Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Vakon és kilátástalanul

Lágler Mátyás, a Lenkey utcai rendelő telefonközpontosa emberi sorsok, tragédiák, bánatok és örömök ismerője. A vak férfit 22 év után most elbocsátják állásából.
Buczkó András
Mások, mint például Buczkó András gyógymasszőr, szerencsésebbek. Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság soproni székhelyén, a Lenkey utcában új, digitális telefonközpont kiépítéséről döntött az önkormányzat.


Dr. Horváth Zoltán igazgatótól megtudtuk, eddig évente hárommillió forintba került a hagyományos működtetés, ezentúl tizedéből is kijön a 64 fővonalas rendszer üzemeltetése. A megyében több helyen is korszerűsítették ezeket a központokat. Győrben viszonylag jól megoldották a munka nélkül maradt látásfogyatékosok elhelyezését. Sopronban rosszabb a helyzet.

„ Én mindenkinek segítettem"

A négyemeletes épület legfelső szintjén találom meg Lágler Mátyást, akinek tizenkét esztendeje „koromfekete függöny" ereszkedett szeme világa elé. Hellyel kínál és az életéről mesél. – Tudja, az fáj a legjobban, hogy én mindenkinek segítettem. Ha az egészségbiztosítást keresték, azt kapcsoltam, amennyiben a nyugdíjcsoportot hívta valaki, azonnal odairányítottam. Hány és hány ember hívott a huszonkét év alatt! Tegnap például Balfról telefonáltak, hogy haldoklik egy idős ember. Elmagyaráztam, mit kell tenni, és az illető gyorsan kórházba is került. – Egyszerűen a világgal való kapcsolatomtól fosztanak meg, hiszen én még húsz évet is ledolgoztam volna – méltatlankodik Mátyás, aki zavarában végigtapogatja kopott vakóráján a számlapot. – Nekem a munkán kívül alig van más, rádiózok, pihenek, rádiózok, pihenek, egyszer havonta elmegyek a klubba, így peregnek életem órái...
– Nem tudom, ki találta ki, hogy Matyinak mennie kell, de sok szíve nem lehetett – kommentálja az egyik nővér, miközben lefelé zötyögünk az intézmény öreg liftjével. Beszélgetésünkből az is kiderül, váltótársának, Ilonkának is megszüntetik az állását.
A soproni önkormányzatnál dr. Payer Erzsébet alpolgármester arról tájékoztatott bennünket, hogy megpróbáltak a vak férfinek új munkahelyet keresni, de nem találtak. Végül azt javasolta a szociális iroda vezetője, dr. Sütő Teréz, hogy ha igényli, olyan intézményben helyezik el, ahol társaságra lel.

Vannak, akik az utcára szorulnak

Buczkó András gyógymasszőr harminc éve él hivatásának. A szerencsésebbek közé tartozik, hiszen a szolgáltató szférában helyezkedett el, van biztos megélhetése, amiből két gyermekét eltarthatja. – Vannak olyanok, akik az utcára szorulnak, mások szánalmából, adományaiból élnek, vagy éppen a rohanó autók elől az út szélén toporognak. Sajnos, ők vannak többségben – mondja a sokak által ismert soproni masszőr.
– A vakok és gyengénlátók sajátos világban élnek – magyarázza Szilágyi Vera, a budapesti Vakok Általános és Szakiskolájának igazgatóhelyettese. (A vakok és látássérültek számára ez az egyetlen állami fenntartású oktatási intézmény Magyarországon.) – Számukra természetesen nem létezik a vizuális élmény, de a mélységet, nagyságot, monumentalitást felfogják. Kifinomodott a tapintásuk, és hallásuk olyan munkákra teszik őket alkalmassá, mint a gyógymasszírozás, a virág- és kefekötés, és nem utolsó sorban a telefonkezelői feladatok is. Újabban a számítógép kezelését is tanítjuk, mert így az iskolából kikerülő fiatalok elhelyezkedésére nagyobb esélyt látunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évad első győzelme

Megszerezte első győzelmét a Matáv Sopron együttese, Az összecsapáson a soproni gárda rá tudta… Tovább olvasom