Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Vállalkozásba adnák a sportcsarnokot

Nagycenk - Az előzetes számítások szerint a nagycenki önkormányzat 2009-ben 6-8 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint idén. Az azonban biztos, hogy januárban két pályázatot is beadnak.
A jövő évi költségvetést még most tervezik, de az már látható, hogy az állami juttatások és a helyi iparűzési adóbevételek csökkenése miatt 2009-ben kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a települések. Az 1800 lakosú Nagycenk esetében akár reálértéken számolva 8 millió forinttal is kevesebb lehet a jövő évi bevétel, mint idén. Ivánkovics Ottó polgármester szerint az önkormányzat munkáját az elmúlt két évben sikerült úgy átszervezni, hogy működési hitelt nem kellett felvenni.

Örömteli számukra továbbá, hogy a korábbi kölcsönök kamatai mellett jutott pénz a tőketörlesztésre is. Ám a takarékosságot tovább kell fokozni.

- Többször felmerült már, hogy a sportcsarnokot adjuk bérbe, vagy vállalkozó üzemeltesse - tette hozzá Ivánkovics Ottó. - Úgy tűnik, erre már jövőre sor kerülhet. A létesítmény évente mintegy hétmillió forint veszteséget termel. Azáltal, ha külső cég üzemeltetné, lefaraghatók a kiadások. Persze ügyelni kell arra, hogy a mostani feladatok - sportolási lehetőségek, az iskola és az óvoda kiszolgálása - is megmaradjanak.

A település a csökkenő bevételek mellett sem mondhat le a fejlesztésekről, a falu fejlesztéséről. Januárban a Leader-alap kiírására két pályázatot is beadnak. Az önkormányzat a tervek szerint mintegy huszonhárommillió forintból végeztetné el a Széchenyi tér rekonstrukcióját. Ennek keretében térkő burkolatot kap a közterület és padokat is elhelyeznek majd. Ezzel veszi kezdetét a 2010-2011-es programokra való felkészülés, amikor is Széchenyi István halálának 150., születésének pedig 220. évfordulójára emlékeznek. (Henczel Szabolcs atya hathatós közreműködésének köszönhetően erre az időre elkészül a templom tetőszerkezetének és homlokzatának felújítása is.)

A tervek szerint a nagycenki templom tetőszerkezetét és homlokzatát is felújítják. Januárban a Leader-alap kiírására két pályázatot is beadnak.
A tervek szerint a nagycenki templom tetőszerkezetét és homlokzatát is felújítják. Januárban a Leader-alap kiírására két pályázatot is beadnak.


Emellett az egyik helyi alapítvány a kiscenki településrészen, a Hársfa allé mellett egy szoborparkot hozna létre közel nyolcmillió forintból. A 100-200 éves alkotásokat a felújításuk után egy helyre telepítik át. A parkban egy kerékpáros-pihenő is helyet kapna.

Ivánkovics Ottó végezetül hozzátette, az iskola az Oktatási Minisztériumtól a napokban kétmillió forint támogatást nyert el. Ennek keretében nyelvi labort alakítottak ki, amely alkalmas lehet a felnőttoktatásra is.

Olvasóink írták

 • 12. Fabula 2009. január 21. 02:38
  „Tisztelettel kérdezem ezt a "jószándékú", tisztességes helyi alapítványt, hogy a szoborparkban remélhetően megtekinthetem-e majd felújítva, a nagycenki temetőben lévő sirboltunkról eltünt szentek kőszobrait ?! ...”
 • 11. Intel 2009. január 08. 17:27
  „Promotor!

  Állításod valóban így van, de nem minden önkormányzatnál van csőd közeli helyzet.
  Nem mondom, hogy nincs olyan, ahol nagyon nem látni jövőt, de nem ez a jellemző.
  Az iskolai témára egy dolgot tudok mondani oktatás reform.
  Tanulmányozd át, hogy Ausztriába hogyan működnek a dolgok.
  Sok kis diák 30-40km-eket utaznak.

  Önkormányzatra is csak egy szavam van: Reform.
  Sajnos ezt valakik megakarták csinálni, de egy jobb oldali közeg megakadályozta, amikor mindenki tudja, hogy nincs más út, mint meg kell csinálni.
  Lehet, hogy ezt már Orbán fogja véghez vinni, ha nem fogja direktbe megint elveszteni a választást.

  Egy nagyon okos ember, akit egész Európa elismer, ő Bokros Lajos, már évek óta mondja, mit kellene csinálni, de senki se veszi komolyan.
  Viszont érezni, hogy nagy a baj, mert sok minden rosszul működik.

  10. Nem járok Hegykőre, de tény, hogy nagyon sokat fejlődött fürdő lett, annak ellenére sajnos még nem volt lehetőségem személyesen is meggyözödni róla!”
 • 10. cocialisták 2009. január 08. 09:41
  „Ne idegeskedj Intel! Inkább pihend ki magad a hegykői strandon...”
 • 9. Promotor 2009. január 08. 01:31
  „Kedves Intel!

  Az uszító jellegű cikk kitétel és a picit rosszul fogalmaztam kitétel között nagy különbség van. A vidéki falvak rossz helyzetben vannak. Ezt a vak is láthatja. Tudatos ellehetetlenítés folyik ellenük. A fiatalok elmenekülnek a kisebb településekről, ezek tények! Írásodban a kincstári hamis optimizmus tükröződik vissza. Úgy gondolom, nehéz nyugodt szívvel nézni ezt a lejtmenetet, ami a vidéken történik!!!
  Miközben csak a BKV-t, úgy több milliárddal támogatja a központi büdzsé, addig vidéken iskolák, óvodák, kisposták és körjegyzőségek sora tűnik el a térképről! Hogy is van ez? Szerinted ezt nyugodt szívvel tudomásul lehet venni! Úgy gondolom, ha beteg valaki, akkor azt meg kell gyógyítani, nem pedig azt mondani neki, hogy nyugodj meg, nem olyan súlyos a helyzet, majd magától, meg valami csoda folytán megoldódik.
  Nem látom az átgondolt terveket! A helyzet javítására semmi érdemi megoldási javaslat sem született! Hol van az a nem is olyan régi igéret: "több pénzt az önkormányzatoknak"?”
 • 8. Intel 2009. január 07. 20:31
  „Promotor

  Miért elvtársazol mikor azt se tudod ki vagyok?
  Ez Téged minősít...
  Gondolom jobboldali ember vagy, sajnálom, hogy a lelkedbe nincs béke.

  Tény pontos adatot nem tudok, de azt tudom, hogy más hasonló települések mennyiből gazdálkodnak.”
 • 7. Intel 2009. január 07. 20:23
  „Fő szerkesztő Úr!

  Akkor ne fél cikket írjon, mert szívesen bebizonyítom Önöknek, hogy nem olyan vészes a helyzet.
  A kormány vont el az önkormányzatoktól, de nem olyan összeget, hogy ez végett kerülnének csőd közelbe.
  Talán máshogyan kellene tálalni a dolgokat.
  Lehet picit rosszul fogalmaztam, de a cikk is nagyon pontatlan...

  Csak egy példa, amely kis települések nem tudják teljesíteni az általános iskolákban a létszám kotát osztályonként, ott az iskola is elesik az állami támogatástól.
  Ez egy 130fős iskolánál, kb 6-7millio Ft-ot tesz ki.
  Sokan sajnos ezt bevállalva is fent tudják tartani az iskolákat, és az önkormányzatot.

  Tehát számosítva, nem is sok a 8millió, és nem drasztikus a helyzet.
  Sőt a kormányra se kell fogni...”
 • 6. matriné 2009. január 07. 13:08
  „Mellékelt kép szerint vagy a papok üzemeltetik a templomban vagy a temető őrök noszogatják az elhunytakat egy kis játékra?”
 • 5. ndl 2009. január 07. 08:31
  „T. Intel, uszító "jellegű" (sőt szándékú) cikkeket sem a kisalfold.hu, sem a Kisalföld nem ír, sőt az ilyen hozzászólásokat is igyekszünk moderálni, több-kevesebb sikerrel . a főszerk.”
 • 4. Promotor 2009. január 06. 21:35
  „Az "újság cikket uszító jelleggel írták", azért ez egy picit erős, nem gondolod, Intel? Ki ellen uszít ez a cikk? Talán ellened Intel? Ha ilyen tájékozott elvtárs vagy, mond meg akkor mennyi a falu költségvetése? Ha olyan okos vagy akkor pontosan tudod, hogy a költségvetést a képviselő-testület fogadja el! A polgármesternek csak egy szavazata van. Gondold meg jól mit írsz, mert így a falu egész vezetését vádolod és rágalmazod pazarlással.
  Gondolkodj és megfontoltan írj. Tartalom nélkül, demagóg szöveget lökni felesleges.”
 • 3. Intel 2009. január 06. 19:11
  „Az újság cikket uszító jelleggel írták, mert nem ilyen kritikus a helyzet, csak ott ahol valami luxos dolgot próbálnak üzemeltetni.
  Egy sportcsarnok üzemeltetése még nagyobb városoknak is gondot okoz, nem beszélve akkor ha óriási veszteségekkel akarják ezt...”
 • 2. Telepathia 2009. január 06. 13:25
  „Az újságcikk erősen elgondolkodtató és további megválaszolatlan önkormányzati gazdálkodással kapcsolatos kérdésekre keresi az egyenes választ?”
 • 1. Intel 2009. január 05. 20:54
  „A cikkel egy probléma van, azt nem írták le, hogy mennyi Nagycenk költségvetése...
  Mennyiből gazdálkodnak egy évbe?

  Mivel ha eddig fent tudtak tartani egy 7millios veszteséggel üzemelő csarnokot, és nem tettek semmit, hogy változzon a dolog, akkor nagyba kijelenthető, hogy pazarlás folyik.
  Jól látható, hogy több millió Ft-ot fordítanak fejlesztésre, tehát bőven van tartalék...
  Csak a cikk máshogyan állítja be a helyzetet...

  A környéken több 700-1300fős települések 35-60 millió Ft-ból működnek, érdekes módon ők megtudják oldani a költségvetés tervezésüket.

  Privát véleményem pedig az, aki 7milliós veszteséget el akar könyvelni a mai világba az luxus, mert nagyon jó üzletemberek nem vállalnának be ilyet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladáshoz, bérlethez: kötelező a lakcímke

Az új év első hónapjától az ingatlanokat energiahatékonyságuk alapján sorolják kategóriákba, s… Tovább olvasom