Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Valóban dől a Tűztorony? - Téveszmék és tények

Nem csak a szakemberek, hanem a soproniak is nyomon követik a Tűztorony felújítását. Ahogy egy ilyen jelentős beruházás esetében lenni szokott, van, hogy keveredik a valóság és a fikció, a szakmaiság és az utcai pletyka. Valóban dől a Tűztorony? Tényleg nincs rögzítve a daru? A nyugatmagyar.hu utánajárt.

A város jelképének számító Tűztorony alsó hengeres része római falmaradványokra épült. Mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját az 1676-os nagy tűzvész után kapta. 1893-ban, amikor a régi városházát lebontották, a torony alapja megingott, és félő volt, hogy az építmény össze fog dőlni. A Tűztorony megerősítése érdekében Schulek Frigyes építész tervei alapján a széles kaput befalazták, így megszűnt a kapu alatti kocsi közlekedés is.

Amint az a rövid történeti áttekintésből is kiderül, a Tűztorony statikai megerősítése már a 19. század végén is fejtörést okozott a mérnököknek. Nagyot változott azóta a világ, ma már teljesen új megoldásokra nyílik lehetőség. A most alkalmazott talaj-megerősítésnek köszönhetően gyakorlatilag funkció nélkülivé válhat a több, mint száz éves befalazás: a munkálatok végeztével szinte a korábbi, 19. század vége előtti szélességben sétálhatunk át rajta.

A Tűztorony felújítását mérnökök egész sora végzi. Az egyes munkafázisok közben ellenőrző méréseket végeznek, és mindent pontosan dokumentálnak. Ez utóbbiban bízva kerestük meg Kelemen Imrét, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjét, hogy segítsen eloszlatni (vagy megerősíteni) néhány utcai szóbeszédet.

Az egyik ilyen szerint „dől" a Tűztorony.

– Szeretnék eloszlatni minden kétséget, nincs semmilyen olyan mértékű mozgás, mint ami egy ilyen összetett beavatkozás esetében ne lenne természetes - kezdte Kelemen Imre. - A Kiviteli Terv műszaki leírásában is egyértelműen szerepel, hogy süllyedések várhatóak a megerősítendő épületnél. A speciális, úgynevezett JET-GROUTING technológiával végzett alapmegerősítési munkáknál tehát elkerülhetetlen a falszerkezet néhány centiméteres, kismértékű süllyedése. A tervező műszaki előírása alapján éppen ezért az alapmegerősítési munkák során naponta háromszori mérésre kerül sor a az elmozdulások nyomon követésére. Ezek alapján a legnagyobb süllyedés mértéke mindössze 22 mm, a torony DK-i irányú dőlése pedig 18 mm. A kivitelezés során tehát folyamatosak az ellenőrző mérések, gyakran egyszerre több szakértői vélemény is készül pontosan azért, hogy a legnagyobb körültekintés mellett folytatódhasson a munka.

Több olvasónk az utca embereként látni véli, hogy mint egy "szellemdaru", magától, emberi beavatkozás nélkül vízszintesen mozog a daru. Elsőre ugyan kétkedve fogadja az ember a dolgot, de mint kiderült, ismét igaza van az olvasóknak.

A miértekért szintén Kelemen Imre ügyvezető igazgatóhoz fordultunk. – Valóban, a daru felső, vízszintes síkja szabad mozgást végez vízszintes oldal irányban. Mindez külső szemlélő számára elsőre meglepőnek tűnhet, de műszakilag ez indokolt. Azt is mondhatnánk, hogy a daru a szél irányát jelzi, hiszen addig mozog a tengelyén, ameddig pontosan be nem áll a szél irányába. A daru rögzítése stabil, biztos betonalapon áll.

Olvasóink írták

 • 7. orion1 2011. április 27. 23:35
  „Filtec képeket csináltál?
  Én egyszer a templom utcai templom tetején voltam gyerekkoromban, ami fel volt állványozva. 50 méter magas! Volt egy rézgömb, amin a kereszt áll, és ez a rézgömb át volt lőve (vszg még a háborúban) Fényképeket is csináltam akkoriban, valahol később még találkoztam is velük a szüleim fotóalbumában”
 • 6. józanparaszt 2011. április 27. 21:33
  „szerintem némi "mászódíjért" fel lehetne engedni a vállalkozó szellemüeket a daru tetejére. biztos frankó a panoráma, meg némi bevétel is lenne...”
 • 5. Filtec 2011. április 27. 21:20
  „1. orion1 2011.04.27. 19:28

  Falétra, galambok, és a harangnál ki lehet bújni egy ajtón.
  Én voltam fent a feleségemmel. (Múzeum utcai múzeum igazgatójától kaptam írásos engedélyt rá.)”
 • 4. koko6210 2011. április 27. 20:35
  „Micsoda kérdések nem semmi!Csak itt nagy csodálkozás a toronydaru.Napi rendszerességgel járok bécsbe ott egy kicsit nagyobb épitkezés van nem egy hanem 3-4 sőt van lyan rész ahol pályát épitenek 7daru áll egymás mellett!Nincs ebbe semmi csoda.”
 • 3. orion1 2011. április 27. 19:42
  „Egyszer már odamegyek megnézni, hogy minek oda az a toronydaru...”
 • 2. ujidok 2011. április 27. 19:30
  „Ha a daru nem állna be szél irányba akkor felborulhatna egy hatalmas szél lökés következtében.
  Ez természetes dolog minden daru esetében.”
 • 1. orion1 2011. április 27. 19:28
  „Melósok! Csináljatok pár képet a kilátó feletti részről (óramű-szoba), harang-helység, mittudoménmi van ott még fent)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron Szépe 2011 - változtak az időpontok!

A Sopron Szépe szépségverseny ez évben sem marad el, minden 14 és 30 év közötti hölgy, illetve újdonságként férfiak jelentkezését is várják. Tovább olvasom