Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Vádak és cáfolatok a betegápolásról

Sopron - Kemény kritikával illette a soproni kardiológiát és a sürgősségi osztályt egy nagymamájáért aggódó fiatal hölgy. A kórházigazgató szerint mindent megtesznek az idős asszony felépüléséért.
– Néhány hete a 82 éves nagymamám rosszul lett, így kórházba vittük. Megvizsgálták, hazaengedték. Három nap múlva annyira leromlott az állapota, hogy már járni sem bírt, így újra be kellett vinnünk a sürgősségire. Szegénykém hetek óta ott fekszik, sokszor alig tud magáról, pedig korábban semmilyen komolyabb betegsége nem volt. A kórházban kétoldali tüdőgyulladást kapott, baj van a veséjével, szörnyűek a leletei – kezdte indulatosan Nyul Orsolya Hanga.

A fiatal hölgy azt állítja, nem kellő elhivatottsággal dolgoznak az osztályon, fontos vizsgálatokat nem végeznek el, sőt, még a nővérhívót is olyan helyre teszik, hogy a fekvő betegek nehogy hívni tudják az ápolót. Orsolya a kórház igazgatójához is eljuttatta kritikáit.

– Ennyi rosszindulatú állítást, mint amit a hölgy a levelében közölt, még soha nem hallottam a kórházunkról. Köszönőlevelet viszont tudok mutatni, többtucatnyit. Ennek ellenére biztosan követünk el hibákat, előfordul, hogy nem optimális az ápolás, hiszen folyamatosan létszámhiánnyal küzdünk. Mivel a betegünk hozzátartozója véleményéhez nevét is adta, így személyes találkozóra hívtam Orsolyát – közölte a Kisalfölddel dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet-kórház főigazgató főorvosa.

– A beszélgetés első percei elég indulatosra sikeredtek. Mindenki védte a maga igazát – kommentálta a találkozót az unoka. – Az igazgató mutatott egy másik levelet, amiben a nagymamám melletti ágyon fekvő hölgy pozitívan nyilatkozott az ellátásról. Tudom, sok mindent számon kértünk az orvosokon és a nővéreken, hiszen egészségügyis nagynéném sejtette, milyen vizsgálatokon kellene átesnie a nagyinak. A leleteket is átnézte, s azzal szembesültünk, hogy a nagymamám folyamatosan romló állapotát tétlenül nézik a doktorok. Ezt nem hagytuk szó nélkül. Azt meg végképp nem vagyok hajlandó elfogadni válaszként, hogy a mama állapota korának megfelelő, és mit akarok én egy 82 éves betegtől. Számomra ez nem válasz, hiszen mindegy, hogy ki hány éves, a nagymamámról van szó, aki szinte egészségesen ment be a kórházba. Hozzá kell tenni, a találkozó óta kicsit jobban odafigyelnek a mamára, remélem, mielőbb meggyógyul és újra családi körben velünk élhet. De minden, amit elmondtam, igaz és vállalom. Azt szeretném, hogy akik a kórházban dolgoznak, elhivatottan gondozzák a betegeket, hiszen erre esküdtek – nyomatékosította Nyul Orsolya Hanga.

– A találkozóra elhívtam a főnővért és az ápolási igazgatót is – tájékoztatott a megbeszélésen történtekről dr. Baranyai Tibor. – Mivel hihetetlennek tartottam a Nyul Orsolya által megfogalmazott vádakat, arra kértem a szomszédos ágyon fekvő beteget, ő is írja le észrevételeit. Kedvező tapasztalatai voltak az ápolással kapcsolatban és ő inkább arra panaszkodott, mennyire zavarja a szobatársa látogatóinak folyamatos, hangos elégedetlenkedése. A beszélgetésünk után abban maradtunk, mostantól a beteg gyógyulására kell koncentrálnunk, s én is ellenőrzöm, minden rendben van-e a nagymama ápolása körül.

Felajánlottam, ha nem elégedettek a munkánkkal, akkor elvihetik a páciensünket egy másik kórházba, a hozzátartozók azonban erről hallani sem akartak.

Azt viszont nem hagyom eztán sem szó nélkül, ha megalázzák a munkatársaimat és laikusok próbálják elmagyarázni nekünk, mi a dolgunk. Mindazonáltal minden jogos, jó szándékú kritikát elfogadunk és igyekszünk a betegek ellátását a körülményekhez képest a lehető legszínvonalasabban végezni – tette hozzá a kórház főigazgatója.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. szikfrid879 2009. február 10. 16:01
  „Tisztelt Hanga86!

  Ne haragudjon, de nem fér afejembe hogy ez után a levél után mért vár pozitívabb hozzáállást az ápolóktól és az orvosoktól, akik a körülményekhez képest mindent megtesznek betegeikért (a mai egészségügyi helyzetben amikor 2 nővér jut egy osztályon fekvő betegekre)!!!
  Azt meg végképp nem hiszem hogy az ott dolgozók miatt került a mamája abba az egészségi állapotba amelyben most van.A soproni Erzsébet kórház kardiológiai osztályáról saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy az ott dolgozó illetékesek kimagasló egészségügybeli munkát végeznek.Nem tudom de gondolom ha igen akarná a mamát haza is vihetné, vagy elvihetné Grazba is.Azért végiggondolhatná hogy az ilyen hozzáállással az ott dolgozókat mélységesen megalázza, a munkályukat megnehezíti (vagy netán hátráltatja is) és az ott fekvők egészégi állapotát is rontja.
  Ahogy kezdtem a hozzászólást azzal is szeretném befejezni, hogy NEM CSODÁLLOM HA NEM JAVULT AZ ÖN SZEMSZÖGÉBŐL AZ OTT DOLGOZÓK MUNKÁJA!”
 • 79. hanga86 2009. február 09. 07:59
  „Kedves Ferenc!

  Köszönöm válaszát!nem az volt a probléma,hogy kicserélték,hanem az,hogy ezt a tudtunk nélkül tették és meghamisítottak egy hivatalos iratot!És eltették egy szobába,ahol nem is láthatták volna ha fellépnek a komplikációk!A másik,hogy az is nagy bánatunk a mai napig,hogy egyszer nem töltettek velünk ki nyilatkoztatokat,amikor felvették az osztályra ,hogy beleegyezünk-e valamibe,stb...Számunkra hihetetlen,hogy senki nem akarta tudni a telefonszámunkat,ha valami történne.nekünk elég lenne,ha a mama gyerekei (pl.anyukám) tudhatná.hogy merre tartunk a gyógyulásba.De tiltják nekünk!!!
  Köszönöm a tanácsot,átadom az üzenetet!
  Igen,észrevettem,hiogy mindenki hallgat!Talán kezdenek rájönni,hogy nem vagyok ..........ahogy neveztek egy páran!Így jár mindenki,aki rágalmaz!

  Szép napot Önnek!”
 • 78. edesferenc 2009. február 09. 07:12
  „Kedves Hanga!

  Meg vagyok döbbenve azzal kapcsolatban, amit írt. Elsősorban szeretném ha tudná, hogy a közvetlen hozzátartozóinak betekintési joga van a beteg kórlapjába, lázlapjába, vizsgálati eredményeibe. Ez vonatkozik a nagymama gyermekeire (Önre sajnos nem, mert ön közvetett hozzátartozó, kivéve abban az esetben, ha Ön felügyeleti jogot gyakorol). Ez pontosan szabályozva van. Nálunk az ide vonatkozó jogszabályok Ausztriára érvényesek, pld. nem tilthatom meg egy hozzátartozónak azt, hogy elhunyt hozzátartozóját(!!), valamint a hozzá tartozó anyagot nem mutatom meg. Ennek vannak szabályai (pl.holttest bemutatásnál klinikai orvosnak jelen kell lennie, ha bármi történne a megtekintővel a bemutatás során keletkezett psychikai állapot miatt, vagy hatósági boncolás esetén vannak különböző szabályok amire figyelnem kell), de nem tagadhatom meg sem a megtekintést, sem a betekintést. Bizonyos vagyok abban, hogy Önöknek is kellet a nagymamája osztályos felvételekor kitölteniük beleegyező nyilatkozatot, hozzájárulást hozzátartozói jogosítványokhoz, stb., nálunk ezt így hívják, az otthoni viszonyokat nem ismerem.

  Az Ön által említett infúziós cső esetbében ha jól gondolom, centrális vénás kanülre gondol (röv.: centrál véna). Ha volt már egy behejezve, azt protokoll szerint egy bizonyos idő eltelte után cserélni kell, mert a sepsis (fertőzés) veszélye nagyon nagy, és egy több mint 80 éves szervezet, aki nátrium csökkent (hyponatraemiás), decompensált és egyszerre exiccált állapotban van, nem biztos hogy túlélne egy direkt fertőzést. Nem biztos, hogy nem tettek jót azzal, hogy kicserélték. A dokumentációhoz nem tudok hozzászólni, az kétségtelen, hogy Önnek ebben igaza van. Meg kellet volna Önöket várni a papírral, ha már egyszer egy ilyen faramuci helyzet alakult ki. Tudniuk kellet volna, hogy Önök szólni fognak. Mindenképpen tisztázandó, hogy felügyelet alatt áll-e a nagymma. Jogilag, tekintve hogy ez az abszurd s harcos szituáció áll fenn Önök és a Kórház között, előbb-utóbb a kórház arra fog hivatkozni, hogy a nagymamája nincs felügyelet alatt, önálló döntéshozatali joggal rendelkezik. Tanácsolom, hogy ezt mielőbb tisztázzák le. Elmondása alapján mindenkinek jobb lenne, ha felügyelet alá kerülne (törvényes képviselő) .
  Nálunk 1 oldalas a vizsgálatokba beleegyező nyilatkozat, de otthon ugye mindent kifordítanak, így nem tudok nyilatkozni abban, hogy mekkora terjedelemmel bír Magyarországon egy ilyen dokumentum.
  Dr. Pálvölgyi Nórát sajnos nem ismerem, bizonyosan nem egy campusba jártunk.

  Azt észrevette kedves Hanga, hogy mindenki hallgat a fórumon? Mi történt?

  Kedves üdvözletek: dr. Édes Ferenc”
 • 77. hanga86 2009. február 08. 22:06
  „Kedves Ferenc!
  Igazán nincs mit,így talán érthetőbb a fájdalmam és a felháborodásom!
  Az őt kezelő Dr.Pálvölgyi Nóra a levél kézhezvétele előtt átadta egy másik orvosnak az ügyet,kikérve magának a mi felháborodásunkat...Már ez érthetetlen számomra,hogy valaki elkezdi a kezelést és sértődötten lepasszolja...Őszinte leszek:úgy gondolom,hogy csak nekünk vágnak jó arcot az ápoláshoz,de egyébként nem érzek változást.Amikor órákat ott van vele valamelyikünk nem jönnek be se hozzánk,se a szobában lévő más beteghez sem,amit annak tudok be,hogy ők úgy gondolják,hogy úgyis szólunk,ha nyűgünk van.Valóban nem akarok vádaskodni,de így van!Még mindig vannak hiányosságok,sőt becsülettel állíthatom,hogy minden akaratom és jó szándékom ellenére nem történt változás.Nem akarják velünk közölni az eredményeket de arra is volt példa,hogy az egyik ápoló azt állította,hogy megcsináltak egy vizsgálatot(digoxin szintet ellenőrizték volna),majd másnap az orvos közölte,hogy hozzá se láttak...Egy másik friss eset,amikor pár nappal ezelőtt édesanyám ment be és üresen találta az ágyat.Kiderült,hogy átvitték az intenzívre,ugyanis a nyakából kivették az infúzóis csövet és a mellkasába szúrtak egy újat.Ön ezt pontosan tudja,hogy mit jelent és mivel jár.A szakkifejezése most nem jut eszembe,de Ön érti,és azt is tudja,hogy ezt állandó megfigyelés mellett lehet csak végezni,az esetleges légmell kialakulása miatt.És bizonyára azt is tudja,hogy ehhez beleegyező nyilatkozatot kell aláírni,ami 3 oldalas.Édesanyám rákérdezett,hogy ki egyezett bele és írta alá,erre azt a választ kapta,hogy a nagymamám saját maga.Ismertették vele a 3 oldal tartalmát,amit ő megértett és ezek után aláírta.Erről annyit kell tudni,hogy a mama azt se tudja,hogy hol van,nemhogy megértsen egy 3 oldalas nyilatkozatot és azt aláírja.A papírt megnézve kiderült,hogy nem is a mamám aláírása szerepel rajta,hanem egy egyszerü szigno,amit azzal magyaráztak,hogy csak ilyen fickássan tudott aláírni.Úgy gondolom ,hogy ez kimerítette az okirat hamisítás fogalmát,megfűszerezve egy nagy adag hazugsággal.Kérdem én:ha ne adj Isten történik vele valami,akkor mi van?Hogy veszik a bátorságot,hogy a mi tudtunk nékül hajtsanak végre egy ilyen kockázatos beavatkozást és hamisítsanak egy hivatalos iratot?Hát hol élünk kérem?Egy másik fontos dolog,hogy nem adják ki nekünk a leleteit,eredményeket,így azt sem tudjuk,hogy hogyan áll a kezelés és haza tudnánk-e vinni vagy mit tegyünk?Hogyan lehetséges az,hogy a saját gyerekeinek megtiltják azt,hogy belenézzenek a leletekbe?Mi ez itt?
  Ennél többet egyenlőre nem írok.A lényeg,hogy nem látok változást!Úgy sejtem,hogy Grazba nem így működnek a dolgok,nem tiltják meg,hogy a hozzátartozó láthassa az eredményeket.Vagy talán tévedek?”
 • 76. edesferenc 2009. február 08. 19:49
  „Kedves Nyul Orsolya Hanga!

  Azt gondolom, hogy érthetőek érzelmei. Kíváncsian várom, hogy az alább, az Ön irányába negatívan szólók mit reagálnak a levelére, melyet eljuttatott. Tisztelettel köszönöm, hogy megosztotta velünk levelét. Remélem, hogy a másik (ápolói-orvosi) oldal is nyilatkozni fog.
  Továbbá szeretném megkérdezni, hogy történt-e valami változás azóta, hogy a nyilvánosság elé lépett? Változott-e az osztályon az ápolási személyzet, az orvosok viselkedése és hozzáállása? Jobb lett-e nagymamájának ellátása? Lát-e esélyt arra, hogy hazakerüljön nagymamája szerető családjához? Több ízben említette, hogy az orvosokkal sem volt megelégedve. Ki kezelte, kezeli nagymamáját, és mi a véleménye róla? Ön elegendőnek tartja-e az ápolói létszámot, illetve az orvosi létszámot? Kíváncsi vagyok a véleményére, és remélem azok a fórumtársak is, akik ebben a beszélgetésben részt vettek, mint kompetens (nem mocskolódó) személy. Ha úgy gondolja, szívesen leírom Önnek, hogy itt nálunk hogyan dolgoznak az ápolók, orvosok. Azt kell mondjam, nekünk bizonyosan jobb dolgunk van, mint ott Önöknél. Amennyiben bármiben az Ön vagy az ápolók segítségére lehetek, forduljanak hozzám bizalommal.
  Tisztelettel: dr. Édes Ferenc, Tartományi Klinika, Graz-Ausztria”
 • 75. hanga86 2009. február 08. 18:04
  „Tisztelt Édes Ferenc!
  Íme a levél,amit eljutattam a Kórházba és az Újsághoz!Sajnos a levél megszületése óta még gyarapodtak a negatív észrevételek,de most egyenlőre itt az eredeti,amit szerintem nemigazán tükrözött a cikk:
  A soproni kórház szégyene

  Házi toplistám élén az abszolút győztes a kardiológia,megelőzve a nevét egyáltalán nem tükröző sürgősségit. Utóbbiról most csak pár mondatban.
  Még tavaly történt,hogy 80-as éveiben járó nagyimat be kellett vinnünk,mert rosszul lett. Itt kezdődött,hogy előbb jelentkezzünk be majd várjunk amíg jön valaki és megvizsgálja. Ezt nem akartam kivárni a helyzet súlyosságát tekintve,így orvosért ,,kiáltottam".Egyből nekem estek,hogy mi az,hogy szólok?De így legalább megvizsgálták. Aztán ki tudja miért,de hazaengedték,hogy 3 napra rá olyan állapotban hozhattuk vissza,hogy már járni sem bírt. Újból a tortúrák majd 4 órát ültették a folyosón egy tolókocsiba ,holott láthatóan csak a szentlélek tartotta össze. De most jöjjön a szívem csücske!
  Már egyből ha belépünk a kardiológiára,kitenném táblára a már jól ismert mondatot:"ki itt belépsz,hagyj fel minden reménnyel!"Az alapoktól kezdeném az ott dolgozók tanítását. Első lecke:hogyan köszönjünk vissza,ha ránk köszönnek!Eme hiányosságot még valahogy megbocsátanám,ha minden más jól működne. Az megint egy másik kérdés,hogy ki engedélyezte,hogy az osztályon dohányozzanak a dolgozók az egyik szobában,hogy aztán a látogatók és betegek vághassák a füstöt. Második lecke:azért lettünk ápolók,hogy törődjünk a betegekkel és ne csak az időnket töltsük el. Szemrebbenés nélkül megsértődnek,ha szólni merek délben,hogy a reggeli gyógyszerét miért nem adták még be neki. Vagy mikor a nagyi megkérte az egyik férfi ápolót,hogy húzza feljebb az ágyon. Válasz:csak nem gondolja,hogy én a maga 40kg-ját fogom emelgetni?Na bumm!Erre varrjunk gombot!Hát akkor ki segítsen,ha nem ők?De az is kellemes,amikor reggel a mínuszos időbe kinyitják az ablakot és nem teszem be délbe,mikor már a szoba minden lakója szinte megfagyott,mert egész délelőtt rájuk sem néztek!Mi sem tükrözi jobban a munka ,,undoritiszt",minthogy a betegek ágyáról hátra teszik a nővérhívót,hogy véletlenül se nyomhassák meg és dolgozni kelljen!De előbb kiszárad az ember,mint a Szaharában,mert a folyadékpótlás sem az erősségük.Az infúzió vagy sikerül vagy az izomba megy,esetleg a fele lecsöpög a földre és nem számít,hogy a betegbe mennyi megy.Az ügyeletes orvos megtaláláshoz már Sherlock Holmes-i adottságok kellenek.De sokszor nekünk kellett megmondani,hogy most teli van vízzel vagy éppen infúzió kéne,mert kezd kiszáradni.A higiéniáról már nem is beszélek.De hagyták már szétdurranni a vizeletes zsákot,pedig szóltunk,hogy csurig van.Még jó,hogy nem folyt vissza a vizelete a veséjébe.De sajnos az is megtörténhetett,hogy hagyták leesni az ágyról,és az intenzívre kellett vinni. Ugyanis egy ápoló olyannyira figyelmetlen volt,hogy elvette az ágya elől a széket,amin meg tudott ülve támaszkodni,és ott hagyta,ő pedig a keringési zavarai miatt elaludt és leesett.De senkinek nem jutott eszébe,hogy megröntgenezzék,hogy nincs-e belső vérzése,vagy nem ütötte-e be a fejét,stb.De a mama ezt is túl élte. Utána annyi nyugtatót adtak neki naponta,hogy nem lehetett vele kommunikálni napokig. Meglátogatta egy Pszichiáter is,aki teljesen rendben találta őt,ennek ellenére a Kardiológus főorvos felülbírálta ezt és depressziósnak nyilvánította és újabb antidepresszánst adatott neki!A veséje kezd tönkre menni,ami a labor eredményein is látszik,ugyanis 1 pathológiás cylindert mutatott ki és egy megengedett érték 13,4 szeresét.De erre azt mondták,hogy ez jó....Megint fel van telve vízzel olyan szinten,hogy azon se csodálkoznék,ha szétrepedne a bőre,de ezzel se tudnak mit csinálni. 2 fajta vérhígítót adnak neki,ami a gyógyszerész szerint tilos,ugyanis elvérezhet igen könnyen.Kardiológián fekszik,de kb.4 hét után csinálták az első szívultrahangot.És mivel a tüdeje sem jó,ezért sikerült azt is 4 hét után megnézetni egy szakorvossal.A nátrium szintje folyamatosan csökken.És a kezelőorvosa ma közölte velünk,hogy ő nem tartozik felénk semmiféle elszámolni és beszámolni valóval. Akkor kinek,ha nem nekünk?
  Sajnos tudnám még sorolni a történteket és a hiányosságokat,de azt majd akkor,ha segítenek nekünk és tudunk személyesen is beszélni!Miért kellet ide juttatni a nagyit,mikor ő járni tudott,ellátta magát és életvidám volt?Miért?”
 • 74. edesferenc 2009. február 08. 15:18
  „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

  Meg vagyok döbbenve, hogy itt miket írtak le emberek az informatika állarca mögé bújva. Nem kívánok állást foglalni egyik tábor mellett sem, a két tábor közötti harc sajnos teljesen eldurvult, és valójában nevetséges. Igazat adok Hangának és az utolsó pár hozzászólónak, ezt hívják emberi hangnak. Így kellett volna a diskurzust folytatni a fórum teljes valójában. Bár én csak most kapcsolódtam be ebbe a fórumba, de én tisztelettel szeretném megkérdezni Hangát, hogy pontosan mi is történt illetve történik a kórházban? Milyen tapasztalatokat szerzett, mi indukálta azt, hogy a sajtó széles nyilvánosságához fordul, mik azok a keserű tapasztalatok, amivel az ápolási és orvosi személyzet hozzájárult ahhoz, hogy idáig fajuljon a helyzet. Ha esetleg ezt a fórumot olvassa illetékes kardiológiai ápoló is, kérem, hogy nyilatkozzon arról, hogy mit sérelmeztek a Hangáék magatartásában.
  Természetesen vállalom a nyilvánosságot, és a nyilvánosság előtt a nevemet: Tisztelettel: Dr. Édes Ferenc, pathológus szakorvos, Tartományi Klinika, Graz-Ausztria.”
 • 73. hanga86 2009. február 07. 14:30
  „Üdv Mindenkinek!
  Sajnálattal veszem tudomásul,hogy csak ez az utolsó pár hozzászólás volt igazán témába illő!Nem tudom miért nem szólhatott végig erről,hogy kinek mi a véleménye?!Odáig kellett süllyedni,hogy már a másik helyesírását nézzük és tiporjuk az illetőt sárga földig!Dedós szintet simán ütötte!Nekem az lett volna a célom,hogy kultúráltan vitatkozzunk,foglaljunk állást e témában!Sajnos a cikk nem sikerült jól és valóban ahogy Gergely említette,az senkinek nem jutot eszébe,hogy megkérdezzen engem a "kulissza titkokról",pedig szívesen álltam volna elébe!Ahogy ezután is bármikor szívesen disputálok az arra érdemes emberekkel!
  Azt azonban még mindig mérlységesen sértőnek érzem,nem tűröm el ezután sem és kikiérem magamnak,hogy egy nyílvános fórumon így meggyalázzanak,és elmondjanak ismeretlenül is mindennek!!!És a Beussal való bánásmód is kritikán aluli!Itt mindenki értelmes embernek titulálta magát,azonban ezek a gusztustalan,alpári,személyeskedő hozzászólások,kedves Ritt,TIhamér,Paola a legnagyobb szegénységi bizonyítvány volt,amit önmagukról adhattak az olvasók felé!
  Kérem ha ezentúl is életbe tartanák a fórumot,akkor talán szorítkozzunk a tényekre és valóban arról csevegjünk,hogy mekkora sz...ban van a magyar egészségügy!

  Köszönettel:Nyul Orsolya Hnaga”
 • 72. TóthTihamér 2009. február 07. 11:15
  „Semmi gond Gergely, Önnek teljesen igaza van.
  Itt is próbált néhány ember tényszerűen, az egészségügy ezen belül a kórház helyzetéről beszélgetni, de mint láttuk ez nem nagyon sikerült. Nekem is nehéz, mivel jelenleg édesanyám miatt a kórházhoz vagyok ,,kötve", nehéz elfogulatlanul nyilatkoznom. Orsolya ,,eljárásával" szembeni kifogásaimat korábban leírtam, erről most nem is szólok. A magyar egészségügy mindig is nehéz helyzetben volt. Sajnos az elmúlt 2-3 évben még jobban leromlott az állapota. Úgy gondolom a soproni emberek szerencsés helyzetben vannak, be kell csak térni a szombathelyi, vagy valamelyik budapesti kórházba, elég egyértelmű a különbség. Molnár miniszter ,,úr" Horváth Ágnessel alias Mengel Icával karöltve ráerőltette a magyar társadalomra, hogy a romló egészségügy nem a megvont állami támogatások, betegek ellátásától megvont pénzek következménye, hanem a nővérek és ápolók, de főleg az orvosok negatív hozzáállásának eredménye. Ráadásul mostanában azok kiabálnak a legtöbbet a betegek államilag eltaposott gyógyulási, kezelési lehetőségei miatt, akik 2002-ben szintén nagy szájjal kiálltak a mindezt előidéző politikai tábor mellett, és legalább ekkora orcával kiabálták, hogy most majd megmutatjuk. Hát itt az eredmény, emiatt nem jut pénz egy huszonéves agydaganatos fiú ct vizsgálatára, ahogy édesanyáink kezelésére is sajnos látható módon kevesebb pénz jut.
  EHHEZ KÉPEST gondolom még mindig úgy, hogy le a kalappal az összes egészségügyi dolgozó előtt, aki még nem távozott el valamelyik skandináv országba egészségügyi munkásságát folytatni, hanem itt maradt ebben a beteg országban, és minden áldott nap őrlődik a ,,gyilkos" kormányunk gyakran halálos egészségügyi borzalmai és a betegek gyógyítása között. Talán nem véletlen, hogy hazánk, de talán mondhatom, hogy Európa egyik legnagyobb szívsebésze Papp doktor is azért kényszerült feladni a munkásságát, mert nem akart részt venni néhány elmebeteg politikus tömeggyilkos egészségügyi ámokfutásában. Továbbra is csodálom azt, hogy a soproni kórház dolgozói, egy két kivétellel, de a kardiológián nem nagyon tapasztaltam ilyet, kiáll a betegek mellett és odaadásával csillapítja a szakmai tudást és minden egyebet elnyomó kormányzati tevékenységeket.

  Fenti sorok a véleményemet tükrözik, a dolog politikai vetületén lehetne, de nem vitatkozom senkivel, aki még mindig úgy gondolja, hogy nem az elmúlt néhány év politikai ámokfutása okozza, okozta az egészségügy borzasztó mélyrepülését az megérdemli, hogy ebben az országban éljen, adót fizessen, beteg legyen.
  Sajnos az én édesanyám sem fiatal már, minden nap hálát adok a sorsnak, hogy ilyen sokáig velünk lehetett, és remélem még lesz is, de bárhogy lesz örökre hálás leszek azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik beteg létét próbálják óráról órára elviselhetővé, jobbá tenni egy ganéjmocsárig lerombolt magyar egészségügy süppedő közepén.”
 • 71. Paola 2009. február 07. 11:02
  „Kedves Gergely!Valóban kezdjük a probléma gyökerétől!Az egészségügy már mostoha gyerek volt a rendszerváltás előtt is.A gond ott kezdődik, hogy több mint 25 éve egészen a közelmúltig senki nem mert hozzányúlni!Az oka pedig az, hogy rendkívül népszerűtlen intézkedéseket kellett volna megtenni, ahhoz, hogy működőképes legyen az egészségügy.Ezt nem merte senki felvállalni a rendszerváltás óta, egészen idáig.A mostani egészségügyi rendszernek a váza már létezett 1990 előtt is, tervekben.A helyzetet azóta csak rontotta, hogy megszűnt a szakápolói képzés, 2000-ben Sopronban, 2001-ben Győrben is.A nyelvtudással rendelkező orvosok, ápolók az EU-s csatlakozás után nagy számban hagyták el hazánkat.Az itt maradottakra nagyobb teher hárul, nagyobb a hibalehetőség, mert aki dolgozik az hibázhat is.Ebben remélem egyet értünk.Tudom, hogy ez egy olyan terület, ahol egy estleges hiba érzékenyebben érinti az embert.Ehhez is kellene némi tolerancia, ami nagyon sok emberben nincs meg, bár Hanga esete talán nem is erről szól.”
 • 70. Gergely 2009. február 07. 08:30
  „Üdv mindenkinek!
  Nem nagyon szeretném osztani az észt,mert van itt elég olyan ember,aki megteszi ezt helyettem!
  Csak annyit szeretnék közölni kedves hozzászólók,hogy ez már üti a Mónika show-t!!!
  Beus! Nem kéne beleugrani mindenféle vitába,fölösleges! Kedves többi hozzászóló pedig fejezze már be ezt az idióta köpködést!! Nem erről szól ez a fórum,vagyis nem erről kéne szólnia.
  Nagyon sok hozzá szólás érkezett,csak sajna nem a cikkre reagálva. Amit én személy szerint hiányolok,hogy eddig még senki nem kérdezett rá Orsolyától olyan dolgokra,amik nincsenek leírva a cikkben! Senkit nem érdekelt,hogy mi van a háttérben,mindenki készpénzként vette a cikket,meg,hogy ennyiről szól az egész ügy,aztán essünk neki Orsinak! Azt hittem ebben a városban több értelmes és kíváncsi ember van,aki megpróbálja pártatlanul ( az elején ) megérteni,vagy legalább kicsit átlátni a dolgokat a történettel kapcsolatban! Én azt reméltem,hogy tényleg lesznek akik hozzászólnak, segítenek,akár pozitív, akár negatív ÉPÍTŐ kritikákkal. Szomorú vagyok emiatt. A cikk kapcsán mindenki,aki hozzászólt valószínű csak az agresszióról tud beszélni,meg,hogy a másik hozzászóló milyen buta.
  A végére egy kis agresszió: Kedves Tihamér! Egy férfi így nem beszélhet nővel! A férfinak kell higgadtnak maradni akár mennyire is eldurvul a beszélgetés!! Bocsánat mégis beszélhet,nagyon közeli hozzátartozójával négyszemközt!! Elnézést a személyeskedésért!!!!!!!!!!

  Tisztelettel!”
 • 69. TóthTihamér 2009. február 06. 23:29
  „Látom, nincs meg az a duracell
  Pornóban is csak akkor kereshetne valami aprót, ha nem szólalna meg...Legalábbis nem magyarul, mert az nem megy.”
 • 68. Ritt 2009. február 06. 22:01
  „Paola és Gia amit leírtatok szóról-szóra TÖKÉLETES,de jó lenne ha a "hölgyike" is észrevenné márt!!!”
 • 67. Gia 2009. február 06. 21:58
  „Már megbocsáss beus840621!Szerintem én nem szitkozódtam,nem káromoltam senkit!Leírtam a véleményem,semmi egyéb!Nem a kórházban dolgozom,de gyakran járok oda családtagomat kísérve!Mint írtam,az én édesanyám is ott feküdt!De írdd már meg nekem,hogy neked mi közöd ehhez az egészhez!Ismeretlenül kiállni valakiért?Rágalmazni számodra ismeretlen embereket?Mert Hangát még megértem.mert odaköti a nagyija!De Téged mi köt az egészségügyhöz?Hol szerezted ezt a tüskét?Hogy én is gonoszkodjak veled egy kicsit,lenne számodra egy jó állásajánlatom nyelvészként!Pornóipar!Jobban jövedelmez a T-com-nál!”
 • 66. Paola 2009. február 06. 21:18
  „Azok a nővérek akik ott dolgoznak azoknak nemcsak diplomájuk, hanem elhivatottságuk is van!Azért dolgoznak ott annyi pénzért és nem hagyják el a pályát, hogy a T-Com-hoz menjenek "jó pénzért dolgozni"!Tudod az ott dolgozók Hippokrateszi esküt is tesznek, melyben az áll, hogy mindent a legjobb tudásuk szerint végeznek!Mocskolódni lehet az újság hasábjain, de mindaddig alaptalanok a vádak amíg felsőbb fórumon ezt meg nem erősítik.A rágalmazás ugyanúgy bűntethető, mint a mulasztás amivel az ott becsületesen dolgozókat vádolják!Furcsa beus, hogy így kiállsz egy számodra ismeretlen ember mellett.Te nem ismered, nem ismerheted a tényeket!Szerintem inkább a tanulmányaiddal foglalkozz!Rád fér!Csak könyörgöm, ne olyan helyre menj dolgozni, ahol emberekkel kell bánni!Ehhez kívánok sok sikert!;)”
 • 65. Ritt 2009. február 06. 21:14
  „Cicuskám keress az én írásomban hibát légyszíves?És a két munkahelyet te soroltad bevásárlóközpontnak hiába van ott vessző olvasd fel azt észreveszed!És kinyalhatod a seggem szarás után a fő téren csúcsforgalomba ha megengedem,mert neked még azt se engedném.Ahogy elnézem írásod Orsolya okosabb nálad,neki nincsenek hibái pedig nincs annyi éve meg PAPÍRJA!És mint nyelvész TANULD MEG A MAGYAR NYELVET ha Magyar vagy,ha nem akkor meg írogass ott ahol élsz.DRÁGA CICUSKA!Te kis homokos!Tihamér az ilyen kis lotyó nem érdemli meg,hogy olvassuk a hozzászólásait.További jó TANULÁST,IRÁNY VISSZA A 3.OSZTÁLY. Degenerált b...”
 • 64. beus840621 2009. február 06. 20:36
  „Draga!
  1.Te voltal az elso hozzaszolo es elso szavad a draga..., engem igenis felhaborit, hogy ugy irsz valakinek elsore mint akit a seggedbol rangattal elo, ezzel feljogositasz, hogy hivlak en is ahogy tetszik, cicuskam!
  2.Szerintem te nem tudsz olvasni, biztos az ekezetek zavarnak be ugyanis tudom, hogy a Sweedwood nem bevasasrlo, ezert van koztuk vesszo, mivelhogy, ez egy felsorolas, a Tescot sem azonositottam bevasarlokozponttal...
  3.Megint nagyon-nagy felfedezest tettel, hogy kitorolhetem a papirjaimmal, mivel szinte szoszerint ezt irtam le es kifejezetten azert, hogy megerositsem azt semmit nem jelen egy diploma vagy barmilyen vegzetseg, ha nem tudsz vele mit kezdeni. A kedves kis apolonok is hiaba sajnaltatjak maguk. Az en diplomamra nincs kereslet, de ezt nem en valasztottam, viszont ok kellenenek, mint munkaero, de nem fizetik meg oket. En sem szettarom a karom es varom tatott szajjal a sult galambot, hanem masba kezdek ha ugy latom valami nem mukodik. Baratneid is kereshetnek mast ha nem jon be...
  4.Tokre mindegy milyen gepen, a lenyeg, hogy te olyan istenkiraly vagy, hogy van ekezeted...
  5.Kit erdekel hol dolgozol?
  6.Inkabb vagyok agyoniskolazott, mint iskolazatlan analfabeta.
  7.Bizonyitek: "De most máRRRRRR ideje lenne odafigyelni mit hogyan kell írni!!!!!!!!!"- cicuskam, akkor figyelj oda!
  8.Neked meg tovabbi jo hazsartos, savanyu eletet kivanok, fulladj meg a sajat mergedben, robbanj fel es azt is amit te kivantal masoknak!”
 • 63. TóthTihamér 2009. február 06. 20:20
  „Magyarszakos nyelvész??? ez az évszázad poénja... kis lotyó
  Ha nem haragszik nem olvasom végig a szófosását. Első néhány sor alapján javallom elemet cserélni a kis termoszban. Ajánlom a duracellt... nagyon kell magának.”
 • 62. Ritt 2009. február 06. 19:45
  „Először is nem vagyok a cicuskád,másodszor most se tudsz normálisan írni,harmadszor a sweedwood nem bevásárlóközpont,negyedszerre pedig te szólítottál engem először drágámnak és most te vagy ezért felháborodva.Kis beképzelt naiv fruska,kitörölheted a segged a papírjaiddal az írásodból ítélve.Sajnos mint te ilyen "TANULT" ember van sok Magyarországon,azért tartunk ott ahol.És 1 szóval se mondtam,hogy laptopom van!És képzeld én Magyarországon élek azt,hogy most nem ott vagyok az nem azt jelenti dolgozni jöttem.Tetszik tudni drága agyoniskolázott emberke.További jó tanulást!De most má ideje lenne odafigyelni mit hogyan kell írni!!!!!!!!!”
 • 61. beus840621 2009. február 06. 19:18
  „Cicuskam! Lehet, ha Tihamernek reagaltam meg utoljara, akkor neked is megteszem, bar tudom nem lesz foganatja... Lehet, hogy erre nem kellene irnom semmit, csak ne hidd, hogy akarmiben is igazad van, rettenetesen ostoba noszemely vagy! Lehet, hogy te nem vicces vagy, hanem baromi rohelyes? Lehet, hogy te meg a pereputtyod vagytok az kattant szomszedok? Lehet, hogy magyar laptopod van? Lehet, hogy a magyar egyetemeken mar 3 eve nincs felveteli? Lehet, hogy te kb. 5 mondatban annyit vetesz, mint en 65-ben? Lehet, hogy te ugyanazt a tipushibat kovetted el tobbszor en pedig felreutottem? Lehet, hogy kijelentetted amit kerdezni akartal? Igazad van! Kicsit sem vagyok bekepzelt! Lehet, hogy a szuper magyar gepeden nincs kerdojel? Lehet, hogy a 147 ev teged semmire sem tanitott meg, (mert amilyen bolcs vagy annyi lehetsz)? Lehet, hogy en 25 evesen belattam azt amit az apolonok sajnos XX ev munka utan nem!? Tudod magyar szakos vagyok az NYME- SEK-n, alkalmazott nyelvesz leszek amint vegzek, 1 felevem van meg, de en tudom, hogy semmire sem megyek a diplomammal, hala az uj felsooktatasi rendszernek. En csak egy "alapdiplomat" kapok amiert 3 evig gurizek es mehetek fizetos masodik diplomara, ha el akarok helyezkedni. En nem kellek a munkaeropiacnak! Mondhatod, hogy en valasztottam, de nem..., ellentetben az apolonokkel. Mi anno magyar tanarnak jelentkeztunk es 2 ev utan kozoltek, hogy nem lehetunk azok, mert idokozben kiderult, hogy 2 evig elfelejtettek megtartani egy ahhoz szukseges kurzust. Egyaltalan nem gondolom, hogy bekepzelt vagyok ugyanis en kijottem es alurol kezdtem mert itt azt is megfizetik, felre lehet tenni a buszkeseget, mert en sem a szakmamban helyezkedtem el es nem okoz fizikai fajdalmat, hogy a kepesitesemhez es az iskolaimhoz kepest nem olyan szintu munkat vegezzek, de van miert. Tudod ezt te is jol, mert valamiert nem Magyarorszagon elsz. Tudod mit te DRAGA? Szerintem a kedves apolonok bekepzeltek egy kicsit, mert nekik van 1 db diplomajuk. Dolgoctam a T-Com-nal 2 diplomas lannyal, tobb gyerekes 40-es anyukak tanari vegzettseggel, 2 nyelvvizsgaval takaritanak, vagy idenymunkaznak Ausztriaban, mert ok 65ezerert nem martinkodnak. Nem tudom, hogy az apolonok miert dolgoznak annak a csunya egeszsegugynek, ha az aljas modon kizsigereli oket es nem kapnak erte normalis fizetest??? Kicsit nezzunk korul, nyeljunk egy nagyot es menjunk el a TESCO-ba, a Sweedwood-ba, valamelyik bevasarlokozpontba dolgozni, mert ott nem ehberert alkalmazzak az embereket, viszont dolgozni kell! Nem en vagyok a buszke es bekepzelt, de gratulalok elmes eszreveteleidhez! Pl., te milyen jogon szolitasz valakit dragamnak, meg hisztis fruskanak, stb. Talan te gondolsz tul sokat?! Az osz hajszalak nem okok semmire, de nagyon nagy vagy, hogy arra hivatkozol, hogy idosebb vagy. Buszke lehetsz ra, hogy ennyi idosen meg mindig tudsz minosithetetlen stilusban beszelni! Elismeresem!!! Remelem folytatod meg es lesz aki olvassa a szemetet, amit irsz! Draga Ritt! Nem a te fenekedbol jon a napfeny! Ja! ENNYI!!!!!
  Egyebken Giaval rokonok vagytok? Kedves Gia? A munkaszerzodesedben mi foglaltatik? Szerintem olykor a csaladtagoknak atutalhatnatok bizonyos osszeget nem meg sirni kellene a keves love miatt, mert tobbszor latjak el a feladataitok, mint ti magatok! Adjunk halat istennek, hogy nem te vagy a vezetoseg! Lehet, hogy orulnunk kell azoknak akik ott vannak!!!
  Tovabbi jo szorakozast!”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábon a Globexesek

Szabadlábra helyezte a Globex egykori vezetőit, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB), és ügyükben új bírósági eljárást rendelt el. Lehetséges, hogy enyhébb lesz a bűncselekmény minősítése. Tovább olvasom