Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Vadkendert termesztett a bérelt házban

Sopron - Két év, hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Soproni Városi Bíróság azt a 32 éves soproni férfit, aki vadkendert termesztett egy bérelt családi házban.
Az előzmények 2004-re nyúlnak vissza. A soproni fiatalember – aki súlyos testi sértés, illetve folytatólagosan elkövetett lopás miatt már korábban is összeütközésbe került a törvénnyel – úgy gondolta, vadkender termesztésére fogja használni az általa bérelt családi ház pincéjét. A szükséges magvakat, a berendezéseket – ventillátorokat, páratartalom-mérőket, lámpákat, hőmérőket, tápoldatot – és a szakirodalmat Ausztriában szerezte be. Ez alapján szakszerűen kezdett „munkához", ám alig telt el egy év, lakossági bejelentésre lebukott a férfi, aki – állítása szerint – 18 éves kora óta fogyaszt kábítószert.

A házkutatás során összesen 3,966 kilogramm olyan növény és növényi törmelék került elő, amely kábítószer – kannabisz, kannabiszgyanta és hasisolaj – készítésére alkalmas. A nyomozók a fiatalember autójában lévő táskában további 17 darab, alufóliába csomagolt zöldesbarna ágvégződést, 93 darab kenderszerű növényi magot, valamint kábítószerek termesztéséhez szükséges eszközöket, szakirodalmat találtak. Az igazságügyi vegyész szakértő megállapítása szerint a lefoglalt növények, növényi törmelékek hatóanyag-tartalmának nagysága ötszörösen haladta meg a „jelentős mennyiség" kategória alsó határát.

A gyanúsítottól vizeletmintát is vettek, ám abból kábítószerre, illetve pszichotróp anyagra utaló vegyületeket nem lehetett kimutatni.

A vádlott viszont állította, hogy a megtermelt kenderből nem adott és nem ajándékozott senkinek, a kábítószert csak saját használatra készítette.

A férfi a bűncselekmény elkövetését és bűnösségét részletes gyanúsítotti vallomásában beismerte, a tárgyaláson azonban csak a korábban előadottakat kívánta mindenben fenntartani. Dr. Szabó Magdolna bíró és tanácsa – figyelembe véve a súlyosító és az enyhítő körülményeket, a bűnösségre is kiterjedő, tényfeltáró beismerő vallomást – jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés bűntettében találta bűnösnek a vádlottat, akit két év, hat hónap szabadságvesztésre ítéltek. Kötelezték a 413 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet nem jogerős.

Olvasóink írták

  • 1. G.I 2008. január 04. 21:00
    „Drága mulatság "zöld" övezetben lakni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költő visszatér a liftház elé

Sopron - A Petőfi téri mélygarázs építése előtt eltávolított, a Nemzeti dal költőjét ábrázoló szobor… Tovább olvasom