Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Vádlott, pedig nem ölt

A 44 éves büki B. J. a Lócs és Simaság közötti úton haladva egy fekvő embert látott a földön, arra gondolt, alszik az illető. Amikor másnap arra járva még ugyanott feküdt, megállt, hogy megnézze, mi van vele. Az ügyészség őt vádolja a halálért, szerintük ha első nap megáll, talán még megmenthető lett volna a férfi.

A Bükön élő 44 éves B. J. öt gyermek édesapja, évek óta vashulladékgyűjtéssel foglalkozik. Tavaly októberben is munkája miatt járt a Simaság és Lócs közti úton.
– Naponta többször megteszem az utat. Azon a napon reggel nyolc óra után jártam arra. A földön fekvő férfit láttam, az arca le volt takarva a kabátjával. Arra gondoltam, guberáló, vagy a közeli kukoricaföldeken dolgozókhoz tartozik. Másnap fogtam gyanút, amikor a kabát ugyanott volt, mint előző nap, de a férfi becsúszott a barázdába.

Kicsit távolabb megálltam és mobilon értesítettem a rendőrséget – meséli B. J. – A rendőrök kiérkezésére másfél órát vártam. Közben az orvos is odaért, aki megállapította, hogy halott az illető.

Megtalálóból vádlott


– A vizsgálat szerint a halált alkoholmérgezés és kihűlés okozta. Találtak egy üres unicumosüveget is a test mellett Ennek ellenére én lettem a vádlott, mivel a hatóságok szerint, ha első nap megállok, esetleg még megmenthető lett volna a férfi. Rajtam kívül sokan járnak arra, azok az emberek még másnap sem álltak meg.
– Ügyfelem segítségnyújtás elmulasztásának vádjával került az illetékes bíróság elé. Az vádolható jogosan ezzel a bűntettel, aki biztosan tudatában volt, hogy akit lát, annak élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van – mondja B. J. ügyvédje. – Az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint ezt neki nem kellett feltétlenül tudnia az autójából az akkori látási viszonyok mellett. A védelem során érvünk az volt, hogy ha B. J. amikor először látta a fekvő alakot, azonnal megáll, akkor sem biztos, hogy megmenthető lett volna az illető, mivel heveny gyomorvérzése volt – magyarázza az ügyvéd.

Aki közömbös, nem kerülhet bajba


– Manapság éppen az a probléma, hogy az emberek közömbösen elmennek egymás mellett, mit sem törődve a másik bajával. Abból, ha ügyfelemet bűnösnek találják, az következik, hogy a közöny a kifizetődőbb – mondja az ügyvéd.
– Sok időm, pénzem ráment erre az ügyre, és idegileg is megviselt – meséli B. J. – Éjszakákon át nem aludtam a tudattól, hogy engem okolnak valaki halálával. Akinek eddig elmeséltem, mind azt mondta, ha ilyen helyzetbe kerül, meggondolja, mit tegyen – panaszolja B. J., akit a bíróság a kiszabható három évig terjedő börtönbüntetés helyett többszörös enyhítés után 42 ezer forintra és a perköltség, jelen esetben 57 ezer forint megfizetésére ítélt. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be B. J. ügyvédje.

A büntető törvénykönyv szerint

Btk. XII. fejezete 172. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetörték buszukat a fradisták

A készenléti rendőrség kommandósaival megerősítve várta a rendőrség a Dániából hazatérő… Tovább olvasom