Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

V. Németh Zsolt Sopronban: átlátható földbirtokviszonyokat

A kormány tiszta, átlátható földbirtokviszonyokat akar teremteni V. Németh Zsolt Sopronban.

A kormány tiszta, átlátható földbirtokviszonyokat akar teremteni -  hangsúlyozta a vidékfejlesztési tárca államtitkára a Magyar  Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság soproni  vándorgyűlésének csütörtöki megnyitóján.  

"Szükség van rendezett birtokviszonyokra, szükség van pontos  és hiteles térképi adatbázisokra, hogy az agrárium, a vidék és az  ország gazdasági fejlesztését szolgálhassuk" - fogalmazott V. Németh  Zsolt a Nyugat-magyarországi Egyetemen mintegy kétszáz fős  hallgatóság előtt.   

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár az általa korszakos  jelentőségűnek nevezett földtörvény kapcsán arról beszélt, hogy a  jogszabály "nagyarányú átrendeződést céloz meg", amivel az a  kormányzat célja, hogy a föld az azon dolgozó magyar gazdákhoz  kerüljön, csökkentve ezzel a földvásárlók körét.  

"Úgy gondoljuk, hogy az így kialakult 80 százaléknyi kis- és  közepes gazdaság megerősítése, és a nagygazdaságok visszaszorítása  20 százalékra azt a mezőgazdaságot szolgálja, ami a vidék megtartó  erejének növelését garantálhatja" - jelentette ki V. Németh Zsolt.  
Hozzátette: "látva az európai földínséget, nem véletlenül kell  megvédenünk a termőföldet".   

Az államtitkár kiemelte: a kormányzat nem csupán természeti  környezetként és termelési terepként, hanem társadalmi-kulturális  térként is tekint a vidékre, amelyben az utóbbi adja a két előző  jellemző értelmét, ezért a három dimenziót összehangoltan kell  fejleszteni.   

Kitért arra is: a kormányzat kiáll amellett, hogy a haszon a  termelőnél jelentkezzen, mellettük pedig minél kevesebb ember  "csimpaszkodjon rá erre a szegmensre". Hozzátette: egyaránt cél a  kül- és belföldi spekulánsok kiszűrése. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyeremény: száz liter gyomirtó a parlagfű ellen Sopronban

25-30 hektárnyi zöldterület permetezésére elegendő az a 100 liter parlagfű elleni gyomirtó, amelyet… Tovább olvasom