerszám nem indul be öt percen belül. A szerelési feladatnál például a láncfeszesség mellett megvizsgálják a versenyző kezét is, nincs-e rajta sérülés. A kombinált darabolásnál 3–8 centiméter vastag korongokat kell vágni rönkökről, miként a lánckímélő darabolásnál is, de ennél ügyelni kell arra, hogy a lánc a padlót ne érintse. Egyéni és csapatbajnokokat is avatnak. A verseny nem pénzdíjas, a legjobbakat az eszközöket biztosító cégek támogatják.

– 2006-ban vettem részt először világbajnokságon Észtországban, azóta minden alkalommal ott vagyok. Hajt minket a versenyszellem – fogalmazott Juhász István.

– Különlegesnek tűnnek a versenyszámok, de a pontosságra a hétköznapokon is szükség van. Nem mindegy, miként dől a fa, mert ez a későbbi felhasználhatóságát is befolyásolja, a balesetveszélyről nem is szólva. Éves szinten a 3000 fakitermelőből 10 meghal és sokan szenvednek egészségkárosodást. Ezért sem mindegy, hogy végezzük a munkánkat – tette hozzá Rittlinger Róbert.

Dobogóra vágynak

A magyarok eddig 14 aranyat, 15 ezüstöt és 25 bronzot nyertek a világversenyeken, a csapat kétszer volt aranyérmes, kétszer ezüst- és négyszer bronzérmes. A ’70-es és ’80-as évek első felében voltunk a csúcson, legutóbb hetedik lett a csapatunk. Most az edző és a versenyzők is dobogós helyezésben bíznak.

Olvasóink írták

  • 1. Filtec 2010. augusztus 31. 18:26
    „Romák nem indulnak?
    Pedig nekik nagy gyakorlatuk van ebben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés szerelemféltésből - soproni kék hírek

Sopronban, körözött bűnözőt fogtak, de volt szerelemféltésből verekedés, Sarródon követ dobtak egy… Tovább olvasom