Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Utódok a jégben

Spermalefagyasztás lehetőségét ajánlotta fel a honvédelmi tárcának a budapesti KRIO Rt. Az eljárás azoknak a katonáknak az utódait biztosítja, akik kockára teszik férfiasságukat. A soproni származású Páder Szabolcs ENSZ-küldetése esetén ragaszkodna a spermabank szolgáltatásához.
Dr. Balogh István, a budapesti KRIO Rt. igazgatója szerint már négy évvel ezelőtt is megkeresték a Honvédelmi Minisztériumot ajánlatukkal. A Boszniába kiküldött magyar kontingens tagjainak adták volna meg a lehetőséget arra, hogy spermájukat lefagyaszthassák. Az esetlegesen bevetendő vegyi fegyverek, sugárzó anyagok ugyanis nemzőképességüket is veszélyeztették. Ajánlatukat az akkori HM válaszra sem méltatta.

Többcélú megoldás

– Néhány nappal ezelőtt ismét levelet címeztünk a honvédelmi tárcának, abban a reményben, hogy az iraki háború utáni békefenntartó munkákban részt vevő magyar ENSZ-katonáknak felajánljuk szolgáltatásainkat. Tettük ezt annál is inkább, mert hírét vettük annak, hogy az iraki harctérre bevetésre készülődő cseh és szlovák vegyvédelmi alakulatok tagjai lefagyasztatták spermájukat. A jövendő apaságot azonban amerikai és brit katonák is ezzel a módszerrel igyekeztek esélyre váltani. Egyébként az ondó folyékony nitrogénben történő „tartósítása" többcélú megoldás lehet. Egyrészt bértárolást végzünk olyan férfiak számára, akik hererákban vagy valamilyen nemzőképességüket veszélyeztető betegségben szenvednek, másrészt spermadonorok hímivarsejtjeit tároljuk olyan házaspárok céljaira, akik (a férfi nemzőképtelensége miatt) ezzel a módszerrel szeretnének gyermeket maguknak – nyilatkozta Balogh István.

Intő példák

Páder Szabolcs jelenleg Bécsben élő, soproni származású volt ENSZ-katona a kilencvenes években többször is ténykedett békefenntartóként a közel-keleti és a szerbiai válságövezetekben. – Minden küldetésünk előtt alapos orvosi vizsgálaton kellett részt vennünk, de a feladat befejezése után is tetőtől talpig egészségügyi kontroll alá vetettek bennünket. A sperma lefagyasztása azonban akkoriban még nem került a közérdeklődés középpontjába. Mai eszemmel, és egy esetleges Irakba irányuló békefenntartói megbízás esetén viszont mindenképpen vállalnám az eljárást. A Koszovóban történt, mindmáig felderítetlen titokzatos megbetegedések (többek között nemzőképesség elvesztése) intő példák erre. Az iraki háború következményei talán még több veszélyforrást rejtenek magukban. Egy ilyen emberpróbáló feladatra vállalkozóknak több oldalról is be kell biztosítaniuk magukat.
A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem foglalkozik a KRIO Rt. által felajánlott lehetőséggel, tudtuk meg Taligás Antal ezredestől, médiaosztály-vezetőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oktatás is nyerhet

Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön Sopronban tartott szakmai… Tovább olvasom