Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Vállalkozóbarát település

Aki végigsétál Lövő utcáin, az egy jól fejlődő falut látahat: rendezett utcák és felújított házak tömkelegét.
Aki végigsétál Lövő utcáin, igazolhatja Kustor Zoltán szavait, aki a hétvégi falunapon úgy nyilatkozott: Lövő egy jól fejlődő falu. A rendezett utcákban felújított házak sorjáznak, virágos előkertekkel, sok zöldfelülettel.

Lövővel egy kicsit mostohán bánt a sors. A falu közel fekszik ugyan a turisták által leglátogatottabb helyekhez, mégis elég távol, hogy felkeressék. A helyiek ezért csak önmagukra számíthatnak. A vonattal vagy autóval átutazók semmit sem látnak a településből, de aki veszi a fáradságot, az bizony elcsodálkozhat, mert egy valóban fejlődő Lövőt ismerhet meg.

Az itt élők pedig jól érzik magukat, s mindent megtesznek, hogy ne érezzék hátrányos helyzetben magukat azért, mert nem városban van az otthonuk. Lövő fejlődése azért szembetűnő, mert a falvak általában a létükért küzdenek. Mi a titok nyitja? – kérdeztem Balics János polgármestert, akit nehéz volt kiragadni a falunap forgatagából.

Mizser Gyula és Balics János
– Mielőtt a kérdésére válaszolnék, elmondom, hogy ezt a háromnapos rendezvénysorozatot egyfajta mércének szántuk, azon túl, hogy szerettünk volna mindenkinek, helyieknek és vendégeinknek, tartalmas szórakozást nyújtani. Mércének, mégpedig az összefogás mércéjének. Bizonyítva, ha összefog a falu népe, akkor lehet szépíteni, jobbítani környezetünket, életünket. Lövő a várostól, Soprontól, egy kicsit messze van, de minden út kereszteződésében fekszik. Tulajdonképpen egy forgalmi csomópont vagyunk, ez határozza meg életünket. Keressük azokat a lehetőségeket, amelyek máshol nem, de nálunk megtalálhatók.
Lövőn az 1450 lakosra több 130 vállalkozó jut. Közöttük akadnak nagyok, mint például a Roto Elzett, de többségük néhány főt foglalkoztató kis- és középvállalkozás. A polgármester szerint az a település, ahová szívesen mennek a vállalkozók, az fejlődik. Talán ebben rejlik a titok, ami persze nem is titok, csak tudatos településfejlesztés.

Ezt erősítette meg Mizser Gyula is, a Sopron és Vidéke Ipartestület ügyvezetője, aki felesége révén kötődik a településhez.
– A lövői iparosok, vállalkozók rendkívül aktívak, ezt bizonyítja ez a rendkívül látványos, szórakoztató, ugyanakkor tartalmas falunap is, mert az előkészületekből alaposan kivették a részüket.

Kustor Zoltán 25 éve mondhatja magát lövőinek. Szerinte jó Lövőn élni, szépen fejlődik a falu, az emberek megbecsülik egymást.
– Ez az első ilyen nagyszabású falunap, reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk hasonló rendezésére – mondja – és már rohan is a pályára, mert éppen Egyházasfalu ellen fociznak a helyi öregfiúk.

Falunap Sarródon és Agyagosszergényben

A hétvégén nem csak Lövőn rendeztek falunapot, amelyen fellépett például az Edda is. Agyagosszergényben és Sarródon ugyancsak kellemes és szórakoztató rendezvényekkel kedveskedtek a helyieknek és a vendégeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb turista jön a Fertő-partra

Az elmúlt esztendőhöz viszonyítva rosszabb szezonra panaszkodnak a Fertő-parti idegenforgalom szakemberei. Akadnak olyan panziók, ahol az átlagosnál is nagyobb mértékben, 40–50 százalékkal esett vissza a forgalom. Mint mondják, Ausztriában sem rózsásabb a helyzet. A megoldást a szakemberek az együttműködésében, egységes fellépésben látják. Tovább olvasom