Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Valétálás - Elbúcsúztak a végzős egyetemisták Soprontól - galéria

Szombaton elbúcsúztak a NYME Erdőmérnöki, Faipari Mérnöki és Közgazdaság-tudományi Karainak végzős hallgatói az alma matertől és Soprontól.


A menetben bányászlámpákkal elől haladtak a firmák, őket követték négyesével egymásba karolva, diáknótákat énekelve a valétálók, az alsóbb évesek pedig fáklyát tartva kísérték őket .

A Deák téren dr. Fodor Tamás, a város polgármestere búcsúztatta Sopron nevében a hallgatókat.

Valétáltak az egyetemisták. Fotó: Magasi.

Új korszak kezdődik a diákok életében, amely mindenképpen szép, de egyben embertpróbáló lesz, csupa nagybetűvel írandó új élet, új kihívásokkal – mondta Sopron polgármestere.

NYME Valétálás. Fotó: Sütő László Balázs.
Dr. Fodor Tamás emlékeztetett mindazokra az értékekre, amelyet a végzős diákok Soprontól kaptak: a helyi sajátságos kultúra, a természeti környezet révén.

Sopron mindig is befogadó város volt, amit történelme is bizonyít. Az a tény, hogy a trianoni döntés után Sopron befogadta a selmecbányai akadémiát szintén a város befogadókészségét bizonyítja, ami az 1921. év utáni magyar történelem egyik legnemesebb tette – hangsúlyozta dr. Fodor Tamás, aki az akkori polgármester Sopronyi-Thurner Mihály érdemeit is kiemelte, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy a selmecbányai akadémia Sopronban lelhetett új otthonra.

A hagyományok nem csak megtartanak, de irányt is mutatnak. A tudás, az ismeretek megszerzése mellett a soproni diákévek alatt az egyetem hallgatói az összetartozást is megtapasztalhatták. A Sopronban összegyűjtött szellemi tőke minden nehézségen átsegíti majd a jelen generációt, akinek fontos feladatai lesznek, akiknek tudására, felkészültségére, elszántságára, tisztességére, állhatatosságára szüksége van az országnak és a nemzetnek – mondta Sopron polgármestere búcsúztató beszédében.

A tudósítás bővebben itt>>


Előzmény:

A Nyugat-Magyarországi Egyetem selmeci diákhagyományainak egyik legszebb és legszínesebb része a valétálás. Éljetek boldogul! - ez a jelentése a latin eredetű szónak.

- A valétálás napja bolondballagással kezdődik, ahol az egyetemisták még egy utolsót ˝hülyéskedhetnek˝ a hivatalos ceremónia előtt. Este ugyanis - a hagyományokhoz híven - a végzős hallgatók az egyetemen tartott ünnepi megnyitó után szalamander menetben búcsúznak Soprontól. Bányászlámpákkal elől haladnak a firmák, őket követik négyesével egymásba karolva, diáknótákat énekelve a valétálók, az alsóbb évesek pedig fáklyát tartva kísérik őket - mondta portálunknak Gáspár Gergely, a HÖK alelnöke.  - A menet a Deák térre érkezik, ahol Fodor Tamás polgármester búcsúztatja a hallgatókat.

Az estét a Valéta-bál zárja, ahol a családtagok, rokonok, barátok is részt vehetnek. A bálon megtörténik a szalaglevétel, amivel ˝végzettnek˝ nyilvánítják az egyetemistákat.

Minden valétánsnak van egy kiválaszott balekja, akinek kötelessége, hogy a búcsúzót a valétaünnepségeken kiszolgálja. S később a balek  feladata jelképesen ˝kirúgni˝ a valétálót a Hűségkapunál, aki ekkor egyenruhájától hivatalosan is megválik.

Mint Gáspár Gergelytől megtudtuk, csak a hagyományőrző hallgatók valétálhatnak, azaz akik átestek a beavatáson - ahol nem durva, hanem mókás dolgokra kell gondolni - ˝megkeresztelkedtek˝, s egyetemi éveik alatt ápolták a selmeci diákhagyományokat.

Az ünnepélyes valétálás 19 órakor kezdődik szombaton. A botanikus kert elhagyása után a szalamander, a zászlók, a tanári kar és a valétálók a Bajcsy-Zsilinszky út–kettős vasúti átjáró–Frankenburg út–Deák tér menetirány szerinti oldala–Erzsébet utca–Széchenyi tér– Mátyás király utca útvonalon haladnak a Deák tér végéig.

Az általános iskolánál kilenc órakor a város nevében Fodor Tamás polgármester búcsúztatja a végzős hallgatókat.

Olvasóink írták

 • 14. espace72 2011. május 09. 12:53
  „Észt és intelligenciát nem osztanak a diplomával!”
 • 13. bogabo 2011. május 09. 12:12
  „jólvan, itt a sok paraszt kommentelő sem különb semmivel sem a rongálóegyetemistáktól, fiataloktól.
  netikett nuku, gondolkozás nuku.
  ez megy. ez megy ebben az országban. de akkor mit várunk?
  pont.”
 • 12. Nanu 2011. május 09. 09:23
  „87 !!! MINT OLVASHATÓ DOCTORE HOZZÁSZÓLÁSÁBÓL, TUJÁT TÉPKEDTEK A ÁLTALAD VÉDETT SZEMÉLYEK, HA NEM JÁR ARRA AKKOR GONDOLOM NEM RAKJÁK VISSZA AZT A TUJÁT!! BÁR AZ IS LEHET HOGY A GYÖKÉRZETÉN VITATKOZHATTAK ÉS MEG AKARTÁK CSAK NÉZNI UGYE ? :)) ÉS KI TUDJA ELŐTTE HÁNYNAK NÉZTÉK MEG ÉS HÁNY ILYEN CSOPORT ÉREZTE NAGYNAK MAGÁT :))”
 • 11. zsuzsa63 2011. május 07. 23:26
  „ki volt az az észlény, aki tök világosban 20 órakor inditott el egy fáklyás
  menetet. Sietett valaki?”
 • 10. 87 2011. május 07. 13:18
  „Kedves Matuskaszilveszter!

  "DISZKÓ BULI MINDEN HÉTEN VAN, DE AZT NEM LEHET SEM AZ EGYETEMISTÁKHOZ, SEM MAGÁHOZ AZ EGYETEMHEZ KÖTNI.EZ FELHÁBORODÁSOM OKA FŐKÉPP."

  Tehát ön mindenáron mindent az egyetemistákra ill. az egyetemre fogna? Nézzen körül egy kicsit a kedves soproni tinédzserek körében!
  Nem az egyetemisták kéne okolni mindenért!

  Kedves vpeti19!
  Remélem a 19 nem az életkorodra vonatkozik, mert ha igen akkor nem hiszem, hogy pont neked kellene ilyet hozzászólnod. A korosztályod előbb firkálja össze a várost, mint az egyetemisták.”
 • 9. vpeti19 2011. május 07. 06:46
  „Az egész egyetem "elballaghatna", és akkor nyugodt, békés, csendes, falfirka, matrica mentes lenne a városunk! Igaz, hogy akkor sok kocsma bezárhatna a városban, de egyben maradna pl. a Deák tér.”
 • 8. lakatos.alajos 2011. május 06. 20:24
  „Kedves Matuskaszilveszter!

  Holnap este szívesen találkozom Önnel személyesen, végigsétálunk együtt a valétáláson az egyetemtől egészen a Deák térig és ahol "féktelen orgiát" esetleg "részeg hordát" netalántán tomboló barmokat" látunk, akkor lefotózzuk őket és megosztjuk itt mindenkivel. Ha nem látunk ilyet, akkor Ön mindenkitől bocsánatot kér az elhangzott szavai miatt!

  Első hozzászólásához pedig:

  "fiatalkorú lányokkal az alkohol mámorában mi történik" Tudja ez egy egyetem és nincsenek már fiatalkorúak...

  Hol a szülő? - a valétálók mögött
  Hol a rendőrség? - a valétálók előtt és mögött

  Ott lesz Ön is? Jöjjön és "háborodjunk fel" együtt!

  Ui.: És sajnos az elmúlt 10 évben még egy féktelen orgiában sem volt részem valétálás után. Szerintem Önnek sem és most nagyon irigy másokra :)”
 • 7. barka 2011. május 06. 15:30
  „Kedves pusz!

  Szívemből szólt. Minden szavával egyetértek.
  Nagy kár, hogy idáig jutottunk. :(
  Még nagyobb, hogy egyesek megpróbálnak tudomást sem venni arról, hogy a soproni egyetem kapcsán lassan más pozitívumot már nem lehet találni, mint a hajdanvolt dicső múltat. Az oktatással kapcsolatos programokat inkább rendszertelenül mint rendszeresen látogató ifjakról pedig leginkább a butaság és a primitív viselkedés jut eszünkbe. Tisztelet a kevéske kivételnek, természetesen...”
 • 6. matuskaszilveszter 2011. május 06. 12:50
  „T.MINDENKI!
  matusakszilveszter: nem csak egytemisták randaliroznak, menjen egy zuzósabb buli után végig a városon!!!
  Akko nem háborodik fel? Kár!!!! Akkor is vannak feldöntött kukák stb DEHOGYNEM ! DE A "VALÉTÁZÁS" CÍMSZÓ ALATT TÖRTÉNŐ FÉKTELEN ORGIÁK, RÉSZEG HORDÁK " BULIZÁSA" MÉG AZOKAT A ,NEM DEVIÁNS EGYETEMISTÁKAT IS IS ŐRÜLT TOMBOLÓ BARMOKKÁ ALACSONYÍTJA. EZ EGY KIEMELKEDŐ ESEMÉNY MINDENKI OTT AKAR LENNI RÉSZT AKAR VENNI ÉS .....OTT IS LESSZ !!!!!!!!!!ÉVEK ÓTA VAGYOK SZEMTANÚJA ENNEK A "BULINAK" ÉS ÉVRŐL ÉVRE SÜLLYED A SZÍNVONAL ÉS AZ EGYETEMISTÁKRÓL KIALAKULÓ KÉP. DISZKÓ BULI MINDEN HÉTEN VAN, DE AZT NEM LEHET SEM AZ EGYETEMISTÁKHOZ, SEM MAGÁHOZ AZ EGYETEMHEZ KÖTNI.EZ FELHÁBORODÁSOM OKA FŐKÉPP.”
 • 5. pusz 2011. május 06. 10:09
  „T.Ovinkor: Igen,de mostanra a mennyiség átcsapott a minőség(telen)be,az igénytelenségbe és az ötlettelenségbe.Ami maradt,az a nyers ösztönszint.Az egyetem vezetése számára pedig minden szempontot,célt überel a fejkvóta-normativa maximalizálása.Emiatt a hallgatóságnak a nem-pusztán-ösztönvezérelt része kisebbségben marad,nem meri illetve nem tudja véleményét megjeleníteni.Mindezt a valétálás idején nem ünneprontásnak,hanem éppen átgondolásra érdemes szempontnak gondolnám.”
 • 4. loner 2011. május 06. 10:07
  „Ez valami új hagyomány? Eddig a Fő téren volt a búcsztató, a város jelképénél a Tőztoronynál.
  Vagy a új elzárószerkezet a valátálok felvonulását sem engedi be? Nagy kár, pedig ez eddig jó pár évtizede így történt!!! A polgármester úr is itt bucsuzott anno valétáláskor. Vagy már elfelejtette!
  De bornapokat már lehet tartani a Fő téren atól nem féltik az felűjított teret?
  matusakszilveszter: nem csak egytemisták randaliroznak, menjen egy zuzósabb buli után végig a városon!!!
  Akko nem háborodik fel? Kár!!!! Akkor is vannak feldöntött kukák stb.”
 • 3. Ovinkor 2011. május 06. 09:20
  „matuskaszilveszter 2011.05.06. 07:40
  Mindenre van példa, de azért kár általánosítani. Emlékeim szerint néhány évtizede sem voltak az egyetemisták minden esetben visszafogottak és józan életűek.”
 • 2. doktore 2011. május 06. 08:45
  „Tegnap este a Frankenburgi Úti vasúti átjáróban néhány részeg hallgató kitépett egy tuját földlabdástúl. Pont láttam! Rájuk szóltam, visszatették, és elnézést kértek... Érzelmeim vegyesek ez ügyben!”
 • 1. matuskaszilveszter 2011. május 06. 07:40
  „Az ünnep tiszteletére mint az állatok úgy be fognak rúgni! a város mint egy katasztrófa sujtotta terület. Jó ürügy a féktelen bulizásra .Noma sincs a régi méltóságteljes ünneplésnek, arról nem is beszélve, hogy a fiatalkorú lányokkal az alkoholmámorban mi történik ----- hol a szülő? hol a rendörség? hol szabályok betartatása? vagy a profit érdekében a törvényeket is figyelmen kívűl lehet hagyni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszármúzeum nyílt Sopronban – galéria

A 9. Nádasdy Huszárezred Emlékmúzeumát nyitották meg vasárnap Sopronban. Tovább olvasom