Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Útmutató forradalmi történések

Az 1956-os események 49. és a köztársaság kikiáltásának 16. évfordulójára emlékezett Sopron is.
Délelőtt jótékonysági séta indult az Amfiteátrumhoz, délután pedig a városi és a civil megemlékezésekre került sor.
Sopronban és a környező falvakban több helyen emlékeztek az 1956-os eseményekre tegnap. A város vezetői csendes főhajtással, koszorúkkal és mécsesekkel tisztelegtek a sopronkőhidai 56-os emlékhelyen a kilenc kopjafa és az áldozatok emlékét jelképező sírhalom előtt.

„Öröm és gyász, hazafiság és nemzetárulás, önfeláldozás és embertelenség – ezek a fogalmak jutnak eszünkbe az október 23-i eseményekre gondolva" hangzott el a Fidesz által szervezett megemlékezésen a Hűségkútnál. – Sokaknak még elevenen él az emlékezetében '56, sokunknak azonban történelem, amiből azonban tanulnunk kell – mondta Szájer József, európai parlamenti képviselő. – Emlékezzünk arra, hogy a nemzet megfiatalodásáért, a rend eljöveteléért a forradalom mártírjai a legdrágábbat áldozták fel: az életüket. Firtl Mátyás, soproni országgyűlési képviselő így fogalmazott: „szabadságban élni annyi, mint nem félni. '56 az igazság forradalma". Az ünnepség után a résztvevők a Hűségkútra helyezték el a megemlékezés virágait, sőt egy kivágott közepű nemzetiszín zászlót is.

Walter Dezső polgármester gyertyagyújtásával kezdődött meg a városi ünnepség a Széchenyi téri Hűségzászlónál este. Itt dr. Tóth Imre történész emlékeztette a jelenlévőket arra a többletre, amit a forradalom Sopron számára jelentett. – A város polgárisága osztályidegen volt akkor, így vált Sopron „Civitas non grata-vá" – fogalmazott a történész. – Elvesztette megyeszékhelyi rangját, a „munkásváros" pedig értékesebb kifejezés volt mint az iskolaváros. 1956 öröksége most mindannyiunké. Október 23-a Magyarországon a szabadság dátuma, amely 1989. október 23-án, a köztársaság kikiáltásával teljesedett be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopterleszállóra pályáznak

A soproni Erzsébet-kórház helikopter fel- és leszállópályára pályázik, melyet az intézményen belül… Tovább olvasom