Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Útépítés: megörökölt kötelezettség?

Sopron–Jánostelep - Aláírást gyűjtenek a Jánostelepen élők, hogy az önkormányzat a oldja meg az esővíz-elvezetést. Belterületbe vonáskor az ingatlantulajdonosok vállalták, hogy a csatornahálózat kiépítését maguk finanszírozzák, a telkeknek azonban már új tulajdonosaik vannak, akik erről mit sem tudtak.
Az egykori olimpiai bajnok, a Jánostelepen élő Csollány Szilveszter kereste meg szerkesztőségünket lakókörnyezete problémájával. A látványosan fejlődő városrészben a csapadék végighömpölyög az utcán és elönti az alacsonyabban fekvő házak kertjét. – A lakók maguk rendezik a házaik előtt az utakat, aminek következtében az teljesen egyenetlen lett – mondta el Csollány Szilveszter. – Mivel nem tudni, később hol lesz a megépülő út szintje, többcentis szintkülönbségek lettek rajta. Esőben a kukásautó vagy a posta végig sem tud menni rajta.

Csollány Szilveszter: Esőben a kukásautó vagy a posta végig sem tud menni az úton.
Csollány Szilveszter: Esőben a kukásautó vagy a posta végig sem tud menni az úton.

Csollány Szilveszter és a jánostelepiek – lapunkon keresztül – megkeresték az önkormányzatot, kérve, hogy nyújtsanak segítséget az út- és ároképítéshez. A városházán akkor azt nyilatkozták, „belterületbe vonáskor a terület- és ingatlantulajdonosok nyilatkozatban vállalták, hogy az infrastruktúra – csatornahálózat, csapadékvíz-elvezetés, út és járda, közvilágítás – kiépítésének költségét maguk finanszírozzák". Azonban a telkek sok esetben „tulajdonost váltottak", és az eredeti vállalást aláírók nem tájékoztatták az ingatlan megvásárlóját arról, hogy út és árok csak önerőből épülhet.

– Úgy gondoljuk, hogy erről mindenképpen tudnunk kellett volna, mielőtt megvettük a telket – tette hozzá Csollány Szilveszter.

– Ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem számíthatunk önkormányzati segítségre, vélhetően olcsóbban kaptuk volna meg. Felvetődik a kérdés, hogy az eredeti tulajdonos által aláírt nyilatkozat ránk érvényes-e. A következő lakógyűlésen megvizsgáljuk, hogy mit tehetünk és hogyan pályázhatunk útépítésre. Ezenkívül megkeressük az eredeti tulajdonosokat és számon kérjük rajtuk, hogy eltitkolták az aláírt szerződést.

Olvasóink írták

  • 3. Cerwin 2008. november 14. 07:19
    „Gondolom a telek ára így is töredéke lehetett, mint Sopronban egy kiépített út és csatornarendszer mellett.”
  • 2. kubizo2 2008. november 13. 21:41
    „Egy kezdő ügyvéd is beleveszi az adásvételi szerződésbe, hogy per igény és tehermentes, rejtett hiba és költség nincs, esetleg lehet még szolgalmi jog, ami viszont szerepel a tulajdoni lapon.Ez alapján kérhető az eladótól a költségek megtérítése, ennek semmi köze az önkormányzathoz.Az eladó és vevő közötti megállapodás, esetleg per, az ügy végállomása.”
  • 1. FREDDY/S 2008. november 13. 18:42
    „Ismételni jaj de jó, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékkezelés: újabb csatlakozók

Sopron és térsége - Miután újabb települések is csatlakoznak a térségi hulladékkezelési társuláshoz,… Tovább olvasom