Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Ütközött a kerékpáros és az autós - mindketten továbbhajtottak

A Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya eljárást folytat közúti baleset gondatlan okozása miatt ismeretlen tettes ellen.

Az elkövető 2010. január 27-én 6 óra 45 perc és 7 óra 15 perc között Sopronban a Kőszegi úti körforgalomnál későn észlelte a Csengery utca felől a Győri út irányába a kerékpárúton haladó kerékpárost és nekiütközött. A baleset után az autós és a biciklis is folytatta útját, ám később kiderült, hogy az ütközés következtében a kerékpáros 8 napon túli sérüléseket – szegycsonttörést – szenvedett.

A rendőrség az eseménnyel kapcsolatban várja azoknak a szemtanúknak a jelentkezését – a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályán, vagy a 99/311-234-es, illetve a 107-es, 112-es segélyhívó telefonszámokon –, akik az ismeretlen személlyel vagy személyekkel, illetve az ismeretlen gépkocsival kapcsolatban érdemi információval rendelkeznek.

Olvasóink írták

 • 15. nattomi 2010. február 05. 21:05
  „Father 2010.02.05. 09:27: Valóban ott van a tábla, elnézést, hogy hitetlenkedtem. Mentségemre szól, hogy általában az "átkelő" szerepében tetszelgek, így szemtől szembe nem találkoztam még vele. A tábla azonban se nem tisztázott, se nem hivatalos, mivel a KRESZ egy árva szót nem szól róla. Ezért a jelen állapotban inkább csak megtéveszti a közlekedőket. Ha értelmezni próbáljuk, akkor a gyalogosokra vonatkozó megfelelője alapján a tábla azt jelenti, hogy az utat "kijelölt kerékpáros átkelőhely keresztezi" -- a kerékpáros átkelőhely fogalmát viszont szintén nem definiálja a KRESZ. Ez alapján az autós megáll, mivel azt gondolhatja, hogy át kell engednie a biciklist, mert elsőbbsége van. A Frankenburg utcában a kerékpárosnak ki van rakva az elsőbbségadás kötelező tábla (, sőt, még a kerékpárút vége tábla is), tehát ő is megáll, mert elsőbbséget kell adnia. Képzeljük el ezt a szituációt, hogy kerékpáros és autós egyaránt áll, mert mindegyik azt hiszi, a másiknak van elsőbbsége...

  Hogy a cikk témájánál maradjunk: abban a körforgalomban nincs kihelyezve ez a (fantom)tábla.”
 • 14. Father 2010. február 05. 09:27
  „"13. hozzászólás nattomi 2010.02.04. 21:07

  Father 2010.02.04. 13:02: Nem létezik kék alapon talpára fordított háromszögben lévő kerékpárt ábrázoló tábla Mo.-on. A Frankenburgi utca - Csatkai u. kereszteződésben amit említettél 95/c) van."

  Nem arra a kereszteződésre gondoltam, hanem erre: a Deák téren végigmenve, a gödörjátszótér helyétől mész át a Frankenburgi úti buszmegállóba a Wesselényi út folytatásán, ott pedig ilyen tábla van.”
 • 13. nattomi 2010. február 04. 21:07
  „Father 2010.02.04. 13:02: Nem létezik kék alapon talpára fordított háromszögben lévő kerékpárt ábrázoló tábla Mo.-on. A Frankenburgi utca - Csatkai u. kereszteződésben amit említettél 95/c) van.”
 • 12. Father 2010. február 04. 13:02
  „"10. hozzászólás nattomi 2010.02.03. 18:26
  Father 2010.02.03. 11:54 : Nem egyről beszélünk. Az általad említett felfestés (KRESZ 158/g) ábra) csak az utat keresztező kerékpárutat jelöl, hasonlóan a táblához (KRESZ 95/c) ábra)"

  A térképedet sajnos nem tudom megnyitni. Az általam említett tábla nem a 95/c, hanem egy kék alapon talpára fordított fehér háromszög, benne egy kerékpárost ábrázoló ikonnal, hasonlóan 103-hoz”
 • 11. nattomi 2010. február 03. 18:39
  „Father 2010.02.03. 11:54: Ami pedig a sárga csíkozás egyértelműségét illeti, a KRESZ szerint ez "az utat keresztező kerékpárutat" jelöl. Ha megnézed a korábban általam hivatkozott térkép C jelű kereszteződését, oda is fel voltak festve a sárga csíkok, de lekopott. Holott ezt az utat gyalog-és kerékpárút keresztezi, nem pedig kerékpárút. 2010 jan elseje óta a KRESZ megkülönbözteti a kerékpárutat és a gyalog- és kerékpárutat. A véleményem továbbra is fenntartom: Engedjük be a kerékpárosokat a körforgalomba, ezzel elkerüljük a felesleges útkereszteződéseket! Külön utakra terelni a kerékpárost a körforgalomnál éppen a körforgalom lényegét veszi el, hiszen így ugyanúgy megmaradnak a kereszteződések, csak éppen a kerékpárutakkal. Ébresztő Soproni Önkormányzat Közútkezelői Csoportja!”
 • 10. nattomi 2010. február 03. 18:26
  „Father 2010.02.03. 11:54 : Nem egyről beszélünk. Az általad említett felfestés (KRESZ 158/g) ábra) csak az utat keresztező kerékpárutat jelöl, hasonlóan a táblához (KRESZ 95/c) ábra), de elsőbbségi viszonyokat nem szabályoz, az autóst semmiféle megállásra nem kötelezi. Amiről én beszéltem az a KRESZ 103. ábra kerékpáros megfelelője lenne, ehhez kapcsolódó útburkolati jellel kombinálva.

  De ha már ennyire belementünk elemezzük egy kicsit a helyszínt: http://www.funmap.co.uk/cloudmade-examples/kml-displayer.php?url=http%3A%2F%2Fstorage.ggki.hu%2F~nattomi%2Fbaleset%2Fbaleset.kml
  A cikk szerint a kerékpáros a Csengery utcáról haladt a Győri út irányába. A Győri utcába kerékpárral behajtani tilos, ezért az egyetlen szabályos lehetősége a kerékpárosnak a térképen B-vel jelölt kereszteződésen áthaladni, átmenni a Master Office előtti parkolón, majd az útpatkán haladni. Ebben a kereszteződésben a kerékpárosnak elsőbbségadás kötelező táblája van, sárga csíkok nincsenek felfestve, keresztező kerékpáros forgalomra figyelmet felhívó tábla azonban igen.

  A másik lehetőség, hogy a kerékpáros az A-val jelölt kereszteződésen haladt át (én ezt valószínűsítem). Itt a kerékpárosnak szintén elsőbbségadás kötelező táblája van. Keresztező kerékpáros forgalomra figyelmet felhívó tábla nincs kirakva (csak a kereszteződés után, ez azonban B-re figyelmeztet). Útburkolati jel van felfestve, de erősen lekopott, így nem csodálkozom, ha kocsiból nem tűnik fel. Megjegyzem, ugyanitt zebra is keresztezi az utat, amire tábla is felhívja a gépjárművezetők figyelmét.”
 • 9. nattomi 2010. február 03. 17:59
  „egysoproni_ 2010.02.02. 23:56: "Akár a gyalogos akár a kerékpáros ha már az úttesten van az autós köteles elsőbbséget adni!" -- ez magától értetődő humanitárius törvény, másképp az autós elütné az úttesten tartózkodót. Más kérdés azonban a bizalmi elv érvényesülése: a járművek (autó, kerékpár, stb.) közlekedését a KRESZ szabályozza, tehát olyan esetekben, ahol egy autósnak elsőbbsége van, joggal számíthat rá, hogy nem hajt ki elé biciklis. A szóban forgó körforgalomnál minden esetben ki van rakva a kerékpárúton haladónak az elsőbbségadás kötelező tábla, tehát a zebrának ehhez semmi köze, hacsak nem járművét tolva haladt át a kerékpáros. A baleset részleteiről, illetve annak okozójáról természetesen semmi nem derül ki a cikkből, de ez is nyilvánvaló, hiszen eddig még csak az egyik fél verziója (t.i. az elgázolt félé) hallgattatott meg, a szemtanúkat még csak most keresi a rendőrség.”
 • 8. Father 2010. február 03. 11:54
  „6. hozzászólás nattomi 2010.02.02. 11:44

  Kerékpáros átkelőhely tábla azonban nem létezik, ezért veszélyesebb külön úton vezetni a gépjárműveket és a kerékpárosokat! Az sem tisztázott, hogy milyen útburkolati jel jelzi a kerékpáros átkelőhelyet.

  A Frankenburgi útnál tábla és felfestés is van, mindkettő tisztázott és hivatalos!”
 • 7. egysoproni_ 2010. február 02. 23:56
  „6. nattomi!
  Ahol a kerékpáros átkelhet ott nagyrészt zebra is van illetve a kerékpárpsoknak ahol mehetnek ott sárga négyszögekkel van felfestve. Akár a gyalogos akár a kerékpáros ha már az úttesten van az autós köteles elsőbbséget adni!”
 • 6. nattomi 2010. február 02. 11:44
  „egysoproni_ 2010.02.01. 17:52: Teljes mértékben egyetértek, hogy figyelni kell egymásra a közlekedésben, ez az első szabály, az aprólékos, túlszabályozott KRESZ csak ezután következik.

  A szóban forgó körforgalomnál a kerékpárút mellett gyalogátkelőhely is van. A különbség csak annyi, hogy maga az útburkolati jel (járda) is szembetűnőbb és sokszor tábla is figyelmeztet a gyalogátkelőhelyre. Kerékpáros átkelőhely tábla azonban nem létezik, ezért veszélyesebb külön úton vezetni a gépjárműveket és a kerékpárosokat! Az sem tisztázott, hogy milyen útburkolati jel jelzi a kerékpáros átkelőhelyet. Ezek mind-mind csak átláthatatlanná teszik a közlekedést, ahelyett, hogy a kerékpárosok az autókkal egyűtt mennének be a körforgalomba.

  Az említett körforgalomnál egyébként a kerékpárosoknak minden kereszteződésnél ki van rakva az elsőbbségadás kötelező tábla (egy helyen észrevehetetlen, mert el van fordulva, lehet, hogy éppen ott történt a baleset). Érthetetlen módon sokszor kerékpárút vége táblákat is kiraknak a kereszteződés elé, de itt azt hiszem, ez nincsen (ilyen esetben legálisan át sem lehet menni bicajjal).

  Vissza a körforgalmakat a kerékpárosoknak!”
 • 5. egysoproni_ 2010. február 01. 17:52
  „4. nattomi!
  Szerintem meg be kellene vezetni azt, hogy ahol körforgalom van ott legyen gyalogos forgalom is és akkor a gyalogos is szem előtt lesz és nem csapják el miközen át akar kelni a zebrán. Szerintem semmivel sem balesetveszélyesebb egy bringaútról lehajtani az úttestre mint gyalogosként átmenni az út másik felére. Kölcsönösen figyelnünk kell egymásra és meg kell adni egymásnak az elsőbbséget ahogy a kresz is leírja és nem történik baleset.”
 • 4. nattomi 2010. február 01. 16:36
  „Csetneky 2010.02.01. 10:13: Az említett helyen éppen az a probléma, hogy úgynevezett "körforgalmat elkerülő" kerékpárutat építettek. Így a körforgalomba hajtó autóknak azt is figyelniük kell, hogy a párhuzamos kerékpárúton érkezik-e valaki. A városban sok helyütt alkalmazzák ezt a balesetveszélyes megoldást, ehelyett a kerékpáros forgalmat is be kellene vezetni a körforgalomba, így szem előtt lennének a kerékpárosok. Remélem az eset rádöbbenti a városvezetést az elhibázott koncepcióra és mielőbb korrigálják majd azt.
  Ízelítőül a baleset színhelye (kék szaggatottal jelölve a kerékpárút):
  http://www.openstreetmap.org/?lat=47.67717&lon=16.594778&zoom=18&layers=B000FTFT”
 • 3. Csetneky 2010. február 01. 10:13
  „Hát igen, a körforgalmaknál vigyázni kell, mert néhány ember képességeit maghaladja, mit is kell ott csinálni. Tegnap délután az Intersrarnál lévő körforgalomban majdnem belém jött egy hülye p...a, pedig már bőven benn voltam. Ha nem állok meg, belémjön az eszement. Még szerencse, hogy széles az út.”
 • 2. Mankapunka 2010. február 01. 01:35
  „Ja,utólag lehet reklamálni.....................”
 • 1. bobo 2010. január 31. 21:35
  „Itt is le lesz zárva a kommentelés, mint a győri parfümrablós cikknél?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy családi ház kazánja Sopronban

Egy soproni családi házban szombaton felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán. Tovább olvasom