Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Vaddisznók dúlnak a kukoricásban

A soproni Kocsis József kukoricásában többször is vaddisznók „garázdálkodtak", letarolták a növényeket. Román József vadgazdálkodási igazgatót kérdeztük, mit lehet tenni az ilyen károk ellen.

– A tejes kukorica elvásítja a fogaikat, mégis megeszik – panaszolta lapunknak Kocsis József a Szárhalmi-erdőnél található telkén. Az idős férfi kukoricásában többször is vaddisznók „dúltak", ezt jelzik a letarolt növények.

Kocsis József nyolcszáz négyzetméternyi kukoricásában vaddisznók tarolták le a növényeket. Fotó: Magasi Dávid
Kocsis József nyolcszáz négyzetméternyi kukoricásában vaddisznók tarolták le a növényeket. Fotó: Magasi Dávid


Mint mondja, az anyagi veszteség mellett azért is bosszús, mert sok munkája kárba vész. – Nincsenek gépeim, a magokat saját kezűleg vetettem. Miután a kukorica beérett, feleségemmel együtt szedjük le. Nem eladásra szánom, hanem otthon, az állatoknak hasznosítom – folytatta Kocsis József.

A kérdéssel, hogy mit lehet tenni a vaddisznók okozta károk ellen, Román Józsefhez, a Taeg Zrt. vadgazdálkodási igazgatójához fordultunk.
– A vadkár elhárítása a föld tulajdonosának, használójának vagy bérlőjének és a vadgazdálkodásra jogosultnak a közös feladata – kezdte Román József.

– A földhasználó kötelezettségei között a törvény kimondja, hogy károsítás, illetve annak veszélye esetén köteles a vadászatra jogosultat értesíteni. Amennyiben nem tudnak megegyezni a kár megtérítéséről és annak mérté-

kéről, a károsult az illetékes önkormányzat jegyzőjétől kérheti a kárbecslési eljárás lefolytatását – fogalmazott a vadgazdálkodási igazgató.

Mint megtudtuk, Kocsis Józsefnek először a Fertőtáj Vadásztársaságot kell keresnie, mert a Szárhalmi-erdő környékén ők a területileg illetékesek.

– A földhasználónak igyekeznie kell jó gazdaként mindent megtenni a kár megelőzéséért. A vadgazdálkodásra jogosult pedig szervezhet állományszabályozó és vadkárelhárító vadászatot. Ezt a vadásztársaság külterületen engedélyek beszerzése nélkül megteheti, belterületi, zárt területeken azonban rendőrhatósági engedélyekre is szükség van – tudatta Román József.

Olvasóink írták

  • 2. bogote 2012. augusztus 24. 23:58
    „a vadászok elmentek nyaralni és nem érnek rá kilőni a vadakat.”
  • 1. Karcsika 2012. augusztus 24. 20:03
    „A kerítés drága, meg ellopják.
    Egy olyan ügyvédet kell felkérni, aki utálja a vadászokat.
    Akkora kártérítést kell kérni, amibe belehal a vadásztársaság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron anno - A város múltja a Facebookon

Egyéves születésnapját ünnepelte a Sopron anno, ami egyfajta helytörténeti oldal a legnépszerűbb közösségi portálon. Tovább olvasom