Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Vállalkozások a válságprés alatt

Sopron - A magyar kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók mintegy hatvan százalékát. A válság miatt azonban egyre többen jelentenek csődöt és engedik el alkalmazottaikat.
 
A hírekben csak a csoportos elbocsátásokról hallani (ami országosan mintegy 30 ezer munkavállalót érintett), a kisvállalkozók által elküldött dolgozók nem esnek ebbe a kategóriába, így az ő munkahelyvesztésükről nincsenek pontos adatok.

– Öt éve kezdtem 5–6 emberrel, annyi volt a munkánk, hogy alig győztük – kezdte Csombordi Zoltán kőműves. – Most a válság és a megszorító intézkedések veszélybe sodorták az én vállalkozásomat is. Karácsonyig még tudtunk dolgozni, aztán januártól egyre kevesebb lett a munka. Házépítés, generálkivitelezés a fő profilunk, de most karbantartásból, renoválásból, térkövezésből tartjuk fenn magunkat, ám ezek a szokásosnál jóval kisebb volumenű munkák. A megrendeléseket visszamondják az ügyfelek, arra hivatkoznak: nem kaptak hitelt, nem lesz szocpol. Még nem engedtem el senkit, de lehet, hogy erre is sor kerül. Nem vagyok túl optimista, szerintem még a jövő év is nagyon nehéz lesz.

Csombordi Zoltán fő profilja a házépítés, de most kisebb munkákat is elvállal, mert kevés a megbízás. Fotó: Magasi
Csombordi Zoltán fő profilja a házépítés, de most kisebb munkákat is elvállal, mert kevés a megbízás. Fotó: Magasi

– Nap mint nap találkozunk a kisvállalkozások problémáival. Tőlünk telhetően igyekszünk segíteni nekik, de kevés a mozgásterünk. A válság mellett nehézséget jelentenek a megszigorodott hatósági ellenőrzések is. Egy irreálisan magas bírság akár romba is dönthet egy gyenge lábakon álló céget. Ezért azt tervezzük, megállapodunk a hatóságokkal, hogy mérlegeljenek a büntetés kiszabásánál a vállalkozás mérete és az elkövetett szabálytalanság függvényében. Szomorú, ha a döntéshozók nem látják, hogy a büntetésekkel és a folytonos szigorításokkal több kárt okoznak, mint hasznot – tette hozzá.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara is mind gyakrabban kényszerül arra, hogy a szokásosnál erőteljesebben hallassa a hangját. – Egyre több a betarthatatlan jogszabály, ezeket ugyanis nem a becsületesen dolgozókra, hanem néhány zsiványra szabják – utalt az elmúlt időszak átgondolatlan kormányzati lépéseire Horváth Vilmos elnök. Ezzel együtt igyekeznek tanácsadással, pályázatfigyeléssel segíteni a tagjaikat.


27 ezren adták fel

A válság kezdete óta 27 ezer vállalkozás szűnt meg az országban és több ezernél jelenleg is zajlik a felszámolási vagy csődeljárás. Ha csak ötezer megszűnt cégnek volt egyenként 5 alkalmazottja, akkor máris 25 ezer állástalannal számolhatunk, összegzett Károlyi Gyula ipartestületi elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd jószágai lelegelik a kiskert minden hasznát

Lövő - Állatot tartani csak úgy szabad, hogy az mások javaiban ne tehessen kárt. A mulasztókat… Tovább olvasom