Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Vadászgörény depresszió ellen

Becslések szerint Sopronban legalább ötven vadászgörényt tartanak házi kedvencként a családok. Számuk egyre növekszik. Ki „játszótársként”, ki depresszió ellen foglalkozik a hiperaktív állatokkal.
Két éve, minden hónap első vasárnapján találkoznak a soproni vadászgörénytartók, hogy kicseréljék tapasztalataikat. Kezdetben alig voltak néhányan, napjainkban már harminc családot tartanak nyilván. A vadászgörényeket eredetileg – mint nevük is utal rá – vadásztatásra, rágcsálóirtásra tartották gazdáik, ma már azonban inkább „csak" – éppúgy, mint a kutyák és a macskák – házi kedvencek.
– Magyarországon a GÖRKE Alapítvány (Görényt Kedvelők Alapítványa) és a Magyar Vadászgörény Klub foglakozik vadászgörényekkel, illetve tömöríti a tartókat – tudtuk meg Herczig Katalintól, aki a soproni vadászgörénytartók lelkes aktivistája. – Mindkét szervezet elsősorban a vadászgörények törzskönyvezésével, a tenyésztők összefogásával foglalkozik. Sopronban még nincs hivatalos szervezetünk, inkább baráti társaság a miénk.

Herczig Katalin véletlenül lett vadászgörénytartó. Néhány évvel ezelőtt az utcán látott meg egy kis állatot. Megtetszett neki, és elkezdte kutatni a szakirodalmat – tartás, etetés –, mielőtt vásárolt volna egyet. A vadászgörényeket általában ketrecben tartják, de naponta minimum három órát kell velük foglalkozni, játszani, sétálni, mert nagy a mozgásigényük, ugyanakkor ölbe bújósak.
Takács Gábor az elsők egyike volt, aki megkedvelte a vadászgörényeket.
– A görények rendkívül mókás állatok, nem összehasonlíthatók a kutyákkal, macskákkal, mert nem falka elvű állatok, vagyis senkit sem fogadnak el vezérnek. Öntörvényűek, mindegyik külön-külön egyéniség. Együtt vannak velünk a lakásban, s élik az életüket. Tiszták, alomra szoktathatók. Betegséget nem terjesztenek, viszont ugyanazokat a betegségeket kapják el, mint az emberek. Például ha valaki influenzás és játszik a görénnyel, akkor nagy valószínűséggel az állat is beteg lesz. A tartóknak tudniuk kell, hogy a görényeknél a pároztatás vagy az ivartalanítás élet-halál kérdése, mert ha elkezdnek tüzelni és nem pároztatják vagy nem ivartalanítják őket, belepusztulnak.
A szakértők megkülönböztetik a vadászgörényt és prémgörényt, illetve a kettő párosításából lesz az úgynevezett vadas színű (világos és sötét barna színkeverék), illetve vannak albínók is.

Szabó Helga elmondása szerint azért imádja a görényeket, mert hiperaktívak, kedvesek és elűzik a tulajdonos depresszióját.
– Az elmúlt időszakban nem csak Sopronban, de az egész országban egyre több görényt hagynak el – folytatta Herczig Katalin. – Elsősorban párzási időszakban és különböző ünnepek környékén, mert nem mérik fel, milyen felelősséggel jár tartásuk, gondozásuk. Szerencsére a GÖRKÉ-nek és a vadászgörény klubnak is van éjjel-nappal hívható száma, így egyre többen tőlük kérnek segítséget. Pk értesítik az ország különböző pontjain élő aktivistákat, akik begyűjtik az állatokat és új otthont keresnek számukra. Sopronban közel egy éve foglalkozunk mentéssel, ez alatt az idő alatt huszonnégy görénynek kerestünk és találtunk új gazdát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli szülői értekezletet tartottak

Rendkívüli szülői értekezletet tartott kedden az egykori Szent István Általános Iskolában dr. Pápai Lajos megyés püspök. A Szent Orsolya-iskola tagiskolájában ugyanis ősztől megszűnik a tanítás. A szülők csendes beletörődéssel vették tudomásul a döntést. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az épület sorsa. Tovább olvasom