Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Utca lehet a lakások és raktárhelyiségek helyén

Sopron - Lakásokat, raktárhelyiségeket sajátítanak ki az önkormányzat a Híd utcában azzal a céllal, hogy a Paprét felé utcát nyissanak. A terv a Várkerület sétánnyá alakításával áll összhangban. A tulajdonosok ragaszkodnak az ingatlanjaikhoz.
Három raktárhelyiséget várásolt néhány évvel ezelőtt az önkormányzattól Gróf István a Híd utcában, közvetlenül saját üzlete mellett. A hivatal azonban most kisajátítaná ezeket az egykori bérlekásokat, több másikkal együtt. A tájékoztató levélben foglaltak szerint út építéséhez szükséges a terület.

– Vételi ajánlatról szól a levél, melyben nevetséges, „lakásonkánti" kétmillió forintot ajánlanak – mondja Gróf István. – Ennél még egy garázs is többet ér, arról nem is beszélve, hogy az üzlet mögötti külső várfal műemléki védettséget élvez, tehát nem szabad azért lebontani hogy ezen keresztül utat építsenek.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid

A Várkerület tehermentesítésének elképzelésével összhangban még 2002-ben fogalmazódott meg a Híd utca és Paprét közötti, a Fáy iskola kertje melletti szakasz megnyitása – tudtuk meg Kuslits Tibor főépítésztől. – Korábban felvetődött egy másik lehetőség is, eszerint az Ikva-patak lefedésével nyílna út a Híd utca és a Paprét között, ám mára az előbbi elképzelés „erősödött meg". A Várkerület sétánnyá alakításával ugyanis szükségessé válik egy külső körút, ennek lenne része az említett útszakasz.

Kuslits Tibor hozzátette, a külső várfal valóban műemléki védettséget élvez, sőt a korábbi rendezési terv kimondja; minél hosszabb szakaszt kell láthatóvá tenni belőle. – Természetesen a fal károsítása nélkül épülne az út, a Pócsi utca és az Ikva-patak közti szakasz sétányszerűen bejárható lenne gyalogosan.

Olvasóink írták

 • 8. Gróf István 2008. április 15. 19:29
  „Uraim/Hölgyeim!!!

  Az út azért kell, mert az iskola kert már ki van mérve.
  Senki sem kiványcsi az ott élő, gazdálkodó emberekre, hogy ők mit akarnak az mellékes.
  Pedig nekem is van egy életképes ötletem!!!! Igaz ott mindenki jól járna.

  Üdv.”
 • 7. körmendy Ariel 2008. április 12. 19:30
  „Több évtizedes próbálkozások, meg nem valósult tervek születtek a Hid u. és Paprét összekötésére. Az Ikva lefedése szinte mindig napirenden volt, csak pénz nem került rá. A Paprét 28-tól a Bem utca felé épült társasházak épitési engedélyét hogyan adhatták ki?
  A megközelitésük a kiépitetlen Ikva bal barton kamikáze művelet jelenleg. Itt is a patak lefedését vették figyelembe. A Paprét 26. (zsidó ház) telek végén húzódik a külső várfal. Azt csak átugrani lehet, vagy hidat épiteni föléje, ami nonszensz vállalkozás. A 15o éves iskolát már próbálták a Gimesi Szabolcsék privatizálni. Akkor ellenükben összefogott az öregdiákság. Igy lett belőle könyvtár - ideiglenesen- mig megépül az új, városi könyvtár, valahol a Jókai utca körül. Tervek ezek. Az éppen aktuális 4 éves ciklusra megválasztottak valamelyik fiók mélyére dugják. Azt kérdezném meg, hogyan kerülnék meg a Paprét 26. sz. házat egy úttal, az iskolakerten keresztül, a külső várfal sérelme, és a ház állagának megóvásával. A ház ezen szárnya többb évtizede fel van ducolva, mivel csak ennyit forditott rá ténylegesen a volt Ingatlankezelő KFT, a többi csak virtuális tatarozás volt, és számtalan ingatlan épült meg ezekből a költségekből. Kérdésem továbbá, hogy a zsidó templomhoz tartozó zsidó-felekezeti élet helyszine (fürdő, füstölő, vágóhid, ostyasütő üzem): velük mi lesz??
  több éve 138 lakást, két szintes garázst terveznek a körhláz tulajdonosa Szabadi Ottóék, kb. 3 milliárdért. Természetesen teljes bontás után. Kérem, hogy felelősen szólaljon meg a polgármester ez ügyben !!! Aria és a Győrben élő Soproniak”
 • 6. zso 2008. április 10. 23:16
  „Álmodik a nyomor...”
 • 5. lOB 2008. április 09. 13:33
  „ezek szerint a híd utca nem elég forgalmas?
  mert nekem már most túl forgalmasnak tűnik, ha még a várker forgalmának egy részét is odaterelik, akkor tényleg király lesz.”
 • 4. cs 2008. április 09. 10:33
  „Ha sétány lesz a Várkerület, akkor, hogy lehet majd a halpiac alá tervezett mélygarázst használni? Bár lehet, hogy a mélygarázsok összekötésével metró is lesz.”
 • 3. Csaba Zsuzsanna 2008. április 09. 05:18
  „Alacsony a felkínált ár!

  nemrégiben a polgármester azt nyilatkozta, hogy az önkormányzati lakásokat a piaci árhoz megközelítőleg akarják értékesíteni! Ez visszafeláé nem érvényes?

  Az meg megint más kérdés, hogy a Várkerületet sétánnyá alakítsák! ez egyenlőre csk álom! Miből, mikor?
  Eddig azon sírtak, hogy nincs pénz, erre van?
  Elöszőr a lepusztult önkormányzati tulajdonban lévő házakat hozzák rendbe, s utánna álmodozzanak!”
 • 2. Tóth Ödön 2008. április 08. 19:18
  „Vajon mennyiért vette Gróf úr a raktárokat az önkormányzattól?”
 • 1. SOPRONI 2008. április 08. 17:42
  „Nagyon örvendetes, hogy rendezni akarják ezt a területet, de egyet értek a tulajdonossal, hogy reális áron vásárolja vissza az önkormányzat, ha meggondolatlanul eladta. Oda kellene figyelni végre a közös vagyon meggondolatlan észnélküli értékesítésére, és az ilyen helyzet elkerülhető lehetne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét `kinyitott`az illegális szemétlerakó

Sopron-Fertőrákos - Ismét szemétben áll a Páneurópai Piknik felé vezető út, a sopronpusztai… Tovább olvasom