Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Valétáltak az egyetemisták

Sopron - Elbúcsúztak Soprontól és az alma matertől a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki, Faipari Mérnöki és Közgazdaság-tudományi Karának végzős hallgatói. A város utcáin újra „végigkúszott" a hagyományos szalamander.
Akár idegenforgalmi látványosságnak is beillene a Nyugat-magyarországi Egyetem végzős hallgatóinak a selmeci hagyományokat követő ballagása. A hétvégén az erdőmérnöki, faipari mérnöki és közgazdaság-tudományi karának intettek búcsút a végzős hallgatók, s a szokások szerint már pénteken „állt a bál" a soproni campuson. Volt ökörsütés, műbikalovaglás, kötélhúzás, s még Toldi-féle rúdtartó verseny is.

Szombaton a délutáni vidám, karneváli felvonulást követte az ünnepélyes, fáklyás felvonulás, a híres szalamander. Ilyenkor eloltják a lámpákat, a soproniak gyertyát gyújtanak ablakaikban, s az utcán csak a kígyóvonalban haladó búcsúzók bányászlámpái világítanak. A selmeci diákhagyományok egyik legszebb és egyben leggazdagabb, legszínesebb része a valétálás, amelynek elnevezése a latin „Valete!" (Éljetek boldogul!) kifejezésből ered.

Az ünnepélyes és szép búcsúzást – ugyancsak a hagyományok nevében – hajnalig tartó bál zárta.
Az ünnepélyes és szép búcsúzást – ugyancsak a hagyományok nevében – hajnalig tartó bál zárta.


Lényegi része a végbizonyítványt nyert diákok búcsúzáskor énekelt diákdalaiból, a valétamenetből és a valétabálból áll. Az első valétaaktus az úgynevezett szalagszentelés, azaz minden valétáns kiválaszt magának egy-egy balekot (elsőévest), akinek kötelessége, hogy a búcsúzót a valétaünnepségeken kiszolgálja. A szalagok egy hosszú botra kötözött tölgycsokorra kerülnek, s ez kerül a valétamenet élére, utána jönnek szemeszterek szerint a veteránok, azután a zene, ennek nyomában a búcsúzó diákok, ajkukon természetesen nótával – s szemükben időnként könnyel.

Így történt ez idén is. Az egyetemnél dr. Faragó Sándor rektor, dr. Székely Csaba, a közgazdaság-tudományi, dr. Náhlik András, az erdőmérnöki és dr. Molnár Sándor, a faipari kar dékánja búcsúztatta a végzősöket. A családtagokkal, érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt Fő téren este tízkor Fodor Tamás polgármester Sopron nevében köszönt el a valétálóktól. A hagyományoknak megfelelően a hallgatók nevében a valétaelnökök megkoszorúzták Turner Mihály szobrát, miközben szólt a trombita a Tűztoronyból...

Olvasóink írták

  • 2. FREDDY/S 2008. május 19. 09:26
    „Az életben a szalamanderezést felváltja valami más, nemde...”
  • 1. csabazs 2008. május 19. 06:35
    „Egy rég9 hagyomány, amit még ma is őrzünk! Így jó és szép!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz Sopronban

Sopron - Lakástűzhöz riasztották pénteken este fél tízkor a soproni tűzoltókat. A Határőr utca 15.… Tovább olvasom