Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Útlevél nélkül az EU-ba

Hazánk az érvényben lévő személyi igazolványokat és az útlevelet jelölte meg az EU-nak, mint a személyi azonosításra szolgáló hivatalos okmányokat. A határőrség emellett nemzetközi szintű tárgyalásokat folytat az ellenőrzések egyszerűsítéséről, annak akár az uniós csatlakozás előtti bevezetéséről.
Magyarország részéről az utolsó technikai feltétele is teljesült annak, hogy a jövő év május 1-jén esedékes EU-csatlakozás után útlevél nélkül, csak személyi igazolvány felmutatásával utazhassunk az unió területén – tudtuk meg dr. Orodán Sándor ezredestől, a határőrség szóvivőjétől.

Dr. Orodán Sándor hozzátette: az EU-ban a tagállamok polgárai egyúttal uniós polgárok is, így a tagországok közötti utazások esetén „alanyi jogon" mentesülnek az útlevél használatának kötelezettsége alól. Ez még abban az esetben is érvényes, ha harmadik országból érkezünk valamelyik tagállam területére. Az átkelőn ekkor is elegendő a személyi igazolványt felmutatnunk, jóllehet az eredeti úti cél miatt az útlevél nyilvánvalóan nálunk van.

Ez a rendszer az újonnan csatlakozó tagállamok egymás közötti viszonyában is ugyanígy érvényes lesz, sőt, területileg kiegészül Norvégiával és Izlanddal is, amelyek ugyancsak részesei a schengeni megállapodásnak. Maga a határellenőrzések schengeni rendszere ugyanakkor továbbra is fennmarad az új és a jelenlegi tagországok közötti határokon mindaddig, amíg az előbbiek nem válnak teljes jogú Schengen-tagokká. Ez legkorábban 2006 végén vagy 2007 elején várható.

Lapunk kérdésére, miszerint van-e remény még a Schengeni Egyezmény aláírása előtt a magyar–osztrák időszakos – például Brennbergbánya és Récény, illetve Sopronpuszta és Szentmargitbánya közötti – határok megnyitására, dr. Orodán Sándor kifejtette: a biztonsági kockázatok miatt nem valószínű, hogy erre sor kerülhet. A szóvivő kijelentette: hazánk tavasz óta gyakorlatilag az úgynevezett „schengeni minimum-ellenőrzést" végzi, amely érezhetően csökkentette a várakozási időt. A határőrség emellett különböző módozatokat dolgozott ki a határátlépések további könnyítésére.

Ilyen például a jövő május elsejétől bevezetésre kerülő EU-sáv, amelyet a nem uniós állampolgárok nem vehetnek igénybe. Határőrségi tárgyalások zajlanak az osztrák, a szlovén és a szlovák féllel az ellenőrzések egyszerűsítéséről, például az egyvonalas, egy megállásos rendszer bevezetéséről. Az is időt kímélne, ha egy-egy ország határőrsége csak az érkező forgalmat kontrollálná. – A tárgyalások még nem fejeződtek be, viszont a magyar határőrség kész az átkelések meggyorsítása érdekében felvetett megoldások uniós csatlakozásunk előtti bevezetésére is – húzta alá a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldíszítették az első fenyőfát

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban első alkalommal rendeznek adventi tárlatvezetést a… Tovább olvasom